Podle vašich dotazů soudíme, že vám dělá problém rychle připravit chutnou večeři, obzvlášť, když má splnit kriteria kompletního talíře, který jste třeba k obědu mít nemohli. Tak tady je jeden tip na rychlovku, na které si pochutnáte. Podmínkou ale je mít už navařené nějaké zbytky obilovin a luštěnin. V našem případě byla v lednici rýže a cizrna. Za pár minut jsme měli večeři a ještě si pošmákli.

Ingredience
4 porce
  • 2 hrnky uvařené celozrnné rýže
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • olej
  • sůl
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koření podle chuti –  v našem případě tymián a saturejka
  • čerstvá zelenina na wok –  v našem případě mrkev, brokolice, čínské zelí
  • čerstvá zelenina na pařáček –  v našem případě mrkev, růžičková kapusta a brokolice
  • sójová omáčka
  • 2 lžíce rostlinné smetany – nemusí být
  • umeocet
  • hořčice (ze zdravé výživy) – nemusí být
  • tahini – nemusí být

Jak připravit zeleninové rizoto

  1. Nakrájíme půl cibule na kostičky a půl na měsíčky.
  2. Očistíme zeleninu  a nakrájíme na větší kousky.
  3. V malém kastrolku a ve woku dáme po dně oleje a zahřejeme.
  4. Cibuli na kostičky dáme restovat spolu s trochou sole do malého kastrolku, cibuli na měsíčky dáme na wok a také osolíme.
  5. Do woku postupně přidáme nakrájenou zeleninu – růžičky brokolice, proužky mrkve a proužky čínského zelí.
  6. Promícháme, přidáme koření (např. tymián) a necháme trochu orestovat, po chvíli podlijeme pár lžícemi vody a přiklopíme pod pokličku podusit.
  7. Cibulku v kastrolku necháme zezlátnout, přidáme kousky čeneku, koření (např. saturejku) a uvařenou cizrnu a společně vše necháme pár minut prohřát.
  8. Mrkev, brokolici a růžičkovou kapustu dáme na pařáček nad trochu vody, přiklopíme poličkou a necháme v páře změknout.
  9. Do zeleniny ve woku přidáme vařenou rýži, promícháme, prohřejeme, přidáme pár kapek sojové omáčky, pár lžic rostlinné smetany a lžičku hořčice pro chuť. Zamícháme, vypneme a necháme na teplé plotýnce dojít.
  10. Kastrolek s cizrnou a cibulí promixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu sojové omáčky a umeocta podle chuti, lžičku tahini a promixujeme. Pokud nedáte vodu, získáte hutnou kaši. Naředíte-li ji, bude z ní omáčka.

Praktické

  • Nemáte-li po ruce patřičné zbytky, uvařte místo rýže bulgur nebo kusku a místo cizrny sáhněte po tofu nebo tempehu. Pak můžete mít opět velmi rychle chutnou večeři a kompletní talíř.
  • Jídlo doplníme zeleninou kvašenou, můžeme přidat gomasio nebo pražená semínka, přidáme také kus zeleniny čerstvé. v našem případě to byly nudličky ledového salátu a strouhaný daikon (bílá ředkev).

Obměna

  • Místo rýže a cizrny můžeme použít jinou obilovinu a luštěninu.
  • Zeleninu můžeme měnit dle zásob, chuti a sezóny.

Děti

  • Pro děti do 1 roku můžeme připravit podobné jídlo tak, že v jiném hrnečku ve vodě bez soli a tuku uvaříme zeleninu, hotovou smícháme s rýží a nedochucujeme. Můžeme jim přidati kus napařené zeleniny, aby měli talíř pestřejší a měli něco „do ruky“. Naopak těm, co ještě nekoušou, hotové jídlo přepasírujeme nebo pomačkáme vidličkou na kaši.
  • Dětem ve věku 1-2 let rýži můžeme malinko osolit, ale jinak postupujeme jako u dětí do jednoho roku. Zhruba od 1,5 roku můžeme připravit zeleninu na trošce tuku. Od 1 roku dětem dáváme luštěniny, takže pokud už jste zvládli červenou čočku, klidně vyzkoušejte cizrnu. S blížícími se 2. narozeninami dítěte můžeme pomalu přidávat sůl a zvyšovat množství oleje.
  • Dítě od 2 let už může toto jídlo jíst bez omezení. Jsme opatrní se sójovou omáčkou a zbytečně jídlo nepřesolujeme.

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Zhubla jsem 3 kilča a budu pokračovat dále (Radka)

Radka: Zdravím, jsem na konci, ale pro mě to...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
  1. Mňamka, díky za recept. Krémové rizoto jsem udělala z ovsa s rýží, místo brokolice květák, místo saturejky čerstvý rozmarýn.To, co bylo doma.
    Tahini a hořčice udělala moc dobrou chuť a rizoto se smetanou také lahodné. Vždy, když si dávám takové pestré jídlo na talíř, tečou mi sliny.

  2. Jee mnam!ja podobne Rizoto udelala Ted z navarene ryze spolu s jahlami.ale nenapadlo mě to takhle udělat pestré a ochucene.super!!!! Dik

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSalát z kvašené řepy
Další článekSoyabella – náš oblíbený (nejen) mlékovar