Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Černuchá setá neboli černý kmín

Vypadá to jako kmín, ale kmín to není. Černý kmín, černucha setá nebo také nigella sativa. Používáte ho v kuchyni? Pokud vás zajímá, proč byste měli toto aromatické koření zařadit do jídelníčku, přečtete si, co všechno umí a proč se mu říkalo požehnané semeno.

Nigella sativa – černucha setá je bylina patřící do čeledi pryskyřníkovité (Ranunculacea). Její semena se nazývají černý kmín, ve skutečnosti však nemají nic společného se skutečným kmínem.

Chutná i léčí

Tato bylina, pocházející ze Střední Asie, se díky svým vlastnostem a chemickému složení používá jak v potravinářském, tak ve farmaceuticko-léčebném oboru. Od starověku se černucha používá v lidovém léčitelství k léčbě meteorismu (nadýmání a plynatost), onemocnění dýchacích cest a k léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém, dermatitida a spálení sluncem.

Esenciální olej z Nigella sativa se skládá ze sacharidů (35%), rostlinných olejů (35-45%), Omega 3 a Omega 6 tuků (triglyceridů a regulátorů LDL), bílkovin (20%), éterického oleje (0,5-1,5%), stopových prvků a enzymů.

Černý kmín v kuchyni

V kuchyni se díky své silné chuti, která připomíná směs ořech-cibule-pepř, používá při pečení chleba, jako přísada některých dezertů, ale také jako koření pro zeleninová jídla (v Indii a Pákistánu se používá jako mleté ​​koření na stejné úrovni jako pepř a sůl). Pro zvýraznění chuti je vhodné semena před použitím opražit.
Výluh ze semen (louhujeme v horké vodě) je skvělým pomocníkem při potížích s trávením.
Za zmínku stojí také fakt, že je to jedna z mála rostlin, která obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. A nejen to. Obsaženy jsou v ní i omega 3-6 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a minerály, jako je selen, železo, vápník, sodík, hořčík, zinek a draslík.

Poklad pro naše zdraví

Byla nalezena v hrobce egyptského faraona Tutanchamona z doby před 3 300 lety. V arabských kulturách je známá jako Habbatul barakah, což znamená „požehnané semeno“. Říká se, že Mohammed o ní prohlásil, že “dokáže uzdravit všechno kromě smrti“. Ve skutečnosti bylo v biomedicínské literatuře potvrzeno mnoho zdravotních přínosů, které byly této rostlině přisuzovány. Od roku 1964 bylo publikováno 526 studií prokazujících vlastnosti, které příznivě ovlivňují širokou škálu nemocí a dysfunkcí. Působí jako širokospektrální antibiotikum při bakteriálních a virových onemocněních. Stimuluje imunitní systém, likviduje střevní parazity, podporuje činnost žaludku, jater, střev a slinivky břišní. Má vliv na zpomalení růstu nádorových buněk a doporučuje se jako prevence rakoviny. Kromě toho například snižuje krevní tlak, hladinu cukru v krvi, pomáhá při dýchacích potížích, souvisejících s astmatem a alergiemi

Upozornění: Těhotné ženy, zejména v prvních měsících těhotenství, by neměly užívat výtažky z černuchy nebo používat olej z ní vyrobený, protože účinné látky v ní obsažené mohou způsobit kontrakce dělohy.

V indické kuchyni nesmí chybět

Tak proč si toto voňavé semínko nezařadit do jídelníčku? Perfektní je v menším množství – je velmi aromatická, ve chlebu, v plackách a hlavně v různých indických receptech. V mé spíži má své stále místo. Indická kuchyně bez černuchy pro mě neexistuje. Indické chleby a hlavně mix koření, které si můžete připravit i doma, mají s černuchou prostě jiný šmrnc.

Naše oblíbené recepty s černuchou:

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, píšete, ze má i antiparazitalni účinky. Můj syn (3,5 roku) má poměrně často ve stolici nejspíš roupy. Tabletku od doktorka nefunguji dlouhodobě. Dalo by se to pro něj použit? Jaké by bylo dávkování? Mockrát děkuji! Veronika Horká

Ano, občas si kupujeme olej. Jen bych dodala k upozornění, že opatrní by měli být i lidé užívající léky na ředění krve.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

5
6

Vitamíny a minerály v těhotenství. Které jsou nejdůležitější?

Jaké vitamíny a minerály jsou v těhotenství důležité a proč? Podívejte se na přehled 6 nejdůležitějších z nich a také na to, které z potravin tyto minerály...

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...
1
6

Fialka a maceška – léčivé violky

Víte která je která?  A víte, která umí co léčit? Violky jsou první pomocí pří kašli i při kožních potížích, ale pomáhají i na opary, opruzeniny a detoxika...

Tuřín s červenou rýží a bílými fazolemi

Tuřín je zelenina doslova nabitá vitamíny a minerály a má blahodárné účinky na naše trávení. Zkuste ho třeba v tomto lahodném, voňavém a přirozeně bezlepko...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.