Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si, jaké jsou principy veganství, jaké jsou benefity této stravy a naopak jaká rizika mohou vegany potkat.

Co je veganství?

Veganství je životní styl, jehož snahou je nejen vyloučit veškeré živočišné potraviny z jídelníčku, ale obecně vyloučit ze svého života jakékoliv formy využívání zvířat a krutosti páchané na zvířatech (tj. kvůli oblečení nebo jakémukoliv jinému účelu, např. cirkusy). Mezi důvody, které k veganství vedou, patří environmentální (ochrana přírody) či etické (zlepšení podmínek pro zvířata, ukončení vlastnění zvířat lidmi).

Veganům se nejprve říkalo „ne-mléční vegetariáni“, až později v roce 1944 zakladatelé britské Vegan Society zavedli pojem veganství – tj. princip, kde člověk žije bez vykořisťování zvířat. Od roku 2010 zájem o veganství roste, vzniká čím dál tím více specializovaných restaurací, obchodů a produktů, které se dostávají i na pulty supermarketů.

Principy vegan stravy

Veganská strava má mnoho forem – přes vegan junk food (nezdravé pokrmy ve veganské verzi – hranolky, koblihy, pizza, brambůrky), vegan whole foods (pouze celistvé nezpracované veganské potraviny jako ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, semínka a ořechy, řasy) až po syrovou (RAW) vegan stravu (pouze nevařené syrové potraviny zpracované do 42°C). Všechny formy mají ale společné vyloučení masa (včetně ryb a výrobků z masa jako jsou salámy, párky atd.) a všech živočišných produktů (mléko, máslo, sýr, jogurt, tvaroh, smetana, vejce, sádlo, med atp.) z jídelníčku.

Skladba veganské stravy

Na první pohled se může zdát veganská strava jednotvárná, ale není tomu tak. Existuje pestrá nabídka zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, semínek, ořechů, hub, řas, bylinek a koření. Z těchto surovin lze připravit velké množství chutných a rozmanitých veganských jídel a také náhrad za živočišné produkty – např. rostlinná mléka, sýry, smetany, majonézy, jogurty, párky, salámy atd. Zdrojem bílkovin jsou pro vegany zejména výrobky ze sójových bobů (tofu, tempeh, sójové jogurty, sójová mléka) a další luštěniny či pseudoobiloviny (např. quinoa). Luštěniny v kombinaci s obilovinami tvoří kompletní aminokyseliny, které se vyrovnají masu. Ve veganské stravě se dá bez problémů i nahradit vejce – a to co do chuti, struktury i funkce.

Plusy versus mínusy

Klady

  • Snížení rizika výskytu civilizačních nemocí
  • Prevence nadváhy, zvýšeného cholesterolu a chorob srdce
  • Pomalejší stárnutí
  • Lehkost po jídle (po mase vzniká únava a těžké trávení)
  • Velké množství vlákniny – lepší střevní mikroflóra
  • Větší psychická pohoda
  • Etické a environmentální aspekty

Zápory

  • Nutnost hlídat vitamín B12, D, železo a vápník, bílkoviny
  • Horší vstřebávání některých minerálů kvůli antinutričním látkám
  • Nutnost promyslet složení stravy, aby bylo kompletní a nic tělu nechybělo
  • Může být problémem ve společnosti (oslavy, firemní večírky, jídla v restauracích, dovolené)
  • Problémem může být častá konzumace veganského „junk food“ (hodně tuku, cukru)
  • Nutnost jíst větší porce pro získání adekvátního množství kalorií a živin

Jíme jinak zkušenost:
My v Jíme jinak se snažíme naučit moderních lidi ve svém jídelníčku živočišné produkty co nejvíce omezit a pomoci jim najít alternativy, kterými mohou živočišné produkty uspokojivě nahradit tak, aby netrpělo ani jejich tělo, ani zvířata.

 

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 tipů, jak v kuchyni použít sladěnku (slad)
Další článekStrašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?