V těchto chladných dnech je pečená zelenina tím pravým ořechový pro váš zimní jídelníček. Nedá moc práce, dělá se sama a chutí připomíná jídlo z grilu. Zahřejte se a potěšte své chuťové pohárky zdravě s námi. Hodí se i na oslavy!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 cuketa
  • 1 řepa
  • 1/4 dýně
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • lžička rozmarýnu

Jak na grilovanou zeleninu

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme zeleninu a nakrájíme na stejně silné kousky, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Připravíme marinádu smícháním oleje, sojové omáčky, prolisovaného česneku a rozmarýnu.
  4. Poklademe zeleninu přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  5. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme 20 až 30 minut v závislosti na tloušťce zeleniny.

S čím podávat grilovanou zeleninu

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)

Grilovaná zelenina – snadno a rychle

I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.

Dochucení grilované zeleniny

Můžete takto upravit jakoukoli kořenovou nebo kulatou zeleninu a bylinky či koření použít podle momentální nálady. Já nejčastěji používám kmín, saturejku, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregáno a bazalku.

Děti

Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jste pro mě životní inspirací

Alena: moc děkuji za super stránky a za to,...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
  1. Ahoj, výborná a rychlá večeře, jen troubu si musíme zapnout jako první, chvilku trvá, než se rozpálí. Pekla jsem ředkev, máslovou dýni i se slupkou, kousek mrkve, cibuli.K tomu dala vařit vývar – malinko, přidala špetku řasy, soli,zbytek uvařeného bulguru, pár bílých fazolí a nechala vařit asi 10min. Pak jsem do směsi hodila kousek libečku a rozmixovala ponorným mix. na kaši. Dochutila sojovkou a ume octem. Zeleninka se upekla na horkým vzduchu rychle. Narovnala jsem pěkně na talíř zeleninu a kaši a bříško i oči se smály, jídlo bylo hezky barevné.Doplnila lžící kysaného domácího zelí.
    A na závěr jsem dala mému masožravému manželovy dala do rozpálené trouby péct maso, jemu se bude bříško smát tak za hodinku, ale zeleninu jsem mu také nechala.

    • To zní moc krásně, Evi. Líbí se mi, jak jste to kulantně vyřešila s manželovou porcí! Nad vaším talířem se nesmějí jen vaše bříška, ale jistě každý, kdo si ten komentář přečte :-)

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZrnosetí – vítání jara jinak
Další článekKdo nezkusí neuvěří (Alena 35 let)