Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky složení je přirozeně bezlepkový a přitom chutná jako klasický moučný perník.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 kg cukety
  • 200 g  pohankové mouky
  • 200 g jáhlové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 300 g rýžového sirupu
  • 0,5 l vody
  • 200 g nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • 200 g rozinek
  • 5 lžic jablečného octa
  • 30 g prášku do perníku bez fosfátů (1 a půl sáčku)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 10 lžic oleje
  • špetka soli
  • povidla bez cukru na potření
  • máta a sušené rostlinné mléko na ozdobení

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu pokrájíme na menší kusy i se slupkou a rozmixujeme v půlitru vody na pyré.
  2. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme rozmixovanou cuketu.
  3. Důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hroudy a různě sladká místa.
  4. Vyšší plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 180°C.
  6. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  7. Vyndáme z trouby, ještě horké pomažeme povidly a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, můžete použít jen kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a přidat více koření, aby perník hezky voněl.
    • Obměna

    • Pokud nemáte celiakii, můžete sladit sladem, je to levnější. Dejte cca 400 g pro dostatečnou sladkost.
    • Pokud nemáte celiakii, můžete mouky obměnit. Velmi chutný je perník jen ze špaldové či celozrnné pšeničné mouky. Chutná je taky odlehčená verze špaldová + jáhlová mouka (200 g + 400 g).
    • Perník můžete nechat bez povidel nebo ho natřít marmeládou bez cukru.
    • Pokud chcete luxusnější verzi, můžete ho po pečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
    • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší perník.
      • Děti

      • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, pokud už jim dáváte ořechy a mandle.

        Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

        Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

        Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

        Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

        Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

        Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

        Úspěch: manžel vylízal i talíř

        Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

        Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

        Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

        Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

        Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

        Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

        Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

        Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

        Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

        Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

        Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

        Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

        Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

        Zbožňuji vaše recepty

        Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

        Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

        Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

        Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

        Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

        Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

        Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

        Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

        Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

        Kurz pro začátečníky

        Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...
        1. Tak na tenhle krasavec dojde řada příští týden. Evi, prosím Tě, myslíš, že by se dal i napařit místo pečení? Já ty napařené dezerty prostě „žeru“😋

        2. Narazila jsem na tuto stránku a toto byl můj první pokus o recept, povedl se. Moc dobrý perník, dělala jsem z 1/2 dávky. Opravdu je vláčný a trochu “mazlavý” uvnitř. Dala jsem misto jáhlové mouky čirokovou, neboť jahlovou jsem neměla doma. Zajímalo by mě, proč se do klasických koláčů dava vejce, kdyz to drží i bez něj moc pěkně. Ráda vyzkouším další recepty.

          • Díky za zprávu, jsem ráda, že chutná, my ho máme moc rádi. S tím vejhcem, to jsem si říkala taky, když jsem prostě upravila klasické recpety na bezvaječné tím, že jsem vejce vynechala 😂😂😂

        3. Tak já ho pekla přes hodinu a furt se mi matlal na špejli ,přitom na povrchu byl krásné suchý a rozpraskaný. Tak jsem naštvaně vypla troubu, s tím že se něco nepovedlo a teď jak čtu komentáře tak vidím že má být vevnitř trochu mazlavý 😹😂😹 to jsem ho chtěla vyhodit😂teď jsem ho ještě teplý ochutnala a je vynikající 👍tak ani nevíte jakou mám radost že to tak má být 😘👍

          • Moniko, to jsem se tedy nasmála 😂 Ještě že tam ty komentáře jsou! To by byla škoda vyhazovat takovou dobrotu! 😋

        4. Fantastický!!! Šla jsem do něj s tím,že další cuketová buchta, ale překvapil. Nadýchaný, mokrý, voňavá vzpomínka na dětství, s teplým čajíkem zavrtaná pod deku, když venku mrzne a doma voní perníkové koření :-))))

        5. za mě naprosto luxusní záležitost. Chutná mi víc než brownies z č.řepy – já ji tam prostě cítím. Nevydržela jsem čekat až vystydne, ale vůbec to nevadilo, naopak – kůrka suchá a vnitřek „mazlavý“ právě jak brownies. Bomba :-)

        6. Zobrazit všech 17 komentářů

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekBarvení rostlinami II.
        Další článekSleva 20% na ekosáčky a pytlíky pro vaše nákupy