Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Jemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty

Uvařeno

V mrazivých dnech zařazuji často kroupy, které jsou velmi výživné a vhodné na toto období.

Ingredience
pro 4 porce
  • 150 g batátu
  • 20 ks kapustiček
  • hrnek uvařených krup
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • 1 lžíce světlé miso pasty
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce rostlinné smetany
  • umeocet podle chuti
  • na ozdobu: klíčky, gomasio
Postup
  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, je potřeba je předem nachystat. Pokud použijeme krupky, není třeba je namáčet, ale počítejte s tím, že se vaří déle.
  2. Propláchneme kroupy a necháme pár hodin namočené, můžeme i přes noc.
  3. Uvaříme je ve dvojnásobku vody, s trochou soli, do měkka.
  4. Dáme ohřát vývar.
  5. Batát oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, kapustičky očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
  6. Do horkého vývaru dáme nakrájenou zeleninu a vaříme asi 10 minut.
  7. Přidáme uvařené kroupy a společně ještě 10 minut provaříme.
  8. Odstavíme, rozmícháme v polévce trochu miso pasty, přidáme rostlinnou smetanu a pár kapek umeocta.
  9. Polévku ozdobíme klíčky a gomasiem.

Obměna

  • Miso pastu můžeme vynechat nebo dát tmavé.
  • Můžete změnit zeleninu, místo krup můžete použít ovesné vločky a dát je už na začátku varu.

Děti

  • Tuto polévku mohou děti od roka a půl. Šetříme dochucovadly.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
28. 5. 2023

Mnaaaaam ♥️ přidala jsem žampion

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4

Snídaňová polévka s mrkví a pórkem

Když se chuťové buňky vyčistí, pochutnáte si i na takhle obyčejné polévce.
1

Snídaňová polévka s batátem, řapíkatým celerem a pórkem

Polévka je grunt a může mít tisíce podob. Zkuste jinou miso pastu a bude zase jiná.
3

Snídaňová polévka s mrkví, tuřínem a kadeřávkem

Kadeřávek je velmi zdravý, ale málokdo ho zná a používá. Zkuste ho!

Polévka s bílou ředkví, kapustou a cuketou

Bílá ředkev, známá jako daikon, má blahodárné účinky na náš organismus – podporuje trávení, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, celkově organismus čist...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...