Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si, jaké jsou principy veganství, jaké jsou benefity této stravy a naopak jaká rizika mohou vegany potkat.

Co je veganství?

Veganství je životní styl, jehož snahou je nejen vyloučit veškeré živočišné potraviny z jídelníčku, ale obecně vyloučit ze svého života jakékoliv formy využívání zvířat a krutosti páchané na zvířatech (tj. kvůli oblečení nebo jakémukoliv jinému účelu, např. cirkusy). Mezi důvody, které k veganství vedou, patří environmentální (ochrana přírody) či etické (zlepšení podmínek pro zvířata, ukončení vlastnění zvířat lidmi).

Veganům se nejprve říkalo „ne-mléční vegetariáni“, až později v roce 1944 zakladatelé britské Vegan Society zavedli pojem veganství – tj. princip, kde člověk žije bez vykořisťování zvířat. Od roku 2010 zájem o veganství roste, vzniká čím dál tím více specializovaných restaurací, obchodů a produktů, které se dostávají i na pulty supermarketů.

Principy vegan stravy

Veganská strava má mnoho forem – přes vegan junk food (nezdravé pokrmy ve veganské verzi – hranolky, koblihy, pizza, brambůrky), vegan whole foods (pouze celistvé nezpracované veganské potraviny jako ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy, řasy) až po syrovou (RAW) vegan stravu (pouze nevařené syrové potraviny zpracované do 42°C). Všechny formy mají ale společné vyloučení masa (včetně ryb a výrobků z masa jako jsou salámy, párky atd.) a všech živočišných produktů (mléko, máslo, sýr, jogurt, tvaroh, smetana, vejce, sádlo, med atp.) z jídelníčku.

Skladba veganské stravy

Na první pohled se může zdát veganská strava jednotvárná, ale není tomu tak. Existuje pestrá nabídka zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, semínek, ořechů, hub, řas, bylinek a koření. Z těchto surovin lze připravit velké množství chutných a rozmanitých veganských jídel a také náhrad za živočišné produkty – např. rostlinná mléka, sýry, smetany, majonézy, jogurty, párky, salámy atd. Zdrojem bílkovin jsou pro vegany zejména výrobky ze sójových bobů (tofu, tempeh, sójové jogurty, sójová mléka) a další luštěniny či pseudoobiloviny (např. quinoa). Luštěniny v kombinaci s obilovinami tvoří kompletní aminokyseliny, které se vyrovnají masu. Ve veganské stravě se dá bez problémů i nahradit vejce – a to co do chuti, struktury i funkce.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Snížení rizika výskytu civilizačních nemocí
  • Prevence nadváhy, zvýšeného cholesterolu a chorob srdce
  • Pomalejší stárnutí
  • Lehkost po jídle (po mase vzniká únava a těžké trávení)
  • Velké množství vlákniny – lepší střevní mikroflóra
  • Větší psychická pohoda
  • Etické a environmentální aspekty

Zápory

  • Nutnost hlídat vitamín B12, D, železo a vápník, bílkoviny
  • Horší vstřebávání některých minerálů kvůli antinutričním látkám
  • Nutnost promyslet složení stravy, aby bylo kompletní a nic tělu nechybělo
  • Může být problémem ve společnosti (oslavy, firemní večírky, jídla v restauracích, dovolené)
  • Problémem může být častá konzumace veganského „junk food“ (hodně tuku, cukru)
  • Nutnost jíst větší porce pro získání adekvátního množství kalorií a živin

Jíme jinak zkušenost:
My v Jíme jinak se snažíme naučit moderních lidi ve svém jídelníčku živočišné produkty co nejvíce omezit a pomoci jim najít alternativy, kterými mohou živočišné produkty uspokojivě nahradit tak, aby netrpělo ani jejich tělo, ani zvířata.

 

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)
Další článekStrašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?