Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky složení je přirozeně bezlepkový a přitom chutná jako klasický moučný perník.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 kg cukety
  • 200 g  pohankové mouky
  • 200 g jáhlové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 300 g rýžového sirupu
  • 0,5 l vody
  • 200 g nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • 200 g rozinek
  • 5 lžic jablečného octa
  • 30 g prášku do perníku bez fosfátů (1 a půl sáčku)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 10 lžic oleje
  • špetka soli
  • povidla bez cukru na potření
  • máta a sušené rostlinné mléko na ozdobení

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu pokrájíme na menší kusy i se slupkou a rozmixujeme v půlitru vody na pyré.
  2. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme rozmixovanou cuketu.
  3. Důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hroudy a různě sladká místa.
  4. Vyšší plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 180°C.
  6. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  7. Vyndáme z trouby, ještě horké pomažeme povidly a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, můžete použít jen kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a přidat více koření, aby perník hezky voněl.
    • Obměna

    • Pokud nemáte celiakii, můžete sladit sladem, je to levnější. Dejte cca 400 g pro dostatečnou sladkost.
    • Pokud nemáte celiakii, můžete mouky obměnit. Velmi chutný je perník jen ze špaldové či celozrnné pšeničné mouky. Chutná je taky odlehčená verze špaldová + jáhlová mouka (200 g + 400 g).
    • Perník můžete nechat bez povidel nebo ho natřít marmeládou bez cukru.
    • Pokud chcete luxusnější verzi, můžete ho po pečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
    • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší perník.
      • Děti

      • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

        Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

        Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

        Je mi mnohem líp ve vlastním těle

        Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

        Bez masa je mi skvěle

        Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

        Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

        Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

        Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

        Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

        Moc se mi líbí nové stránky

        Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

        I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

        Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

        Vaše stránky mě nadchly

        Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

        Jsem vděčná za tuto stravu

        Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

        Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

        Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

        Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

        Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

        Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

        Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

        Po zvážení jsem se nestačila divit!

        Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

        Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

        Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

        JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

        Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

        1. Fantastický!!! Šla jsem do něj s tím,že další cuketová buchta, ale překvapil. Nadýchaný, mokrý, voňavá vzpomínka na dětství, s teplým čajíkem zavrtaná pod deku, když venku mrzne a doma voní perníkové koření :-))))

        2. za mě naprosto luxusní záležitost. Chutná mi víc než brownies z č.řepy – já ji tam prostě cítím. Nevydržela jsem čekat až vystydne, ale vůbec to nevadilo, naopak – kůrka suchá a vnitřek „mazlavý“ právě jak brownies. Bomba 🙂

        3. Zobrazit 5 komentáře

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekBarvení rostlinami II.
        Další článekSleva 20% na ekosáčky a pytlíky pro vaše nákupy