Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty

Uvařeno

V mrazivých dnech zařazuji často kroupy, které jsou velmi výživné a vhodné na toto období.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g batátu
  • 20 ks kapustiček
  • hrnek uvařených krup
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1 lžíce světlé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce rostlinné smetany
  • umeocet podle chuti
  • na ozdobu: klíčky, gomasio

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Postup
  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, je potřeba je předem nachystat. Pokud použijeme krupky, není třeba je namáčet, ale počítejte s tím, že se vaří déle.
  2. Propláchneme kroupy a necháme pár hodin namočené, můžeme i přes noc.
  3. Uvaříme je ve dvojnásobku vody, s trochou soli, do měkka.
  4. Dáme ohřát vývar.
  5. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, kapustičky očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
  6. Do horkého vývaru dáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 10 minut.
  7. Přidáme uvařené kroupy a společně ještě 10 minut provaříme.
  8. Odstavíme, rozmícháme v polévce trochu miso pasty, přidáme rostlinnou smetanu a pár kapek umeocta.
  9. Polévku ozdobíme klíčky a gomasiem.

Obměna

  • Miso pastu můžeme vynechat nebo dát tmavé.
  • Můžete změnit zeleninu, místo krup můžete použít ovesné vločky a dát je už na začátku varu.

Děti

  • Tuto polévku mohou děti od roka a půl. Šetříme dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
28. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️ přidala jsem žampion

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čist...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...