Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky složení je přirozeně bezlepkový a přitom chutná jako klasický moučný perník.

Ingredience
na 1 plech
  • 1 kg cukety
  • 200 g  pohankové mouky
  • 200 g jáhlové mouky
  • 200 g rýžové mouky
  • 300 g rýžového sirupu
  • 0,5 l vody
  • 200 g nasekaných mandlí a ořechů
  • 4 lžíce karobu/kakaa
  • 200 g rozinek
  • 5 lžic jablečného octa
  • 30 g prášku do perníku bez fosfátů (1 a půl sáčku)
  • 1 lžička perníkového koření
  • 10 lžic oleje
  • špetka soli
  • povidla bez cukru na potření
  • máta a sušené rostlinné mléko na ozdobení

Jak připravit sladký dezert z cukety

  1. Cuketu pokrájíme na menší kusy i se slupkou a rozmixujeme v půlitru vody na pyré.
  2. V míse smícháme všechny ingredience, přidáme rozmixovanou cuketu.
  3. Důkladně promícháme, aby v těstu nebyly hroudy a různě sladká místa.
  4. Vyšší plech vymažeme olejem a vysypeme moukou.
  5. Vlijeme do formy těsto a pečeme cca 50 minut při 180°C.
  6. Zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
  7. Vyndáme z trouby, ještě horké pomažeme povidly a necháme vychladnout.

Praktické

  • Krájejte až po vychlazení.
  • Pokud nemáte kypřící prášek do perníku, můžete použít jen kypřící prášek do pečiva bez fosfátů a přidat více koření, aby perník hezky voněl.
    • Obměna

    • Pokud nemáte celiakii, můžete sladit sladem, je to levnější. Dejte cca 400 g pro dostatečnou sladkost.
    • Pokud nemáte celiakii, můžete mouky obměnit. Velmi chutný je perník jen ze špaldové či celozrnné pšeničné mouky. Chutná je taky odlehčená verze špaldová + jáhlová mouka (200 g + 400 g).
    • Perník můžete nechat bez povidel nebo ho natřít marmeládou bez cukru.
    • Pokud chcete luxusnější verzi, můžete ho po pečení polít čokoládovou polevou a do těsta zapracovat v mirinu nebo rumu namočené rozinky či jiné sušené ovoce.
    • Karob nebo kakao můžete zcela vynechat, dostanete světlejší perník.
      • Děti

      • Dezert je vhodný pro děti od 1 roku.

        Hubneme, i když nedržíme dietu

        Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

        Jste všichni tak milí, díky za podporu!

        Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

        Úspěch: manžel vylízal i talíř

        Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

        Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

        Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

        S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

        Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

        Poděkování

        Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

        Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

        Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

        Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

        Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

        Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

        Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

        Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

        Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

        Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

        Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

        Děkuji za celý rok v Klubu

        Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

        Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

        Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

        Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

        Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

        Všechny vaše recepty jsou úžasné

        Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

        Kurz pro začátečníky

        Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

        1. Fantastický!!! Šla jsem do něj s tím,že další cuketová buchta, ale překvapil. Nadýchaný, mokrý, voňavá vzpomínka na dětství, s teplým čajíkem zavrtaná pod deku, když venku mrzne a doma voní perníkové koření :-))))

        2. za mě naprosto luxusní záležitost. Chutná mi víc než brownies z č.řepy – já ji tam prostě cítím. Nevydržela jsem čekat až vystydne, ale vůbec to nevadilo, naopak – kůrka suchá a vnitřek „mazlavý“ právě jak brownies. Bomba 🙂

        3. Zobrazit 5 komentáře

        Komentujte
        Vaše jméno

        Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

        Předchozí článekBarvení rostlinami II.
        Další článekSleva 20% na ekosáčky a pytlíky pro vaše nákupy