Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapečený květák

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.

Ingredience
  • květák
  • 500 g sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • petrželka
  • mladý česnek
  • konopné semínko

Do změny jídelníčku jsem se pustila s třemi malými dětmi a za probíhající rekonstrukce kuchyně. Výzva to byla veliká ...

Jak připravit květák zapečený v bešamelu

  1. Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vařící vody a vařte asi minutu. Vyndejte a nechte okapat.
  2. Do kastrůlku vlijte mléko, olej, mouku, nastrouhejte muškátový oříšek a osolte. Pořádně rozmíchejte.
  3. Dejte vařit a stále míchejte. Bešamel začne houstnout, míchejte a vařte asi 3 minuty.
  4. Pekáček vymažte olejem, dejte do něj okapaný květák, osolte a opepřete. Poté polijte připraveným bešamelem. Povrch posypejte tymiánem, petrželkou a česnekem. Pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

Praktické

  • Takto připravený květák je vynikající příloha k rýži.
  • Množství květáku volte podle počtu strávníků.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte třeba rýžovou mouku, tu mám osobně vyzkoušenou.
  • Sójové mléko vybírejte kvalitní, bez obsahu cukru a éček.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko, např. mandlové.

Obměna

  • Zapékat tímto způsobem můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hned, jak jsem viděla recept, dostala jsem chuť to vyzkoušet a je to přesně tak dobré, jak to na fotkách vypadá. :) Muž se dokonce ptal, jestli jsem tam dávala sýr. K tomu jsme měli rýži ze včera, čerstvé ředkvičky, kysané zelí a klíčenou vojtěšku.

Klára Regéci
17. 3. 2022

Tak jsem neodolala a také vyzkoušela, jen bych to nebyla já abych to nenaházela od oka, takže bešamel byl trosku řidší a nezapekl se mi úplně, ale alespoň jsme měli i trochu “omáčky” 😄 jinak ke květáku jsem přihodila pórek a zbytek uzeného tempehu. Bylo to vynikající, bylinky jsem použila čerstvé, dali jsme si k tomu celozrnný bulgur zjemněný koko mlékem, kysaný zelí a na prasáka i okurek 😂 ale muž chválil jak divej a já vylízala talíř 👍 díky Vierko ❤

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.