Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pustíte, dejte vědět, jak vám chutnalo.

Ingredience
Na omáčku:
  • 1 vrchovatá lžíce arašídového másla
  • 1 vrchovatá čajová lžička datlového sirupu
  • šťáva z 1 citronu
  • sójová omáčka (např. tamari)
Ostatní ingredience:
  • tempeh
  • tuřín
  • cibule
  • celozrnná červená rýže
  • kmín
  • černý kmín 
  • pikantní olej (např. s chilli)
  • olej
  • sladká paprika
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá jarní cibulka
  • lískové oříšky

Věra nám poslala svoje zkušenosti o tom, jak se vyvíjí stravování v její rodině. Ja...

Jak připravit pikantní tuřín s tempehem a arašídovou omáčkou

  1. Ve sklenici dobře promíchejte ingredience na omáčku. Dejte stranou.
  2. Uvařte rýži.
  3. Zatímco se rýže vaří, nalijte do pánve olej, přidejte lískové ořechy, kmín a černý kmín. Přidejte nasekanou cibuli a začněte jemně restovat.
  4. Po pár minutách přidejte na kostičky nakrájený tuřín, osolte, posypte mletou paprikou, přikryjte poklicí a duste, dokud tuřín nezměkne.
  5. Nyní přidejte tempeh nakrájený na stejně velké kostky jako kostky tuřínu. Zvyšte plamen a vše rychle osmahněte. Nakonec přidejte trochu pikantního oleje.
  6. Po uvaření rýže dejte vše na talíř a posypejte čerstvou jarní cibulkou, petrželkou a zalijte arašídovou omáčkou.

Praktické

  • Černý kmín můžete také najít pod názvem Nigella sativa nebo černucha setá.
  • Během vaření jídlo ochutnávejte a dolaďte dle vašeho gusta. Nic není váženo, všechno je intuitivní. Množství všech ingrediencí volte podle počtu strávníků.
  • Příprava je poměrně rychlá.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) nebo cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky.

Obměna

  • Namísto červené rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.
  • Místo tempehu můžete použít tofu.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti, pokud vynecháte ostrý olej, tak můžete podávat cca od 1,5 roku.

 

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tuřín neznám, čím ho nahradit?

Vierko, tempeh jste použila natural?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Risotto alla milanese s obalovaným tempehem

Risotto alla milanese je italská klasika. Jeho příprava je velice jednoduchá a z mála ingrediencí dostanete výborný voňavý talíř.

Plněná indická placka Paratha

Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti ...

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Sekihan se špízy

Jednoduchý recept inspirovaný Japonskem, to je sekihan – červené adzuki s rýží. Se zeleninovými špízy s tempehem je vynikající! Tradice servírování r...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.