Mám moc ráda polévky a ještě raději je vymýšlím a vařím. Hustá, kroupovo-batátová polévka s tempehem mě opět nadchla.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 šálek uvařených krup
  • 1 šálek bílého zelí
  • 100 g batátu
  • 1 mrkev
  • kousek červené papriky (nemusí být)
  • 100 g tempehu (uzený nebo smažený)
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • drcený kmín
  • 4 listy medvědího česneku (nemusí být)
  • sůl
  • na ozdobu: petrželka, klíčky

Jak na polévku z krup

  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, doporučujeme je předem namočit (klidně přes noc) a pak uvařit do měkka ve dvojnásobku vody.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  3. Zelí nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, batáty na sirčičky, tempeh na kostičky a medvědí česnek na proužky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme mrkev, zelí a sůl a společně chvíli restujeme.
  5. Přidáme drcený kmín, zalijeme vařícím vývarem, přidáme batáty a vařené kroupy a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Ke konci varu přidáme nakrájený tempeh a povaříme ještě pár minut.
  7. Polévku vypneme, přidáme nakrájený medvědí česnek. V trošce polévky rozmícháme lžíci miso pasty a dochutíme umeoctem.
  8. Podáváme posypané petrželkou nebo klíčky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tato polévka je luxusní! Děti chtěli 2x přidat a na manžela už ani nezbylo, tak jsem mu o ní aspoň vyprávěla :-). Všem jsem musela slíbit, že jí zase brzy uvařím.
    Než jsem přidala tempeh a kroupy, tak jsem zeleninu trochu rozmixovala, je opravdu vynikající.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDanky
Další článekVeronika: Mohou nastat střety i konflikty