Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapečený květák

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
sezóna zima

Velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept na lahodný květák, na kterém si určitě pochutná celá rodina.

Ingredience
  • květák
  • 500 g sójového mléka
  • 13 g oleje
  • 50 g mouky
  • pepř
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • tymián
  • petrželka
  • mladý česnek
  • konopné semínko

Petru neustále trápily bolesti břicha a průjem, stále jí rozháněli slepé střevo. Byla to ale Crohnova choroba. Navíc ...

Jak připravit květák zapečený v bešamelu

  1. Květák rozeberte na růžičky, vložte ho do vařící vody a vařte asi minutu. Vyndejte a nechte okapat.
  2. Do kastrůlku vlijte mléko, olej, mouku, nastrouhejte muškátový oříšek a osolte. Pořádně rozmíchejte.
  3. Dejte vařit a stále míchejte. Bešamel začne houstnout, míchejte a vařte asi 3 minuty.
  4. Pekáček vymažte olejem, dejte do něj okapaný květák, osolte a opepřete. Poté polijte připraveným bešamelem. Povrch posypejte tymiánem, petrželkou a česnekem. Pečte v troubě asi 30 minut dozlatova.

Praktické

  • Takto připravený květák je vynikající příloha k rýži.
  • Množství květáku volte podle počtu strávníků.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte třeba rýžovou mouku, tu mám osobně vyzkoušenou.
  • Sójové mléko vybírejte kvalitní, bez obsahu cukru a éček.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiné rostlinné mléko, např. mandlové.

Obměna

  • Zapékat tímto způsobem můžete i jinou zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

taky moc děkuju za recept.. včera jsme měli k večeři s bulgurem.. ke květáku jsem přidala ještě nakrájené tofu😋😋

moc díky za super recept, jednoduchý a moc chutný způsob, jak připravit květák 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečený celer na voňavém fazolovém krému

Skvělá kombinace pečeného celeru a jemného fazolového krému s vůní kokosu, citrónu a zázvoru. K tomu trochu pikantního oleje, křupavý chlebík, který kontra...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Voňavý citronový čirok s čočkou

Přirozeně bezlepkové, lehké a přitom výživné jídlo skvělé pro odlehčení jídelníčku po svátcích. Příprava je jednoduchá a výsledkem je chutné jídlo s vůní c...

Plněné pečené batáty zapečené s tofu

Luxusní jídlo, které v v chladných dnech zahřeje a potěší chuťové buňky. Zkuste tento recept na zdravý a lahodný zapečený pokrm a udělejte tak něco hezkého...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...