Domů > Jak začít > Inspirace

Vyrobte si doma cider

Cider je oblíbený kvašený nápoj z jablek. Mezi největší milovníky cideru patří bezesporu Velká Británie, Španělsko a Francie. Jeho příprava není složitá a můžete si ho snadno připravit i doma.

Jablky to začalo

Jablka mají unikátní DNA, která je ve skutečnosti složitější než lidská DNA. Z odebraných roubů si vypěstujete totožný strom, ale ze semen může narůst strom s plody jiné chuti a díky tomu, že se v minulosti vysévala semínka jabloní, máme rozmanitost, a tak i vznikaly další odrůdy.

Cider

Jedná se o alkoholický kvašený nápoj. Vzniká fermentací jablečného moštu, při kterém kvasinky přeměňují jablečné cukry na etylalkohol a oxid uhličitý. V jablkách jsou přirozeně přítomny kvasinky, ale někdy výrobci cideru přidávají své vlastní kvasinky, aby zajistili lepší fermentaci.

Proč si vyrobit vlastní cider

  • Neobsahuje žádná aromata a jiné umělé látky.
  • Není potřeba přidávat cukr.
  • Je z čerstvých jablek.
  • Dle použité odrůdy jablek se odvíjí chuť konečného produktu, a tak může být pokaždé jiný.

Co potřebujete

  • kvasná zátka
  • demižon
  • jablečný mošt
  • hadička na stáčení do lahví
  • láhve

Postup

  1. Omyté, zdravé ovoce nadrtíme a vylisujeme mošt.
  2. Čerstvý mošt nalijeme do čistého demižonu a uzavřeme kvasnou zátkou, která zamezuje přístupu vzduchu, ale zároveň umožňuje odchod plynů.
  3. Pro lepší fermentaci je možno přidat pár slupek, které obsahují kvasinky anebo přidejte pár lžiček vinných kvasinek. 
  4. Uložíme do sklepa a necháme zrát 2 – 3 měsíce. Jakmile se kal usadí, na dně demižonu, přichází chvíle stáčet do lahví.
  5. Cider stáčíme do čistých lahví a můžeme doplnit čerstvým jablečným moštem, pokud bychom chtěli sladší cider. 
  6. V lahvích probíhá druhotná fermentace, můžete ochutnat a ještě nechat cider nějaký ten týden kvasit. Do roka by se měl vypít.

Zkuste to taky

Už jste si někdy zkoušeli vyrobit jablečný cider doma? Napište nám a podělte se o své zkušenosti. Receptů na výrobu je mnoho, některé jsou jednoduché a jiné složitější. Těšíme se na vaše tipy.

PS: Stále na sebe nemáte čas?

Co se postarat konečně i o sebe? Startujeme podzimní detox. Spravíme si jídelníčkem postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci trochu péče a porozumění.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohli by sa namiesto demižónu použiť 5litrové sklené fľaše?

3 klucííí??? To dá asi zabrat, že ano? 😂🤩Ale třeba Tě těší, když si pochntnávají na Tvých zdravých dobrotách😋😋😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

4
9

Zdravé pohoštění – menu nejen na Silvestra

Chlebíčky, chipsy a šampanské? Klasická silvestrovská nuda. Co zkusit občerstvení na Silvestra tentokrát jinak? Budete nejen originální, ale navíc vám nebu...
10
18

Proč jíst polévky? Naše babičky to věděly!

Nevaříte polévky? Chyba! Máme pro vás 6 dobrých důvodů, proč se k nim vrátit. A spoustu tipů a receptů jak to udělat, aby polévky chutnaly a byly pokaždé t...

Jablečná povidla bez cukru

Letos je jablek dostatek, proto využijeme bohaté jablečné nadílky a naděláme slaďounká voňavá povidla. Samozřejmě bez cukru. A také skoro bez práce. Žádné ...
34
18

Jedno jablko denně … jedna dávka jedů

Staré přísloví říká: Jedno jablko denně a doktora netřeba. To už ale v moderní době neplatí. Alespoň ne u těch jablek, která koupíte v klasickém obchodě. A...

28 zdravých alternativ na Silvestra

Chcete si na Silvestra připravit zdravé a chutné občerstvení? Inspirujte se našimi tipy. Novoroční pohoštění přeci nemusí být jen o majonézových chlebíčcíc...
76
2

Batát v kuchyni: nejlepší recepty ze sladkých brambor

Batáty jsou nejen lahodné a syté, ale mají i spoustu zdravotních benefitů pro naše tělo. Už vám docházejí nápady, jak tyto sladké brambory v kuchyni použít...