Podle vašich dotazů soudíme, že vám dělá problém rychle připravit chutnou večeři, obzvlášť, když má splnit kriteria kompletního talíře, který jste třeba k obědu mít nemohli. Tak tady je jeden tip na rychlovku, na které si pochutnáte. Podmínkou ale je mít už navařené nějaké zbytky obilovin a luštěnin. V našem případě byla v lednici rýže a cizrna. Za pár minut jsme měli večeři a ještě si pošmákli.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • olej
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koření podle chuti –  v našem případě tymián a saturejka
  • čerstvá zelenina na wok –  v našem případě mrkev, brokolice, čínské zelí
  • čerstvá zelenina na pařáček –  v našem případě mrkev, růžičková kapusta a brokolice
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce rostlinné smetany – nemusí být
  • umeocet
  • hořčice (ze zdravé výživy) – nemusí být
  • tahini – nemusí být

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Nakrájíme půl cibule na kostičky a půl na měsíčky.
  2. Očistíme zeleninu  a nakrájíme na větší kousky.
  3. V malém kastrolku a ve woku dáme po dně oleje a zahřejeme.
  4. Cibuli na kostičky dáme restovat spolu s trochou sole do malého kastrolku, cibuli na měsíčky dáme na wok a také osolíme.
  5. Do woku postupně přidáme nakrájenou zeleninu – růžičky brokolice, proužky mrkve a proužky čínského zelí.
  6. Promícháme, přidáme koření (např. tymián) a necháme trochu orestovat, po chvíli podlijeme pár lžícemi vody a přiklopíme pod pokličku podusit.
  7. Cibulku v kastrolku necháme zezlátnout, přidáme kousky čeneku, koření (např. saturejku) a uvařenou cizrnu a společně vše necháme pár minut prohřát.
  8. Mrkev, brokolici a růžičkovou kapustu dáme na pařáček nad trochu vody, přiklopíme poličkou a necháme v páře změknout.
  9. Do zeleniny ve woku přidáme vařenou rýži, promícháme, prohřejeme, přidáme pár kapek sojové omáčky, pár lžic rostlinné smetany a lžičku hořčice pro chuť. Zamícháme, vypneme a necháme na teplé plotýnce dojít.
  10. Kastrolek s cizrnou a cibulí promixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu sojové omáčky a umeocta podle chuti, lžičku tahini a promixujeme. Pokud nedáte vodu, získáte hutnou kaši. Naředíte-li ji, bude z ní omáčka.

Praktické

  • Nemáte-li po ruce patřičné zbytky, uvařte místo rýže bulgur nebo kusku a místo cizrny sáhněte po tofu nebo tempehu. Pak můžete mít opět velmi rychle chutnou večeři a kompletní talíř.
  • Jídlo doplníme zeleninou kvašenou, můžeme přidat gomasio nebo pražená semínka, přidáme také kus zeleniny čerstvé. v našem případě to byly nudličky ledového salátu a strouhaný daikon (bílá ředkev).

Obměna

  • Místo rýže a cizrny můžeme použít jinou obilovinu a luštěninu.
  • Zeleninu můžeme měnit dle zásob, chuti a sezóny.

Děti

  • Pro děti do 1 roku můžeme připravit podobné jídlo tak, že v jiném hrnečku ve vodě bez soli a tuku uvaříme zeleninu, hotovou smícháme s rýží a nedochucujeme. Můžeme jim přidati kus napařené zeleniny, aby měli talíř pestřejší a měli něco „do ruky“. Naopak těm, co ještě nekoušou, hotové jídlo přepasírujeme nebo pomačkáme vidličkou na kaši.
  • Dětem ve věku 1-2 let rýži můžeme malinko osolit, ale jinak postupujeme jako u dětí do jednoho roku. Zhruba od 1,5 roku můžeme připravit zeleninu na trošce tuku. Od 1 roku dětem dáváme luštěniny, takže pokud už jste zvládli červenou čočku, klidně vyzkoušejte cizrnu. S blížícími se 2. narozeninami dítěte můžeme pomalu přidávat sůl a zvyšovat množství oleje.
  • Dítě od 2 let už může toto jídlo jíst bez omezení. Jsme opatrní se sójovou omáčkou a zbytečně jídlo nepřesolujeme.

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Mňamka, díky za recept. Krémové rizoto jsem udělala z ovsa s rýží, místo brokolice květák, místo saturejky čerstvý rozmarýn.To, co bylo doma.
    Tahini a hořčice udělala moc dobrou chuť a rizoto se smetanou také lahodné. Vždy, když si dávám takové pestré jídlo na talíř, tečou mi sliny.

  2. Jee mnam!ja podobne Rizoto udelala Ted z navarene ryze spolu s jahlami.ale nenapadlo mě to takhle udělat pestré a ochucene.super!!!! Dik

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát z kvašené řepy
Další článekSoyabella – náš oblíbený (nejen) mlékovar