Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Dýňový kari guláš s quinoou a tempehem

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Kombinace sladké zeleniny a kari (případně ještě s kokosovým mlékem) je – jak se říká – nebe v hubě. Hodí se podávat s plackami, knedlíčky nebo basmati rýži jako rychlý oběd nebo večeře.

Ingredience
pro 3 osoby
  • 0,5 ks menší dýně hokkaido
  • 1 větší mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 lžička kurkumy
  • 0,5 lžičky sladkého kari
  • 2-3 lžíce oleje
  • 2 lžíce maizeny + 3 lžíce studené vody
  • 250 ml či více vody/vývaru (dle toho, jak to chcete mít husté)
  • k dochucení: shoyu

Od mala jsem trpěla nadváhou a později se přidaly různé zdravotní potíže. Doktoři mi předpovídali, že se nedožiji mno...

Jak připravit dýňový kari guláš

  1. Nasekejte si cibuli na půlměsíčky, hokkaido na kostky, petržel a mrkev na silnější půlkolečka.
  2. Na wok si dejte rozehřát olej.
  3. Přidejte cibuli, posolte špetkou soli a orestujte dozlatova.
  4. Přidejte zbylou zeleninu, ochuťte 2 lžícemi shoyu a restujte 3 minuty.
  5. Zasypejte kořením (můžete přidat i špetku chilli) a minutu ještě orestujte.
  6. Zalijte vývarem nebo vodou a nechejte 15 minut dusit pod pokličkou.
  7. Zkontrolujte, zda-li je zelenina měkká a pokud potřebujete, zahuštěte škrobem.
  8. Poku je guláš málo slaný nebo příliš sladký, dochuťte umeoctem.
  9. Podávejte s obilovinou a luštěninou a syrovou zeleninou, v našem případě s uvařenou quinoou a nasucho na pánvičce opečeným uzeným tempehem nakrájeným na kostičky, syrovým mixem salátů a klíčků.

Obměna

  • Pokud máte rádi použijte do receptu kokosové mléko (v kroku 6.) nebo kokosovou smetanu (v kroku 8.).
  • Ke koření můžete přidat i další druhy jako např. garam masalu, chilli, římský kmín aj. druhy koření nebo kari pastu.
  • Do kari guláše můžete zamíchat i již uvařenou luštěninu (např. cizrnu nebo fazole) v 6. kroku.
  • Kari guláš můžete podávat s jakoukoliv obilovinou – nejlepší je s basmati rýží, knedlíčky nebo plackami.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Bylo to výborné, nezahušťovala jsem, dala jsem trochu kokosového mléka. Rýže + quinua + tempeh a návrh trochu zrníček granátového jablka

Bohužel recept tu nevidím.. jen video “jak na babičky”

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňový indický Thoran

Dýňový indický Thoran je jako správné indické jídlo kořeněný, sladký i pikantní zároveň. Je to rychlé bezlepkové jídlo, ideální volba pokud potřebujete mít...

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.