Mám moc ráda polévky a ještě raději je vymýšlím a vařím. Hustá, kroupovo-batátová polévka s tempehem mě opět nadchla.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 šálek uvařených krup
  • 1 šálek bílého zelí
  • 100 g batátu
  • 1 mrkev
  • kousek červené papriky (nemusí být)
  • 100 g tempehu (uzený nebo smažený)
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • drcený kmín
  • 4 listy medvědího česneku (nemusí být)
  • sůl
  • na ozdobu: petrželka, klíčky

Jak na polévku z krup

  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, doporučujeme je předem namočit (klidně přes noc) a pak uvařit do měkka ve dvojnásobku vody.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  3. Zelí nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, batáty na sirčičky, tempeh na kostičky a medvědí česnek na proužky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme mrkev, zelí a sůl a společně chvíli restujeme.
  5. Přidáme drcený kmín, zalijeme vařícím vývarem, přidáme batáty a vařené kroupy a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Ke konci varu přidáme nakrájený tempeh a povaříme ještě pár minut.
  7. Polévku vypneme, přidáme nakrájený medvědí česnek. V trošce polévky rozmícháme lžíci miso pasty a dochutíme umeoctem.
  8. Podáváme posypané petrželkou nebo klíčky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Som plná energie (Viera)

Viera: Jedlo mi veľmi chutí, som plná energie, je...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
  1. Tato polévka je luxusní! Děti chtěli 2x přidat a na manžela už ani nezbylo, tak jsem mu o ní aspoň vyprávěla :-). Všem jsem musela slíbit, že jí zase brzy uvařím.
    Než jsem přidala tempeh a kroupy, tak jsem zeleninu trochu rozmixovala, je opravdu vynikající.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDanky
Další článekVeronika: Mohou nastat střety i konflikty