Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Rizoto se zeleninou, cizrnovou kaší a napařenou zeleninou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Podle vašich dotazů soudíme, že vám dělá problém rychle připravit chutnou večeři, obzvlášť, když má splnit kriteria kompletního talíře, který jste třeba k obědu mít nemohli. Tak tady je jeden tip na rychlovku, na které si pochutnáte. Podmínkou ale je mít už navařené nějaké zbytky obilovin a luštěnin. V našem případě byla v lednici rýže a cizrna. Za pár minut jsme měli večeři a ještě si pošmákli.

Ingredience
4 porce

  • 2 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • olej
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koření podle chuti -  v našem případě tymián a saturejka
  • čerstvá zelenina na wok -  v našem případě mrkev, brokolice, čínské zelí
  • čerstvá zelenina na pařáček -  v našem případě mrkev, růžičková kapusta a brokolice
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce rostlinné smetany - nemusí být
  • umeocet
  • hořčice (ze zdravé výživy) - nemusí být
  • tahini - nemusí být

S Hankou jsme v kontaktu díky online kurzům už od jara. Ráda čtu její veselé komentáře a tenhle jsem...

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Nakrájíme půl cibule na kostičky a půl na měsíčky.
  2. Očistíme zeleninu  a nakrájíme na větší kousky.
  3. V malém kastrolku a ve woku dáme po dně oleje a zahřejeme.
  4. Cibuli na kostičky dáme restovat spolu s trochou sole do malého kastrolku, cibuli na měsíčky dáme na wok a také osolíme.
  5. Do woku postupně přidáme nakrájenou zeleninu – růžičky brokolice, proužky mrkve a proužky čínského zelí.
  6. Promícháme, přidáme koření (např. tymián) a necháme trochu orestovat, po chvíli podlijeme pár lžícemi vody a přiklopíme pod pokličku podusit.
  7. Cibulku v kastrolku necháme zezlátnout, přidáme kousky čeneku, koření (např. saturejku) a uvařenou cizrnu a společně vše necháme pár minut prohřát.
  8. Mrkev, brokolici a růžičkovou kapustu dáme na pařáček nad trochu vody, přiklopíme poličkou a necháme v páře změknout.
  9. Do zeleniny ve woku přidáme vařenou rýži, promícháme, prohřejeme, přidáme pár kapek sojové omáčky, pár lžic rostlinné smetany a lžičku hořčice pro chuť. Zamícháme, vypneme a necháme na teplé plotýnce dojít.
  10. Kastrolek s cizrnou a cibulí promixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu sojové omáčky a umeocta podle chuti, lžičku tahini a promixujeme. Pokud nedáte vodu, získáte hutnou kaši. Naředíte-li ji, bude z ní omáčka.

Praktické

  • Nemáte-li po ruce patřičné zbytky, uvařte místo rýže bulgur nebo kusku a místo cizrny sáhněte po tofu nebo tempehu. Pak můžete mít opět velmi rychle chutnou večeři a kompletní talíř.
  • Jídlo doplníme zeleninou kvašenou, můžeme přidat gomasio nebo pražená semínka, přidáme také kus zeleniny čerstvé. v našem případě to byly nudličky ledového salátu a strouhaný daikon (bílá ředkev).

Obměna

  • Místo rýže a cizrny můžeme použít jinou obilovinu a luštěninu.
  • Zeleninu můžeme měnit dle zásob, chuti a sezóny.

Děti

  • Pro děti do 1 roku můžeme připravit podobné jídlo tak, že v jiném hrnečku ve vodě bez soli a tuku uvaříme zeleninu, hotovou smícháme s rýží a nedochucujeme. Můžeme jim přidati kus napařené zeleniny, aby měli talíř pestřejší a měli něco “do ruky”. Naopak těm, co ještě nekoušou, hotové jídlo přepasírujeme nebo pomačkáme vidličkou na kaši.
  • Dětem ve věku 1-2 let rýži můžeme malinko osolit, ale jinak postupujeme jako u dětí do jednoho roku. Zhruba od 1,5 roku můžeme připravit zeleninu na trošce tuku. Od 1 roku dětem dáváme luštěniny, takže pokud už jste zvládli červenou čočku, klidně vyzkoušejte cizrnu. S blížícími se 2. narozeninami dítěte můžeme pomalu přidávat sůl a zvyšovat množství oleje.
  • Dítě od 2 let už může toto jídlo jíst bez omezení. Jsme opatrní se sójovou omáčkou a zbytečně jídlo nepřesolujeme.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
19. 10. 2023

MnAaaaaaam ♥️ luxusní krmě

Jaroslav Hlávka
28. 12. 2022

Tak po roce zase znovu 🙂 K večeři díky dobré přípravě za pár minut hotovo 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.