Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou zahrádek a své uplatnění najde i v kuchyni.

Špenát po celé léto

Na zahradě nám nesmí chybět, my pěstujeme tu vínovou. Vyroste z ní statná rostlina plná spousty výborných listů, takže je to určitě dobrá náhrada za špenát, který nevydrží růst v horkém letním počasí a jde rychle květu. Lebedu sbíráme po celé léto, i když už jsou na rostlině semínka.

Jak lebedu využít v kuchyni

Úplně stejně jako špenát, chuť má nevýraznou, hodí se k jiné zelenině. Listy můžete konzumovat syrové nebo upravené na páře. Můžete je přidat do polévky, do burgerů, luštěninových karbanátků, do salátů, rýžových závitků, těstovin, rizota a všude tam, kde používáte špenát. Listy lebedy nám chutnají daleko víc než ty špenátové. Určitě vyzkoušejte lebedové pesto, které můžete použít na chleba, placky, k těstovinám nebo obilovinám a které si jistě oblíbíte.

Proč pěstovat lebedu

  • Nemá škůdce a choroby.
  • Jako řezaná květina vydrží až 7 dní.
  • Je to jemnější náhrada špenátu.
  • Na záhonech je okrasná.
  • Snadno se pěstuje i v létě.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Je plná prospěšných látek, jako vitamínu C, karotenů, draslíku, železa, vápníku, zinku, selenu a dalších.

Zkuste to taky

U nás lze koupit semínka lebedy ve čtyřech barvách. Letos jsme vyseli i odrůdu Aurora. Jakou pěstujete vy a jak si ji v kuchyni připravujete? Máte rádi tu divokou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s lebedou.

“Já pěstuju červenou odrůdu, líbí se mi barva, krásně zpestří talíře, přidávám ji i do kimči. Na jaře jsem vděčná za tu divokou v době, kdy naše záhonky zejí prázdnotou. Ale tahle zahradní je jemnější a chutnější, takže tu pěstujeme pravidelně” dodává osobní zkušenost s lebedou Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Evi, děkuji za inspiraci na lebedové pesto, určitě vyzkouším – mám také oblíbenou červenou odrůdu. Mám ráda syrovou (zajímavá slaná chuť) nebo si upeču něco na způsob svítku.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

2
1

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
1
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
4
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
2

Klanopraška nejen pro povzbuzení a výkon

Při vyčerpání organismu pomůže schizandra čínská neboli klanopraška.