Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky složení je přirozeně bezlepkový a přitom chutná jako klasický moučný perník.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 kg cukety
  • 200 g  pohankové mouky
  • 200 g jáhlové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 300 g rýžového sirupu
  • 0,5 l vody
  • 200 g nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • 200 g rozinek
  • 5 lžic jablečného octa
  • 30 g prášku do perníku bez fosfátů (1 a půl sáčku)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 10 lžic oleje
  • špetka soli
  • povidla bez cukru na potření
  • máta a sušené rostlinné mléko na ozdobení
  • olej a mouka na vysypání plechu

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu pokrájíme na menší kusy i se slupkou a rozmixujeme v půlitru vody na pyré.
  2. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme rozmixovanou cuketu.
  3. Důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hroudy a různě sladká místa.
  4. Vyšší plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 180°C.
  6. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  7. Vyndáme z trouby, ještě horké pomažeme povidly a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, můžete použít jen kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a přidat více koření, aby perník hezky voněl.
    • Obměna

    • Pokud nemáte celiakii, můžete sladit sladem, je to levnější. Dejte cca 400 g pro dostatečnou sladkost.
    • Pokud nemáte celiakii, můžete mouky obměnit. Velmi chutný je perník jen ze špaldové či celozrnné pšeničné mouky. Chutná je taky odlehčená verze špaldová + jáhlová mouka (200 g + 400 g).
    • Perník můžete nechat bez povidel nebo ho natřít marmeládou bez cukru.
    • Pokud chcete luxusnější verzi, můžete ho po pečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
    • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší perník.
      • Děti

      • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, pokud už jim dáváte ořechy a mandle.

        Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

        Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

        Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

        Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

        Moc se mi líbí nové stránky

        Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

        Po 14 dnech mám úbytek 5 kg a cítím spoustu nové energie (Alena)

        Alena: Ahoj všem, mám za sebou 14 denní kurz...

        Oooo, já vařím a peču (Soňa)

        Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

        Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

        Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

        Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

        Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

        Hubnutí jde samo

        Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

        Děti nepoznaly, že je to zdravé

        Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

        Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

        Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

        Aj okolie si všimlo (Eva)

        Eva: Srdečne ďakujem, že som mohla absolvovať tento kurz....

        Přidala se ke mně i kolegyně z práce

        Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

        JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

        Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

        Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

        Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

        Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

        Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

        Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

        Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...
        1. Dobrý den, tak jsem dnes zkusila tento „cuperník“. Chuťově je dobrý. Ale těsto je uvnitř „sražené“. Použila jsem 1/3 pohankové mouky a 2/3 špaldové a jako sladidlo med. Nevíte, v čem mohl být problém?

          • Možná teplotou trouby, možná použitými ingrediencemi, tuto kombinaci nemám vyzkoušenou, takže těžké říct.

        2. Tak možná úplně stupidní dotaz – ale těch 10 lžic oleje je do těsta nebo na vymazání formy? My jsme dávali olej i do koláčů, tak teď nevím..

          • Do těsta, Vladusso, já to tam upravím, aby to bylo jasné, že ještě bude trochu na vymazání.

        3. Ahoj holky, upekla jsem – na jedničku! Mňam! Nemám marmeládu ani povidla, tak jsem experimentovala. Sušené švestky do hrnečku, zalila horkou vodou a nechala chvilku stát. Protože jsem spěchala – sice nebyl důvod, přelila jsem to do mixéru, přidala sirup a agar a mixovala, mixovala, mixovala. No, agar, já mám jen agarové tyčinky, tak jsem to naškubala. Polila perník a hotovo. Je to vynikající. Až pojedu za mamkou vezmu jí vzorek. Možná ještě přes to udělám čokopolevu a bude z toho sváteční perník. JJ zdar, Lidka.

          • Skvěle jste to vyřešila, Lidko. Věřím, že jste si s mamkou „daly do nosu“ 😉👍

        4. Vynikajuci, mnam :) aj ked som uplne zabudla pridat sladidlo, holt chybicka se vloudila :)) No aspon som s o to mensimi vycitkami mohla pernik potriet marmeladou a mnamka neskutocna <3 I ked nevyzeral ako ten Vas na fotke, skor hutnejsia konzistencia

          • Jsme moc rádi, že vám chutná, Valéria 😉👍 Někdy je chybička pro dobro věci, viďte? 😉😂

          • Určitě můžete, ale každá bezlepková mouka má jinou vlastnost a nejlepší je právě je namíchat. Na koláč ale použijte mouku světlou, celozrnná má velice specifickou chuť, která by mohla v moučníku vadit.

        5. Včera upečeno a je to mňamka. Spojila jsem do základu zbytky cukýny a dýně. Překvapilo mě množství, je to na klasický velký plech. Takže příště udělám z poloviční dávky a něco teď zamrazím ať se nezkazí. To by byla totiž opravdu škoda. Takže díky za inspiraci Evi.

        6. Tak na tenhle krasavec dojde řada příští týden. Evi, prosím Tě, myslíš, že by se dal i napařit místo pečení? Já ty napařené dezerty prostě „žeru“😋

        7. Narazila jsem na tuto stránku a toto byl můj první pokus o recept, povedl se. Moc dobrý perník, dělala jsem z 1/2 dávky. Opravdu je vláčný a trochu “mazlavý” uvnitř. Dala jsem misto jáhlové mouky čirokovou, neboť jahlovou jsem neměla doma. Zajímalo by mě, proč se do klasických koláčů dava vejce, kdyz to drží i bez něj moc pěkně. Ráda vyzkouším další recepty.

          • Díky za zprávu, jsem ráda, že chutná, my ho máme moc rádi. S tím vejhcem, to jsem si říkala taky, když jsem prostě upravila klasické recpety na bezvaječné tím, že jsem vejce vynechala 😂😂😂

        8. Tak já ho pekla přes hodinu a furt se mi matlal na špejli ,přitom na povrchu byl krásné suchý a rozpraskaný. Tak jsem naštvaně vypla troubu, s tím že se něco nepovedlo a teď jak čtu komentáře tak vidím že má být vevnitř trochu mazlavý 😹😂😹 to jsem ho chtěla vyhodit😂teď jsem ho ještě teplý ochutnala a je vynikající 👍tak ani nevíte jakou mám radost že to tak má být 😘👍

          • Moniko, to jsem se tedy nasmála 😂 Ještě že tam ty komentáře jsou! To by byla škoda vyhazovat takovou dobrotu! 😋

        9. Fantastický!!! Šla jsem do něj s tím,že další cuketová buchta, ale překvapil. Nadýchaný, mokrý, voňavá vzpomínka na dětství, s teplým čajíkem zavrtaná pod deku, když venku mrzne a doma voní perníkové koření :-))))

        10. za mě naprosto luxusní záležitost. Chutná mi víc než brownies z č.řepy – já ji tam prostě cítím. Nevydržela jsem čekat až vystydne, ale vůbec to nevadilo, naopak – kůrka suchá a vnitřek „mazlavý“ právě jak brownies. Bomba :-)

        11. Zobrazit všech 29 komentářů

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekZůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)
        Další článekNejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)