Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou zahrádek a své uplatnění najde i v kuchyni.

Špenát po celé léto

Na zahradě nám nesmí chybět, my pěstujeme tu vínovou. Vyroste z ní statná rostlina plná spousty výborných listů, takže je to určitě dobrá náhrada za špenát, který nevydrží růst v horkém letním počasí a jde rychle květu. Lebedu sbíráme po celé léto, i když už jsou na rostlině semínka.

Jak lebedu využít v kuchyni

Úplně stejně jako špenát, chuť má nevýraznou, hodí se k jiné zelenině. Listy můžete konzumovat syrové nebo upravené na páře. Můžete je přidat do polévky, do burgerů, luštěninových karbanátků, do salátů, rýžových závitků, těstovin, rizota a všude tam, kde používáte špenát. Listy lebedy nám chutnají daleko víc než ty špenátové. Určitě vyzkoušejte lebedové pesto, které můžete použít na chleba, placky, k těstovinám nebo obilovinám a které si jistě oblíbíte.

Proč pěstovat lebedu

  • Nemá škůdce a choroby.
  • Jako řezaná květina vydrží až 7 dní.
  • Je to jemnější náhrada špenátu.
  • Na záhonech je okrasná.
  • Snadno se pěstuje i v létě.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Je plná prospěšných látek, jako vitamínu C, karotenů, draslíku, železa, vápníku, zinku, selenu a dalších.

Zkuste to taky

U nás lze koupit semínka lebedy ve čtyřech barvách. Letos jsme vyseli i odrůdu Aurora. Jakou pěstujete vy a jak si ji v kuchyni připravujete? Máte rádi tu divokou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s lebedou.

“Já pěstuju červenou odrůdu, líbí se mi barva, krásně zpestří talíře, přidávám ji i do kimči. Na jaře jsem vděčná za tu divokou v době, kdy naše záhonky zejí prázdnotou. Ale tahle zahradní je jemnější a chutnější, takže tu pěstujeme pravidelně” dodává osobní zkušenost s lebedou Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi, děkuji za inspiraci na lebedové pesto, určitě vyzkouším – mám také oblíbenou červenou odrůdu. Mám ráda syrovou (zajímavá slaná chuť) nebo si upeču něco na způsob svítku.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

21
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
9
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
10

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
16
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
3

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.