Batáty jsou nejen lahodné a syté, ale mají i spoustu zdravotních benefitů pro naše tělo. Už vám docházejí nápady, jak tyto sladké brambory v kuchyni použít? Zkuste některý z těchto 13 skvělých tipů a nápadů!

1Do polévky

Batáty se podobně jako klasické brambory hodí do jakékoliv polévky. Do zeleninové, kroupové, s tempehem, čočkovéhrstkové . Z batátů jsou také výborné krémové polévky, třeba dýňovo-batátová, fazolo-batátová, mrkvovo-batátová, zeleninovo-batátová (se „smetanou“) nebo řepovo-batátová.

2Pečené a grilované batáty 4x jinak

Pečené batáty jsou lahůdka. Buď je můžete nakrájet na plátky, pokapat olejem, solí nebo sojovkou, případně i bylinkami (tymikán, estragon, aj.), nebo z nich udělat výtečné pečené hranolky, anebo je upéct v celku a pak polít dresinkem, zálivkou nebo tofunézou. Všechny varianty jsou výborné! Úplně stejně je můžete i grilovat.

A pokud chcete podávat pečený batát návštěvě, udělejte batátovou harmoniku nebo vějíř. Použijte celý batát a nařežte ho jakoby na plátky, ale jednotlivé plátky nedokrajujte až do konce, pomažte je olejem smíchaným se solí nebo sojovou omáčkou, bylinkami, kořením nebo česnekem a pečte cca 40-45 minut na 200°C.

3„Bramborová“ kaše

Kombinace batátů a jáhel vytvoří lahodnou a jemnou „bramborovou“ kaši. Stačí společně povařit a rozmixovat na kaši. Můžete také povařit pouze batáty a rozmačkat mačkátkem na brambory a polít kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a podávat jako přílohu.

Pokud máte chuť na sladkou snídaňovou kaši, ale nechete jíst kombinaci ovoce a obilovin, udělejte si batátovou kaši. Stačí povařit najemno strouhané batáty s ovesnými vločkami a máte výbornou přirozeně sladkou kaši. Můžete ji posypat oříšky, semínky (zkuste třeba mletý mák), dochutit skořicí nebo perníkovým kořením a polít sladem nebo obilným sirupem.

4Batátové gnocchi a knedlíky

Část mouky v knedlících nebo nocích nahraďte uvařenými batáty rozmixovanými na pyré. Zkuste třeba tyto „bramborové“ knedlíky, ve kterých je jak batát, tak také celer a chutí i vzhledem připomínají klasické bramborové.

5Batátové sladkosti

Batáty se dají používat nejenom ve slané, ale také ve sladké kuchyni. Sladké batátové pyré můžete smíchat s oříškovými moukami (např. kokosová nebo mandlová mouka, kterou buď koupíte ve zdravé výživě, nebo si sami rozmixujete oříšky na mouku v mixéru), sušeným ovocem (např. rozinky, datlová pasta) a vytvořit si sladké batátové kuličky, které obalíte v kokosu nebo kakau. Anebo můžete batátové pyré použít do brownies, do mrkvánků, sladkých krémů (namísto dýně), koláčů (místo dýně), buchet (místo dýně), sladkých chlebíčků s oříšky a sušeným ovocem, müsli tyčinek, flapjacků aj.

6Batátové placky, bramboráky a lokše

Placky, do kterých se tradičně dávají brambory (proč nepoužíváme klasické brambory), jako jsou třeba lokše, bramboráky aj., můžete nahradit za sladké brambory (batáty). Například batátové lokše jsou opravdu lahůdka. Stačí je potřít třeba povidly nebo naplnit slanou náplní a podávat jako svačinku nebo lehkou večeři.

7Batátové chipsy

Batáty nakrájejte na co nejtenčí plátky a pečte dokřupava cca 20 minut na 200°C pokapané sojovkou, případně i troškou oleje. Dají se také sušit v sušičce (RAW varianta).

8Saláty a budha bowls s batáty

Pečené, vařené nebo napařené kostky batátů se skvěle hodí jako součást zeleninových, luštěninových nebo obilných salátů nebo budha bowls.

9Batátové palačinky, lívanečky a wafle

Palačinky a lívance nemusí být pouze kopřivové, špenátové, dýňové nebo řepové, ale také batátové! Vyzkoušejte bezlepkové těsto bez mouky z celé rýže a namísto dýně použijte batát. Budou krásně oranžové a slaďoučké samy o sobě. Stačí naplnit buď nasladko, anebo naslano podle toho, jak máte rádi. Těsto můžete také nalít do wafflovače a udělat si krásně oranžové waffle!

dav

10Batátová pizza

Půl kila batátového pyré a 2 hrnky jakékoliv mouky vytvoří skvělé těsto na pizzu. Stačí jen vyválet, zapéct 15-18 minut, obložit dle chuti, třeba falešnou „rajčatovou omáčkou“, tofu, tempehem, žampiony, kukuřicí, špenátem atd. a dopéct ještě 8-10 minut.

11Batátové špagety

Pokud máte doma spiralizér, můžete z batátů vytvořit dlouhé nudle. Dají se jíst jak syrové s jakoukoliv omáčkou, tak uvařené ve vodě (jako klasické nudle), anebo orestované na oleji. Stačí jimi v receptu nahradit jakékoliv klasické špagety nebo nudle z mouky, třeba v receptu na smažené zeleninové čínské nudle s tempehem, mrkvové a cuketové špagety, špagety s medvědím česnekemjaponská polévka Ramen aj. Ve zdravých výživách se už dokonce prodávají i těstoviny z rýže a pohanky, které obsahují i batáty – doporučujeme zkusit!

12Batáty do těsta na chléb

Ať už nastrouhané syrové, anebo uvařené v podobě pyré, batáty dodají těstu na chleba skvělou nasládlou chuť a vláčnost. Vyzkoušejte ho přidat třeba do kváskového chleba (nastrouhat namísto dýně).

13Zeleninové směsi s batáty

Nakrájejte batát na kostičky, sirčičky nebo větší hranolky a přidejte k dušené zelenině, do kari (místo dýně), zamíchejte k čočce, zabalte do palačinek nebo placek aj.

 

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI
Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...
Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím
Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti
Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...
Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)
Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...
3 kg dole a už mě nebolí klouby (Hana)
Hana: Dnes jsem v 11. dni kurzu Hubneme do...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Vyčistilo se nám nejen tělo, ale i mozek (Inesinka)
Inesinka: Když si vzpomenu, jak jsme s manželem před...
Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila
Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
Mladší syn chválí a chválí (Žakale)
Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...
Pneumatika začala konečně mizet (Radka)
Radka: Můj úplně první kurz na Jíme Jinak. Byl...
Hodnoty cholesterolu nejlepší za posledních 10 let (Alena)
Alena: Já se chci pochlubit a poděkovat 😉 Cca...
Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila
Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...
Z maroda jsem zase činorodá!
Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává
Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...
Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)
Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát s lebedou a řebříčkem
Další článekOkurkový salát s popencem