Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Černuchá setá neboli černý kmín

Vypadá to jako kmín, ale kmín to není. Černý kmín, černucha setá nebo také nigella sativa. Používáte ho v kuchyni? Pokud vás zajímá, proč byste měli toto aromatické koření zařadit do jídelníčku, přečtete si, co všechno umí a proč se mu říkalo požehnané semeno.

Nigella sativa – černucha setá je bylina patřící do čeledi pryskyřníkovité (Ranunculacea). Její semena se nazývají černý kmín, ve skutečnosti však nemají nic společného se skutečným kmínem.

Chutná i léčí

Tato bylina, pocházející ze Střední Asie, se díky svým vlastnostem a chemickému složení používá jak v potravinářském, tak ve farmaceuticko-léčebném oboru. Od starověku se černucha používá v lidovém léčitelství k léčbě meteorismu (nadýmání a plynatost), onemocnění dýchacích cest a k léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém, dermatitida a spálení sluncem.

Esenciální olej z Nigella sativa se skládá ze sacharidů (35%), rostlinných olejů (35-45%), Omega 3 a Omega 6 tuků (triglyceridů a regulátorů LDL), bílkovin (20%), éterického oleje (0,5-1,5%), stopových prvků a enzymů.

Černý kmín v kuchyni

V kuchyni se díky své silné chuti, která připomíná směs ořech-cibule-pepř, používá při pečení chleba, jako přísada některých dezertů, ale také jako koření pro zeleninová jídla (v Indii a Pákistánu se používá jako mleté ​​koření na stejné úrovni jako pepř a sůl). Pro zvýraznění chuti je vhodné semena před použitím opražit.
Výluh ze semen (louhujeme v horké vodě) je skvělým pomocníkem při potížích s trávením.
Za zmínku stojí také fakt, že je to jedna z mála rostlin, která obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. A nejen to. Obsaženy jsou v ní i omega 3-6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, jako je selen, železo, vápník, sodík, hořčík, zinek a draslík.

Poklad pro naše zdraví

Byla nalezena v hrobce egyptského faraona Tutanchamona z doby před 3 300 lety. V arabských kulturách je známá jako Habbatul barakah, což znamená „požehnané semeno“. Říká se, že Mohammed o ní prohlásil, že “dokáže uzdravit všechno kromě smrti“. Ve skutečnosti bylo v biomedicínské literatuře potvrzeno mnoho zdravotních přínosů, které byly této rostlině přisuzovány. Od roku 1964 bylo publikováno 526 studií prokazujících vlastnosti, které příznivě ovlivňují širokou škálu nemocí a dysfunkcí. Působí jako širokospektrální antibiotikum při bakteriálních a virových onemocněních. Stimuluje imunitní systém, likviduje střevní parazity, podporuje činnost žaludku, jater, střev a slinivky břišní. Má vliv na zpomalení růstu nádorových buněk a doporučuje se jako prevence rakoviny. Kromě toho například snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi, pomáhá při dýchacích potížích, souvisejících s astmatem a alergiemi

Upozornění: Těhotné ženy, zejména v prvních měsících těhotenství, by neměly užívat výtažky z černuchy nebo používat olej z ní vyrobený, protože účinné látky v ní obsažené mohou způsobit kontrakce dělohy.

V indické kuchyni nesmí chybět

Tak proč si toto voňavé semínko nezařadit do jídelníčku? Perfektní je v menším množství – je velmi aromatická, ve chlebu, v plackách a hlavně v různých indických receptech. V mé spíži má své stále místo. Indická kuchyně bez černuchy pro mě neexistuje. Indické chleby a hlavně mix koření, které si můžete připravit i doma, mají s černuchou prostě jiný šmrnc.

Naše oblíbené recepty s černuchou:

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

57 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

miluju na placky…

Ladislava
24. 1. 2024

Dobrý den, s černuchou jsem se seznámila, když žil syn v Kataru, kde se používal na posypání pečiva a já pátrala, co to je. Později jsem pracovala v zahradnictví a tuto květinku jsem vysévali a po té se semeníky sušily a používaly se do suché vazby. Tím jsem chtěla jen říct, že je to i krásná květinka a má všestranné použití.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ramen nudle se zeleninou

Super rychlé, teplé, zahřívající jídlo, které oceníte, když nemáte na přípravu pokrmu mnoho času. Skvělé například jako rychlá večeře.
9
10

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
6
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...

Sooji namak pare – indická chuťovka

Tento snack si dopřejeme opravdu jen výjimečně. Je výborný na oslavy, pro hosty a jako součást “zobacího talíře”. Často se podává jako občerstv...