Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...
Ingredience
květák
500 g sójového mléka
13 g oleje
50 g mouky
pepř
sůl
muškátový oříšek
tymián
petrželka
mladý česnek
konopné semínko
Jak připravit květák zapečený v bešamelu
Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vařící vody a vařte asi minutu. Vyndejte a nechte okapat.
Do kastrůlku vlijte mléko, olej, mouku, nastrouhejte muškátový oříšek a osolte. Pořádně rozmíchejte.
Dejte vařit a stále míchejte. Bešamel začne houstnout, míchejte a vařte asi 3 minuty.
Pekáček vymažte olejem, dejte do něj okapaný květák, osolte a opepřete. Poté polijte připraveným bešamelem. Povrch posypejte tymiánem, petrželkou a česnekem. Pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.
Praktické
Takto připravený květák je vynikající příloha k rýži.
Množství květáku volte podle počtu strávníků.
Pro bezlepkovou verzi použijte třeba rýžovou mouku, tu mám osobně vyzkoušenou.
Sójové mléko vybírejte kvalitní, bez obsahu cukru a éček.
Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko, např. mandlové.
Obměna
Zapékat tímto způsobem můžete i jinou zeleninu.
Děti
Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
Před upečením
Po upečení
Podávejte třeba s rýží
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času.
Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..
Hned, jak jsem viděla recept, dostala jsem chuť to vyzkoušet a je to přesně tak dobré, jak to na fotkách vypadá. :) Muž se dokonce ptal, jestli jsem tam dávala sýr. K tomu jsme měli rýži ze včera, čerstvé ředkvičky, kysané zelí a klíčenou vojtěšku.
Tak jsem neodolala a také vyzkoušela, jen bych to nebyla já abych to nenaházela od oka, takže bešamel byl trosku řidší a nezapekl se mi úplně, ale alespoň jsme měli i trochu “omáčky” 😄 jinak ke květáku jsem přihodila pórek a zbytek uzeného tempehu. Bylo to vynikající, bylinky jsem použila čerstvé, dali jsme si k tomu celozrnný bulgur zjemněný koko mlékem, kysaný zelí a na prasáka i okurek 😂 ale muž chválil jak divej a já vylízala talíř 👍 díky Vierko ❤
Věřím v to také, když jsem se začala stravovat podle Jíme jinak a vyřadila lepek, začaly se mi zvyšovat trombocyty a odborný lékař se jen pousmál, když jsem mu řekla, že to je ze stravy. K tomu se mi hlavně bez lepku zlepšily je lymfatické problémy.
Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...
Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...
Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...
Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...
Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...
Komentáře
Hned, jak jsem viděla recept, dostala jsem chuť to vyzkoušet a je to přesně tak dobré, jak to na fotkách vypadá. :) Muž se dokonce ptal, jestli jsem tam dávala sýr. K tomu jsme měli rýži ze včera, čerstvé ředkvičky, kysané zelí a klíčenou vojtěšku.
Tak jsem neodolala a také vyzkoušela, jen bych to nebyla já abych to nenaházela od oka, takže bešamel byl trosku řidší a nezapekl se mi úplně, ale alespoň jsme měli i trochu “omáčky” 😄 jinak ke květáku jsem přihodila pórek a zbytek uzeného tempehu. Bylo to vynikající, bylinky jsem použila čerstvé, dali jsme si k tomu celozrnný bulgur zjemněný koko mlékem, kysaný zelí a na prasáka i okurek 😂 ale muž chválil jak divej a já vylízala talíř 👍 díky Vierko ❤