Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kroupová polévka s tempehem a batáty

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Mám moc ráda polévky a ještě raději je vymýšlím a vařím. Hustá, kroupovo-batátová polévka s tempehem mě opět nadchla.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • 1 šálek uvařených krup
  • 1 šálek bílého zelí
  • 100 g batátu
  • 1 mrkev
  • kousek červené papriky (nemusí být)
  • 100 g tempehu (uzený nebo smažený)
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • drcený kmín
  • 4 listy medvědího česneku (nemusí být)
  • sůl
  • na ozdobu: petrželka, klíčky

Eva se přihlásila do očistného programu, ale brala náš stravovací plán spíš jako scifi. Přeci jen si...

Jak na polévku z krup

  1. Pokud nemáme uvařené kroupy, doporučujeme je předem namočit (klidně přes noc) a pak uvařit do měkka ve dvojnásobku vody.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  3. Zelí nakrájíme na proužky, mrkev na kostičky, batáty na sirčičky, tempeh na kostičky a medvědí česnek na proužky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme mrkev, zelí a sůl a společně chvíli restujeme.
  5. Přidáme drcený kmín, zalijeme vařícím vývarem, přidáme batáty a vařené kroupy a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Ke konci varu přidáme nakrájený tempeh a povaříme ještě pár minut.
  7. Polévku vypneme, přidáme nakrájený medvědí česnek. V trošce polévky rozmícháme lžíci miso pasty a dochutíme umeoctem.
  8. Podáváme posypané petrželkou nebo klíčky.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Slavomíra
21. 1. 2024

Tento víkend frčím na krúpach (placky/miso/príloha/krém…),ale táto komplet polievka dnes na obed bola naj naj😋

Mila Beata
1. 12. 2021

Tak zatim asi ta nejlepsi polevka, co jsem kdy jedla . MŇÁÁÁAM , měla jsem uvarene kroupy s ryzí a jak to bylo ztuhle, tak jsem vykrájela lžící knedlíčky 😂 a tempeh je domácí – sama tempehovala 😂😂😂 podle tady receptu v JJ

https://www.jimejinak.cz/domaci-sojovo-arasidovy-tempeh/

A musim říct, ze se to nedá chuťově srovnat s kupovanym, takova dobrota , jen jsem ho bez dochucovani lehce osmazila na panvicce mnam

♥️děkujeme JJ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...