Milujeme polévky. Není od věci jednu posnídat a druhou poobědvat. Tato je obědová, hutnější. Je to jedna z těch, kterou v různých obměnách vaříme velmi často. Díky amarantu je mírně zahuštěná a přitom bezlepková. Nemuseli jsme sahat po žádné mouce, aby nám chutnalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 1/3 šálku amarantu
  • 1 větší cibule nakrájená na půlměsíčky
  • 1 šálek dýně nakrájené na větší kostky (neloupeme slupku)
  • 1 šálek kapusty pokrájené na silnější nudličky
  • 1 ks řasy wakame
  • na dochucení: miso pasta, umeocet, sojová omáčka
  • na posypání: čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jak připravit amarantovou zeleninovou polévku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  2. Řasu namočíme do sklenky s vodou, aby změkla a dala se po pár minutách nakrájet na nudličky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme kapustu pokrájenou na silnější nudličky, kostičky dýně, nudličky řasy wakame a amarant.
  5. Cca po 3 minutách zalijeme horkým vývarem.
  6. Vaříme pod pokličkou cca 15 minut, aby byla dýně měkká včetně slupky (záleží tedy na stáří dýně – mladší je dříve měkká).
  7. Polévku stáhneme z ploténky, vmícháme podle chuti miso pastu (cca 1 lžička na osobu, ale začněte raději s menším množstvím, ochutnávejte a přidávejte) a trochu umeocta. Kdyby vám bylo po tom všem ještě málo slaná, můžete ještě přidat pár kapek sojové omáčky.
  8. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a strávníky jistě potěšíte přidáním opražených semínek.

Praktické

  • Pokud miso pastu používáte do snídaňové polévky, do obědové už miso dávat nemusíte. Polévku dochutíte jen umeoctem, případně sojovou omáčkou.
  • Kdo už má vyčištěné chuťové buňky a méně solí, pravděpodobně bude spokojen s pár kapkami umeocta a solí, která se dala na cibuli při začátku vaření.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo amarantu můžete dát vařit polévku s quinoou či jáhlami. Polévka tak bude stále bezlepková a velmi dobrá.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vaříte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám.
  • Dětem 1-2 roky můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme miso pasty, umeocta a sojové omáčky a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Od 2 let již polévku můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat dochucovadel méně než pro dospělé. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)

Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
  1. Holky,holky:))) Tolik povyku od našeho malého kuchaře,že teda tu dýni zase jíst nebude,ta polívka je fakt hn…Dnes totiž vařil sám.V průběhu vaření si odběhl z kuchyně a pak se divil,že je to jako vývar:)))A slupl celý obsah talíře se slovy:“Tak tuhle mi můžeš dělat také častějí.“
    No tak to je krátký report z naší kuchyně:)))
    Jen místo amarantu jsme přidali také červenou čočku.Jinak nedáváme místo toho, zase něco jiného :))
    Opět velký dík za recept,Vaše sdílení a podporu v našem snažení jíst jinak:)))) Krásný adventní čas T.

  2. Uvařeno a snědeno!!! Majdě (10m.) jsem přidávala. Snědla tři naběračky!!! Přidala jsem červenou čočku a byl to hl.chod :-)

  3. Jano ,můžu se zeptat ,když máte alergii na soju tak jíte tofu a tempeh nebo jako bílkovinu používáte jenom luštěniny ?Díky V.

  4. Dneska jsem polévku dělala až na miso pastu a sójovku (alergie na sóju) a byla výborná. My si třeba dáváme polévky jako svačinu, tahle na dost dlouhou dobu zasytila.

  5. Dobrý den, můžu se zeptat ,zda si polévky dáváte jako hlavní jídlo nebo jako předkrm před hlavním jídlem,jestli samotná polévka stačí místo kompletního talíře. Děkuji Veronika

    • Polévky vaříme před obědem jako předkrm a pak je ještě hlavní jídlo. Pokud je polévka takzvaně kompletní ( obsahuje jak zeleninu, tak obilovinu i luštěninu), může nahradit i hlavní jídlo. Pokud vám to stačí a nemáte brzy hlad, tak klidně.

  6. Hezký den,
    ráda bych se zeptala, jak je to s amarantem. Údajně je to bezlepková „obilnina“, ale samotný vařený prý není příliš chutný a je lepší ho do jídel jen přidávat. Jaké s ním máte zkušenosti? Děkuji

    • Vlastně to ani není obilovina ale spíš tráva. Je to kytka, kterou u nás známe jako laskavec. Každopádně se jako obilí používá a je velmi velmi zdravý a rozhodně bezlepkový. Pravda je, že je trochu nahořklý, ale nám to nevadí. Je maličký, takže udělat si ho jako přílohu jen z amarantu není ani praktické. Ideální je opravdu v kombinaci s jinou obilovinou, třeba s rýží. Lahodný je jako zavářka do polévky.

  7. Právě jsme ji dojedli. Je úžasná! Jedli ji všichni! Asi by mě nikdy nenapadlo kombinovat dýni a kapustu. Moc díky za nápady!

  8. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDěkuji za skvělé stránky
Další článekJaro už začalo