Domů > Magazín > Blog

Batát v kuchyni: nejlepší recepty ze sladkých brambor

Uvařeno

Batáty jsou nejen lahodné a syté, ale mají i spoustu zdravotních benefitů pro naše tělo. Už vám docházejí nápady, jak tyto sladké brambory v kuchyni použít? Zkuste některý z těchto 13 skvělých tipů a nápadů!

Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...

Do polévky

Batáty se podobně jako klasické brambory hodí do jakékoliv polévky. Do zeleninové, kroupové, s tempehem, čočkovéhrstkové . Z batátů jsou také výborné krémové polévky, třeba dýňovo-batátová, fazolo-batátová, mrkvovo-batátová, zeleninovo-batátová (se “smetanou”) nebo řepovo-batátová.

Pečené a grilované batáty 4x jinak

Pečené batáty jsou lahůdka. Buď je můžete nakrájet na plátky, pokapat olejem, solí nebo sojovkou, případně i bylinkami (tymikán, estragon, aj.), nebo z nich udělat výtečné pečené hranolky, anebo je upéct v celku a pak polít dresinkem, zálivkou nebo tofunézou. Všechny varianty jsou výborné! Úplně stejně je můžete i grilovat.

A pokud chcete podávat pečený batát návštěvě, udělejte batátovou harmoniku nebo vějíř. Použijte celý batát a nařežte ho jakoby na plátky, ale jednotlivé plátky nedokrajujte až do konce, pomažte je olejem smíchaným se solí nebo sojovou omáčkou, bylinkami, kořením nebo česnekem a pečte cca 40-45 minut na 200°C.

“Bramborová” kaše

Kombinace batátů a jáhel vytvoří lahodnou a jemnou “bramborovou” kaši. Stačí společně povařit a rozmixovat na kaši. Můžete také povařit pouze batáty a rozmačkat mačkátkem na brambory a polít kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a podávat jako přílohu.

Pokud máte chuť na sladkou snídaňovou kaši, ale nechete jíst kombinaci ovoce a obilovin, udělejte si batátovou kaši. Stačí povařit najemno strouhané batáty s ovesnými vločkami a máte výbornou přirozeně sladkou kaši. Můžete ji posypat oříšky, semínky (zkuste třeba mletý mák), dochutit skořicí nebo perníkovým kořením a polít sladem nebo obilným sirupem.

Batátové gnocchi a knedlíky

Část mouky v knedlících nebo nocích nahraďte uvařenými batáty rozmixovanými na pyré. Zkuste třeba tyto “bramborové” knedlíky, ve kterých je jak batát, tak také celer a chutí i vzhledem připomínají klasické bramborové.

Batátové sladkosti

Batáty se dají používat nejenom ve slané, ale také ve sladké kuchyni. Sladké batátové pyré můžete smíchat s oříškovými moukami (např. kokosová nebo mandlová mouka, kterou buď koupíte ve zdravé výživě, nebo si sami rozmixujete oříšky na mouku v mixéru), sušeným ovocem (např. rozinky, datlová pasta) a vytvořit si sladké batátové kuličky, které obalíte v kokosu nebo kakau. Anebo můžete batátové pyré použít do brownies, do mrkvánků, sladkých krémů (namísto dýně), koláčů (místo dýně), buchet (místo dýně), sladkých chlebíčků s oříšky a sušeným ovocem, müsli tyčinek, flapjacků aj.

Batátové placky, bramboráky a lokše

Placky, do kterých se tradičně dávají brambory (proč nepoužíváme klasické brambory), jako jsou třeba lokše, bramboráky aj., můžete nahradit za sladké brambory (batáty). Například batátové lokše jsou opravdu lahůdka. Stačí je potřít třeba povidly nebo naplnit slanou náplní a podávat jako svačinku nebo lehkou večeři.

Batátové chipsy

Batáty nakrájejte na co nejtenčí plátky a pečte dokřupava cca 20 minut na 200°C pokapané sojovkou, případně i troškou oleje. Dají se také sušit v sušičce (RAW varianta).

Saláty a budha bowls s batáty

Pečené, vařené nebo napařené kostky batátů se skvěle hodí jako součást zeleninových, luštěninových nebo obilných salátů nebo budha bowls.

Batátové palačinky, lívanečky a wafle

Palačinky a lívance nemusí být pouze kopřivové, špenátové, dýňové nebo řepové, ale také batátové! Vyzkoušejte bezlepkové těsto bez mouky z celé rýže a namísto dýně použijte batát. Budou krásně oranžové a slaďoučké samy o sobě. Stačí naplnit buď nasladko, anebo naslano podle toho, jak máte rádi. Těsto můžete také nalít do wafflovače a udělat si krásně oranžové waffle!

Batátová pizza

dav

Půl kila batátového pyré a 2 hrnky jakékoliv mouky vytvoří skvělé těsto na pizzu. Stačí jen vyválet, zapéct 15-18 minut, obložit dle chuti, třeba falešnou “rajčatovou omáčkou”, tofu, tempehem, žampiony, kukuřicí, špenátem atd. a dopéct ještě 8-10 minut.

Batátové špagety

Pokud máte doma spiralizér, můžete z batátů vytvořit dlouhé nudle. Dají se jíst jak syrové s jakoukoliv omáčkou, tak uvařené ve vodě (jako klasické nudle), anebo orestované na oleji. Stačí jimi v receptu nahradit jakékoliv klasické špagety nebo nudle z mouky, třeba v receptu na smažené zeleninové čínské nudle s tempehem, mrkvové a cuketové špagety, špagety s medvědím česnekemjaponská polévka Ramen aj. Ve zdravých výživách se už dokonce prodávají i těstoviny z rýže a pohanky, které obsahují i batáty – doporučujeme zkusit!

Batáty do těsta na chléb

Ať už nastrouhané syrové, anebo uvařené v podobě pyré, batáty dodají těstu na chleba skvělou nasládlou chuť a vláčnost. Vyzkoušejte ho přidat třeba do kváskového chleba (nastrouhat namísto dýně).

Zeleninové směsi s batáty

Nakrájejte batát na kostičky, sirčičky nebo větší hranolky a přidejte k dušené zelenině, do kari (místo dýně), zamíchejte k čočce, zabalte do palačinek nebo placek aj.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

3
10

3 nejoblíbenější světové podzimní polévky

Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí – ...
klub
6
16

Jak zdravě uspokojit chuť na sladké

Sladká chuť je nám přirozená a málokdy naši slezinu a slinivku uspokojí pouze obiloviny se zeleninou. Pak je na místě zařadit dezert. V tomto videu nám MUD...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Batát plněný čočkovou směsí

Lehký oběd nebo večeře v podobě pečeného plněného batátu.

Rychlý salát ze dvou ingrediencí se šťavelem

Potřebujete rychle udělat salát a nemáte čas vyrábět zálivku? Tak si udělejte tento rychlý a skvělý salátek ze dvou ingrediencí doplněný o šťavel, který je...

Pečený chřest s batátovým pyré, pepřovou omáčkou a tofu slaninou

Chřestová sezóna je v plném proudu, pojďme si ji užít. Vyzkoušejte třeba tuto pečenou verzi chřestu s pikantní pepřovou omáčkou. Se slaninou z tofu a batát...