Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si, jaké jsou principy veganství, jaké jsou benefity této stravy a naopak jaká rizika mohou vegany potkat.

Co je veganství?

Veganství je životní styl, jehož snahou je nejen vyloučit veškeré živočišné potraviny z jídelníčku, ale obecně vyloučit ze svého života jakékoliv formy využívání zvířat a krutosti páchané na zvířatech (tj. kvůli oblečení nebo jakémukoliv jinému účelu, např. cirkusy). Mezi důvody, které k veganství vedou, patří environmentální (ochrana přírody) či etické (zlepšení podmínek pro zvířata, ukončení vlastnění zvířat lidmi).

Veganům se nejprve říkalo „ne-mléční vegetariáni“, až později v roce 1944 zakladatelé britské Vegan Society zavedli pojem veganství – tj. princip, kde člověk žije bez vykořisťování zvířat. Od roku 2010 zájem o veganství roste, vzniká čím dál tím více specializovaných restaurací, obchodů a produktů, které se dostávají i na pulty supermarketů.

Principy vegan stravy

Veganská strava má mnoho forem – přes vegan junk food (nezdravé pokrmy ve veganské verzi – hranolky, koblihy, pizza, brambůrky), vegan whole foods (pouze celistvé nezpracované veganské potraviny jako ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy, řasy) až po syrovou (RAW) vegan stravu (pouze nevařené syrové potraviny zpracované do 42°C). Všechny formy mají ale společné vyloučení masa (včetně ryb a výrobků z masa jako jsou salámy, párky atd.) a všech živočišných produktů (mléko, máslo, sýr, jogurt, tvaroh, smetana, vejce, sádlo, med atp.) z jídelníčku.

Skladba veganské stravy

Na první pohled se může zdát veganská strava jednotvárná, ale není tomu tak. Existuje pestrá nabídka zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, semínek, ořechů, hub, řas, bylinek a koření. Z těchto surovin lze připravit velké množství chutných a rozmanitých veganských jídel a také náhrad za živočišné produkty – např. rostlinná mléka, sýry, smetany, majonézy, jogurty, párky, salámy atd. Zdrojem bílkovin jsou pro vegany zejména výrobky ze sójových bobů (tofu, tempeh, sójové jogurty, sójová mléka) a další luštěniny či pseudoobiloviny (např. quinoa). Luštěniny v kombinaci s obilovinami tvoří kompletní aminokyseliny, které se vyrovnají masu. Ve veganské stravě se dá bez problémů i nahradit vejce – a to co do chuti, struktury i funkce.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Snížení rizika výskytu civilizačních nemocí
  • Prevence nadváhy, zvýšeného cholesterolu a chorob srdce
  • Pomalejší stárnutí
  • Lehkost po jídle (po mase vzniká únava a těžké trávení)
  • Velké množství vlákniny – lepší střevní mikroflóra
  • Větší psychická pohoda
  • Etické a environmentální aspekty

Zápory

  • Nutnost hlídat vitamín B12, D, železo a vápník, bílkoviny
  • Horší vstřebávání některých minerálů kvůli antinutričním látkám
  • Nutnost promyslet složení stravy, aby bylo kompletní a nic tělu nechybělo
  • Může být problémem ve společnosti (oslavy, firemní večírky, jídla v restauracích, dovolené)
  • Problémem může být častá konzumace veganského „junk food“ (hodně tuku, cukru)
  • Nutnost jíst větší porce pro získání adekvátního množství kalorií a živin

Jíme jinak zkušenost:
My v Jíme jinak se snažíme naučit moderních lidi ve svém jídelníčku živočišné produkty co nejvíce omezit a pomoci jim najít alternativy, kterými mohou živočišné produkty uspokojivě nahradit tak, aby netrpělo ani jejich tělo, ani zvířata.

 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

S rodinou jsem to zvládla skvěle (Iveta)

Iveta: Ahoj všichni, taky přidám svůj příběh, třeba někomu...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)
Další článekStrašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?