Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapečený květák

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.

Ingredience
  • květák
  • 500 g sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • petrželka
  • mladý česnek
  • konopné semínko

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit květák zapečený v bešamelu

  1. Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vařící vody a vařte asi minutu. Vyndejte a nechte okapat.
  2. Do kastrůlku vlijte mléko, olej, mouku, nastrouhejte muškátový oříšek a osolte. Pořádně rozmíchejte.
  3. Dejte vařit a stále míchejte. Bešamel začne houstnout, míchejte a vařte asi 3 minuty.
  4. Pekáček vymažte olejem, dejte do něj okapaný květák, osolte a opepřete. Poté polijte připraveným bešamelem. Povrch posypejte tymiánem, petrželkou a česnekem. Pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

Praktické

  • Takto připravený květák je vynikající příloha k rýži.
  • Množství květáku volte podle počtu strávníků.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte třeba rýžovou mouku, tu mám osobně vyzkoušenou.
  • Sójové mléko vybírejte kvalitní, bez obsahu cukru a éček.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko, např. mandlové.

Obměna

  • Zapékat tímto způsobem můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Taky děkuju za recept, velká dobrota 🤗. Akorát jsem si říkala proč mi ta omáčka nehoustne. Tak jsem přidávala a přidávala mouku a říkala si, to je teda divnej recept. No a pak při uklízení kuchyně koukám, že mouka zůstala na váze 😁.

Výborný recept a děkuji za něj, dělala jsem z brokolice, opravdu rychlá večeře.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Kari z červené řepy

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...