Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou zahrádek a své uplatnění najde i v kuchyni.

Špenát po celé léto

Na zahradě nám nesmí chybět, my pěstujeme tu vínovou. Vyroste z ní statná rostlina plná spousty výborných listů, takže je to určitě dobrá náhrada za špenát, který nevydrží růst v horkém letním počasí a jde rychle květu. Lebedu sbíráme po celé léto, i když už jsou na rostlině semínka.

Jak lebedu využít v kuchyni

Úplně stejně jako špenát, chuť má nevýraznou, hodí se k jiné zelenině. Listy můžete konzumovat syrové nebo upravené na páře. Můžete je přidat do polévky, do burgerů, luštěninových karbanátků, do salátů, rýžových závitků, těstovin, rizota a všude tam, kde používáte špenát. Listy lebedy nám chutnají daleko víc než ty špenátové. Určitě vyzkoušejte lebedové pesto, které můžete použít na chleba, placky, k těstovinám nebo obilovinám a které si jistě oblíbíte.

Proč pěstovat lebedu

  • Nemá škůdce a choroby.
  • Jako řezaná květina vydrží až 7 dní.
  • Je to jemnější náhrada špenátu.
  • Na záhonech je okrasná.
  • Snadno se pěstuje i v létě.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Je plná prospěšných látek, jako vitamínu C, karotenů, draslíku, železa, vápníku, zinku, selenu a dalších.

Zkuste to taky

U nás lze koupit semínka lebedy ve čtyřech barvách. Letos jsme vyseli i odrůdu Aurora. Jakou pěstujete vy a jak si ji v kuchyni připravujete? Máte rádi tu divokou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s lebedou.

„Já pěstuju červenou odrůdu, líbí se mi barva, krásně zpestří talíře, přidávám ji i do kimči. Na jaře jsem vděčná za tu divokou v době, kdy naše záhonky zejí prázdnotou. Ale tahle zahradní je jemnější a chutnější, takže tu pěstujeme pravidelně“ dodává osobní zkušenost s lebedou Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

  1. Evi, děkuji za inspiraci na lebedové pesto, určitě vyzkouším – mám také oblíbenou červenou odrůdu. Mám ráda syrovou (zajímavá slaná chuť) nebo si upeču něco na způsob svítku.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSušené bezinky – superfoods i přírodní lék
Další článekVeganéza