Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Černuchá setá neboli černý kmín

Vypadá to jako kmín, ale kmín to není. Černý kmín, černucha setá nebo také nigella sativa. Používáte ho v kuchyni? Pokud vás zajímá, proč byste měli toto aromatické koření zařadit do jídelníčku, přečtete si, co všechno umí a proč se mu říkalo požehnané semeno.

Nigella sativa – černucha setá je bylina patřící do čeledi pryskyřníkovité (Ranunculacea). Její semena se nazývají černý kmín, ve skutečnosti však nemají nic společného se skutečným kmínem.

Chutná i léčí

Tato bylina, pocházející ze Střední Asie, se díky svým vlastnostem a chemickému složení používá jak v potravinářském, tak ve farmaceuticko-léčebném oboru. Od starověku se černucha používá v lidovém léčitelství k léčbě meteorismu (nadýmání a plynatost), onemocnění dýchacích cest a k léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém, dermatitida a spálení sluncem.

Esenciální olej z Nigella sativa se skládá ze sacharidů (35%), rostlinných olejů (35-45%), Omega 3 a Omega 6 tuků (triglyceridů a regulátorů LDL), bílkovin (20%), éterického oleje (0,5-1,5%), stopových prvků a enzymů.

Černý kmín v kuchyni

V kuchyni se díky své silné chuti, která připomíná směs ořech-cibule-pepř, používá při pečení chleba, jako přísada některých dezertů, ale také jako koření pro zeleninová jídla (v Indii a Pákistánu se používá jako mleté ​​koření na stejné úrovni jako pepř a sůl). Pro zvýraznění chuti je vhodné semena před použitím opražit.
Výluh ze semen (louhujeme v horké vodě) je skvělým pomocníkem při potížích s trávením.
Za zmínku stojí také fakt, že je to jedna z mála rostlin, která obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. A nejen to. Obsaženy jsou v ní i omega 3-6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, jako je selen, železo, vápník, sodík, hořčík, zinek a draslík.

Poklad pro naše zdraví

Byla nalezena v hrobce egyptského faraona Tutanchamona z doby před 3 300 lety. V arabských kulturách je známá jako Habbatul barakah, což znamená „požehnané semeno“. Říká se, že Mohammed o ní prohlásil, že “dokáže uzdravit všechno kromě smrti“. Ve skutečnosti bylo v biomedicínské literatuře potvrzeno mnoho zdravotních přínosů, které byly této rostlině přisuzovány. Od roku 1964 bylo publikováno 526 studií prokazujících vlastnosti, které příznivě ovlivňují širokou škálu nemocí a dysfunkcí. Působí jako širokospektrální antibiotikum při bakteriálních a virových onemocněních. Stimuluje imunitní systém, likviduje střevní parazity, podporuje činnost žaludku, jater, střev a slinivky břišní. Má vliv na zpomalení růstu nádorových buněk a doporučuje se jako prevence rakoviny. Kromě toho například snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi, pomáhá při dýchacích potížích, souvisejících s astmatem a alergiemi

Upozornění: Těhotné ženy, zejména v prvních měsících těhotenství, by neměly užívat výtažky z černuchy nebo používat olej z ní vyrobený, protože účinné látky v ní obsažené mohou způsobit kontrakce dělohy.

V indické kuchyni nesmí chybět

Tak proč si toto voňavé semínko nezařadit do jídelníčku? Perfektní je v menším množství – je velmi aromatická, ve chlebu, v plackách a hlavně v různých indických receptech. V mé spíži má své stále místo. Indická kuchyně bez černuchy pro mě neexistuje. Indické chleby a hlavně mix koření, které si můžete připravit i doma, mají s černuchou prostě jiný šmrnc.

Naše oblíbené recepty s černuchou:

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

53 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

miluju na placky…

Ladislava
24. 1. 2024

Dobrý den, s černuchou jsem se seznámila, když žil syn v Kataru, kde se používal na posypání pečiva a já pátrala, co to je. Později jsem pracovala v zahradnictví a tuto květinku jsem vysévali a po té se semeníky sušily a používaly se do suché vazby. Tím jsem chtěla jen říct, že je to i krásná květinka a má všestranné použití.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ramen nudle se zeleninou

Super rychlé, teplé, zahřívající jídlo, které oceníte, když nemáte na přípravu pokrmu mnoho času. Skvělé například jako rychlá večeře.
9
10

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?
6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.
6
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...

Sooji namak pare – indická chuťovka

Tento snack si dopřejeme opravdu jen výjimečně. Je výborný na oslavy, pro hosty a jako součást “zobacího talíře”. Často se podává jako občerstv...