Domů > Magazín > Blog

Batát v kuchyni: nejlepší recepty ze sladkých brambor

Uvařeno

Batáty jsou nejen lahodné a syté, ale mají i spoustu zdravotních benefitů pro naše tělo. Už vám docházejí nápady, jak tyto sladké brambory v kuchyni použít? Zkuste některý z těchto 13 skvělých tipů a nápadů!

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Do polévky

Batáty se podobně jako klasické brambory hodí do jakékoliv polévky. Do zeleninové, kroupové, s tempehem, čočkovéhrstkové . Z batátů jsou také výborné krémové polévky, třeba dýňovo-batátová, fazolo-batátová, mrkvovo-batátová, zeleninovo-batátová (se “smetanou”) nebo řepovo-batátová.

Pečené a grilované batáty 4x jinak

Pečené batáty jsou lahůdka. Buď je můžete nakrájet na plátky, pokapat olejem, solí nebo sojovkou, případně i bylinkami (tymikán, estragon, aj.), nebo z nich udělat výtečné pečené hranolky, anebo je upéct v celku a pak polít dresinkem, zálivkou nebo tofunézou. Všechny varianty jsou výborné! Úplně stejně je můžete i grilovat.

A pokud chcete podávat pečený batát návštěvě, udělejte batátovou harmoniku nebo vějíř. Použijte celý batát a nařežte ho jakoby na plátky, ale jednotlivé plátky nedokrajujte až do konce, pomažte je olejem smíchaným se solí nebo sojovou omáčkou, bylinkami, kořením nebo česnekem a pečte cca 40-45 minut na 200°C.

“Bramborová” kaše

Kombinace batátů a jáhel vytvoří lahodnou a jemnou “bramborovou” kaši. Stačí společně povařit a rozmixovat na kaši. Můžete také povařit pouze batáty a rozmačkat mačkátkem na brambory a polít kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a podávat jako přílohu.

Pokud máte chuť na sladkou snídaňovou kaši, ale nechete jíst kombinaci ovoce a obilovin, udělejte si batátovou kaši. Stačí povařit najemno strouhané batáty s ovesnými vločkami a máte výbornou přirozeně sladkou kaši. Můžete ji posypat oříšky, semínky (zkuste třeba mletý mák), dochutit skořicí nebo perníkovým kořením a polít sladem nebo obilným sirupem.

Batátové gnocchi a knedlíky

Část mouky v knedlících nebo nocích nahraďte uvařenými batáty rozmixovanými na pyré. Zkuste třeba tyto “bramborové” knedlíky, ve kterých je jak batát, tak také celer a chutí i vzhledem připomínají klasické bramborové.

Batátové sladkosti


Batáty se dají používat nejenom ve slané, ale také ve sladké kuchyni. Sladké batátové pyré můžete smíchat s oříškovými moukami (např. kokosová nebo mandlová mouka, kterou buď koupíte ve zdravé výživě, nebo si sami rozmixujete oříšky na mouku v mixéru), sušeným ovocem (např. rozinky, datlová pasta) a vytvořit si sladké batátové kuličky, které obalíte v kokosu nebo kakau. Anebo můžete batátové pyré použít do brownies, do mrkvánků, sladkých krémů (namísto dýně), koláčů (místo dýně), buchet (místo dýně), sladkých chlebíčků s oříšky a sušeným ovocem, müsli tyčinek, flapjacků aj.

Batátové placky, bramboráky a lokše

Placky, do kterých se tradičně dávají brambory (proč nepoužíváme klasické brambory), jako jsou třeba lokše, bramboráky aj., můžete nahradit za sladké brambory (batáty). Například batátové lokše jsou opravdu lahůdka. Stačí je potřít třeba povidly nebo naplnit slanou náplní a podávat jako svačinku nebo lehkou večeři.

Batátové chipsy

Batáty nakrájejte na co nejtenčí plátky a pečte dokřupava cca 20 minut na 200°C pokapané sojovkou, případně i troškou oleje. Dají se také sušit v sušičce (RAW varianta).

Saláty a budha bowls s batáty

Pečené, vařené nebo napařené kostky batátů se skvěle hodí jako součást zeleninových, luštěninových nebo obilných salátů nebo budha bowls.

Batátové palačinky, lívanečky a wafle

Palačinky a lívance nemusí být pouze kopřivové, špenátové, dýňové nebo řepové, ale také batátové! Vyzkoušejte bezlepkové těsto bez mouky z celé rýže a namísto dýně použijte batát. Budou krásně oranžové a slaďoučké samy o sobě. Stačí naplnit buď nasladko, anebo naslano podle toho, jak máte rádi. Těsto můžete také nalít do wafflovače a udělat si krásně oranžové waffle!

Batátová pizza

dav

Půl kila batátového pyré a 2 hrnky jakékoliv mouky vytvoří skvělé těsto na pizzu. Stačí jen vyválet, zapéct 15-18 minut, obložit dle chuti, třeba falešnou “rajčatovou omáčkou”, tofu, tempehem, žampiony, kukuřicí, špenátem atd. a dopéct ještě 8-10 minut.

Batátové špagety

Pokud máte doma spiralizér, můžete z batátů vytvořit dlouhé nudle. Dají se jíst jak syrové s jakoukoliv omáčkou, tak uvařené ve vodě (jako klasické nudle), anebo orestované na oleji. Stačí jimi v receptu nahradit jakékoliv klasické špagety nebo nudle z mouky, třeba v receptu na smažené zeleninové čínské nudle s tempehem, mrkvové a cuketové špagety, špagety s medvědím česnekemjaponská polévka Ramen aj. Ve zdravých výživách se už dokonce prodávají i těstoviny z rýže a pohanky, které obsahují i batáty – doporučujeme zkusit!

Batáty do těsta na chléb

Ať už nastrouhané syrové, anebo uvařené v podobě pyré, batáty dodají těstu na chleba skvělou nasládlou chuť a vláčnost. Vyzkoušejte ho přidat třeba do kváskového chleba (nastrouhat namísto dýně).

Zeleninové směsi s batáty

Nakrájejte batát na kostičky, sirčičky nebo větší hranolky a přidejte k dušené zelenině, do kari (místo dýně), zamíchejte k čočce, zabalte do palačinek nebo placek aj.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

128 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Poradí mi tady někdo ? Dostala jsem batáty a oni jsou fialové. Já to vidím poprvé takze nevim jestli je to brambora nebo batat ? Díky

Bod č. 6. – proč nepoužíváme klasické brambory – to měl být zřejmě odkaz…?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...
8
2

Zeleninová snídaňová HIT polévka

Jednoduchá, rychlá a chutná polévka vhodná i při histaminové intoleranci.

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Cizrna se zeleninou a pohankovo-mrkvové placky

I dieta při histaminové intoleranci může být chutná. Tento léčivý oběd budete mít na stole během chvilky a určitě si na něm pochutnáte.