Domů > Zdravé recepty > Polévky > Snídaňové

Miso polévka s bršlicí

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro
sezóna léto

Využijte sílu mladých jarních bylin a cestou z práce si utrhněte bršlici kozí nohu. Můžete ji ráno přidat třeba do polévky k snídani.

Ingredience
na 4 porce
  • hrst čerstvé bršlice
  • kousek mrkve
  • kousek brokolice
  • kousek celeru
  • kousek pórku
  • 1 lžíce řas wakame
  • 1-2 lžičky miso pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • na posypání: pažitka
  • sůl

Táňa má tři děti. Přišla k nám na kurz a my jí nevěřily ani věk ani ty tři děti. Byla veselá, pozitivní, štíhlounká, ...

Jak připravit miso polévku s čerstvou bršlicí

  1. Do hrnce dáme vařit vývar, omyjeme a nakrájíme na menší kousky zeleninu.
  2. Do vroucího vývaru přidáme špetku soli a lžíci řas nalámaných na menší kousky.
  3. Přidáme zeleninu, snížíme plamen a vaříme cca 7 minut.
  4. Bršlici propláchneme studenou vodou a pokrájíme na menší kousky.
  5. Do polévky přidáme až na samý závěr, není nutné ji vařit.
  6. Vypneme a vmícháme miso pastu.
  7. Ozdobíme nasekanou pažitkou.

Obměna

  • Zeleninu volte podle aktuálních zásob, řasy měňte podle nálady nebo vynechejte.
  • Z divokých bylin můžete přidat kromě bršlice také česnáček, kopřivu, ptačinec, popenec a cokoli, co zrovna roste. Jen vám asi nebude chutnat polévka s převahou plané zeleniny, proto ji dejte menší množství než zeleniny pěstované.

Praktické

  • Tuto polévku můžete jíst i jako obědovou.
  • Polévka vás zasytí, když do ní přidáte zbylou obilovinu. Pokud žádnou nemáte, nasypte do polévky ovesné vločky, kuskus, amarant, rýžové nebo polévkové nudle nebo quinou. Než se polévka uvaří, obilovina změkne a bude hotová. Jestli vlastníte kvásek, můžete zbytky kvásku vhodit do polévky jako nočky nebo kvásek do polévky rozmíchat. Získáte výbornou chuť. Skoro jako tradiční kyselo.
  • Pro bezlepkovou verzi použijte rýžovou miso pastu. Sojová obvykle začátečníkům nechutná.

Děti

  • Miso polévku dáváme dětem cca od 1,5 roku, šetříme se solí i miso pastou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
26. 8. 2023

Mnam♥️ všechny natě co byly kolem skončily v polevce , luxusní

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špičková polévka ze špiček

Tyhle malé voňavé houbičky na zahradě či na poli kdekdo přejde, protože je považuje za prašivky. Jaká škoda! Krásně voní, jsou lehce stravitelné a z obyčej...

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.