Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Žampiony na česneku

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna zima

Tyto houby na česneku jsou naším oblíbeným ultra rychle hotovým doplňkem talíře i salátu. Chutnají tak trochu jako česnekové brambůrky :-)

Ingredience
2 porce
  • 5 velkých žampionů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl

Adámkovi jsou dnes tři roky a čtvrt, skoro rok chodí do školky a nebývá téměř nemocný. Ale ještě ned...

Jak připravit žampiony s česnekem

  1. Žampiony si omyjeme a nakrájíme na plátky.
  2. Česnek si vyloupeme a také nakrájíme na tenké plátky.
  3. Rozehřejeme si pánev a přidáme olej.
  4. Osmažíme česnek a přidáme houby.
  5. Posolíme a vše restujeme.
  6. Až je česnek zlatavý a houby hotové, přidáme sojovou omáčku a zasypeme sušeným česnekem a ještě prohřejeme.
  7. Podáváme jako přílohu talíře.

 

Praktické

  • Pokud by se vám žampiony začaly připalovat, přidejte trošku vody/vývaru.
  • Žampiony jsou skvělým doplňkem talíře (třeba ke špenátu a knedlíkům) nebo jako součást zeleninových, těstovinových, luštěninových nebo obilných salátů. Můžete jimi ozdobit i polévku.

Obměna

  • Místo žampionů můžete použít i shitake, hlívu nebo lesní houby.
  • Toto jídlo je výborné i v kombinaci s cizrnou, tempehem nebo tofu. Přidejte luštěninu ve 4. kroku. Díky luštěnině houby lépe zasytí.
  • Pokud jste gurmáni, můžete zalít obsah rostlinnou smetanou a udělat si smetanovou omáčku.

Děti

  • Jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud šetříme s dochucovadly.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Žampióny s česnekem ,, podáváme jako přílohu talíře”:) tak to mně rozesmálo. Dobrou chuť :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...