- květák
- 500 g sójového mléka
- 13 g oleje
- 50 g mouky
- pepř
- sůl
- muškátový oříšek
- tymián
- petrželka
- mladý česnek
- konopné semínko
Jak připravit květák zapečený v bešamelu
- Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vařící vody a vařte asi minutu. Vyndejte a nechte okapat.
- Do kastrůlku vlijte mléko, olej, mouku, nastrouhejte muškátový oříšek a osolte. Pořádně rozmíchejte.
- Dejte vařit a stále míchejte. Bešamel začne houstnout, míchejte a vařte asi 3 minuty.
- Pekáček vymažte olejem, dejte do něj okapaný květák, osolte a opepřete. Poté polijte připraveným bešamelem. Povrch posypejte tymiánem, petrželkou a česnekem. Pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.
Praktické
- Takto připravený květák je vynikající příloha k rýži.
- Množství květáku volte podle počtu strávníků.
- Pro bezlepkovou verzi použijte třeba rýžovou mouku, tu mám osobně vyzkoušenou.
- Sójové mléko vybírejte kvalitní, bez obsahu cukru a éček.
- Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko, např. mandlové.
Obměna
- Zapékat tímto způsobem můžete i jinou zeleninu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
taky moc děkuju za recept.. včera jsme měli k večeři s bulgurem.. ke květáku jsem přidala ještě nakrájené tofu😋😋
moc díky za super recept, jednoduchý a moc chutný způsob, jak připravit květák 😍