Milujeme polévky. Není od věci jednu posnídat a druhou poobědvat. Tato je obědová, hutnější. Je to jedna z těch, kterou v různých obměnách vaříme velmi často. Díky amarantu je mírně zahuštěná a přitom bezlepková. Nemuseli jsme sahat po žádné mouce, aby nám chutnalo.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
  • 1/3 šálku amarantu
  • 1 větší cibule nakrájená na půlměsíčky
  • 1 šálek dýně nakrájené na větší kostky (neloupeme slupku)
  • 1 šálek kapusty pokrájené na silnější nudličky
  • 1 ks řasy wakame
  • na dochucení: miso pasta, umeocet, sojová omáčka
  • na posypání: čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jak připravit amarantovou zeleninovou polévku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
  2. Řasu namočíme do sklenky s vodou, aby změkla a dala se po pár minutách nakrájet na nudličky.
  3. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky. Maličko osolíme a orestujeme.
  4. Po pár minutách přidáme kapustu pokrájenou na silnější nudličky, kostičky dýně, nudličky řasy wakame a amarant.
  5. Cca po 3 minutách zalijeme horkým vývarem.
  6. Vaříme pod pokličkou cca 15 minut, aby byla dýně měkká včetně slupky (záleží tedy na stáří dýně – mladší je dříve měkká).
  7. Polévku stáhneme z ploténky, vmícháme podle chuti miso pastu (cca 1 lžička na osobu, ale začněte raději s menším množstvím, ochutnávejte a přidávejte) a trochu umeocta. Kdyby vám bylo po tom všem ještě málo slaná, můžete ještě přidat pár kapek sojové omáčky.
  8. Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a strávníky jistě potěšíte přidáním opražených semínek.

Praktické

  • Pokud miso pastu používáte do snídaňové polévky, do obědové už miso dávat nemusíte. Polévku dochutíte jen umeoctem, případně sojovou omáčkou.
  • Kdo už má vyčištěné chuťové buňky a méně solí, pravděpodobně bude spokojen s pár kapkami umeocta a solí, která se dala na cibuli při začátku vaření.
  • Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo amarantu můžete dát vařit polévku s quinoou či jáhlami. Polévka tak bude stále bezlepková a velmi dobrá.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vaříte do změknutí zeleniny.  Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď  pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám.
  • Dětem 1-2 roky můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme miso pasty, umeocta a sojové omáčky a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
  • Od 2 let již polévku můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat dochucovadel méně než pro dospělé. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...
  1. Holky,holky:))) Tolik povyku od našeho malého kuchaře,že teda tu dýni zase jíst nebude,ta polívka je fakt hn…Dnes totiž vařil sám.V průběhu vaření si odběhl z kuchyně a pak se divil,že je to jako vývar:)))A slupl celý obsah talíře se slovy:”Tak tuhle mi můžeš dělat také častějí.”
    No tak to je krátký report z naší kuchyně:)))
    Jen místo amarantu jsme přidali také červenou čočku.Jinak nedáváme místo toho, zase něco jiného :))
    Opět velký dík za recept,Vaše sdílení a podporu v našem snažení jíst jinak:)))) Krásný adventní čas T.

  2. Uvařeno a snědeno!!! Majdě (10m.) jsem přidávala. Snědla tři naběračky!!! Přidala jsem červenou čočku a byl to hl.chod 🙂

  3. Jano ,můžu se zeptat ,když máte alergii na soju tak jíte tofu a tempeh nebo jako bílkovinu používáte jenom luštěniny ?Díky V.

  4. Dneska jsem polévku dělala až na miso pastu a sójovku (alergie na sóju) a byla výborná. My si třeba dáváme polévky jako svačinu, tahle na dost dlouhou dobu zasytila.

  5. Dobrý den, můžu se zeptat ,zda si polévky dáváte jako hlavní jídlo nebo jako předkrm před hlavním jídlem,jestli samotná polévka stačí místo kompletního talíře. Děkuji Veronika

    • Polévky vaříme před obědem jako předkrm a pak je ještě hlavní jídlo. Pokud je polévka takzvaně kompletní ( obsahuje jak zeleninu, tak obilovinu i luštěninu), může nahradit i hlavní jídlo. Pokud vám to stačí a nemáte brzy hlad, tak klidně.

  6. Hezký den,
    ráda bych se zeptala, jak je to s amarantem. Údajně je to bezlepková “obilnina”, ale samotný vařený prý není příliš chutný a je lepší ho do jídel jen přidávat. Jaké s ním máte zkušenosti? Děkuji

    • Vlastně to ani není obilovina ale spíš tráva. Je to kytka, kterou u nás známe jako laskavec. Každopádně se jako obilí používá a je velmi velmi zdravý a rozhodně bezlepkový. Pravda je, že je trochu nahořklý, ale nám to nevadí. Je maličký, takže udělat si ho jako přílohu jen z amarantu není ani praktické. Ideální je opravdu v kombinaci s jinou obilovinou, třeba s rýží. Lahodný je jako zavářka do polévky.

  7. Právě jsme ji dojedli. Je úžasná! Jedli ji všichni! Asi by mě nikdy nenapadlo kombinovat dýni a kapustu. Moc díky za nápady!

  8. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOdhleňující čaj z kořene lotosu. Léčí kašel a posiluje plíce
Další článekJaro už začalo