Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ovoce

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl chybět.

Josta byla vyšlechtěna v Německu. Tento beztrnný keř plodí tmavě fialové bobule větší než rybíz a plody chutnají podobně jako rybíz a angrešt, ze kterých byla josta křížením vyšlechtěna. Mají silné aroma.

Co obsahuje

Josta obsahuje velké množství vitamínu C, což z ní dělá přímo vitaminovou bombu, kromě toho obsahuje také minerály jako draslík, vápník, hořčík a sodík.

Léčivé účinky

  • Pomáhá zpomalovat příznaky stárnutí.
  • Posiluje imunitu.
  • Předchází kardiovaskulárním nemocem.
  • Zlepšuje krevní oběh.
  • Zlepšuje zrak.
  • antioxidační účinky.

Využití v kuchyni

Jostu lze v kuchyni upravovat stejně jako rybíz. Hodí se k přípravě čatní, džemů, zmrzlin, likérů, do koláčů, dá se sušit, buďto jako rozinky nebo rozmixované jako ovocná kůže. Nejlepší je jíst jostu čerstvou. Lze z ní připravit zavařeninu a ještě zdravější zavřeninu. Plody lze přidat do smoothie a také si z nich můžete vyrobit vylisovanou šťávu.

Pěstování

Josta je nenáročná, avšak nemá ráda zamokřená a stinná místa. Snadno ji lze rozmnožit z řízků, stejně jako rybíz či angrešt. Úrodu mohou ohrozit pozdní jarní mrazíky. Dorůstá do výšky cca 2 m. Výhodou je, že netrpí chorobami, tak jako rybíz a angrešt. Josta je nenáročná na půdu, roste bez problému v písčitých, jílovitých i hlinitých půdách. Listem připomíná černý rybíz. Nevyžaduje každoroční střih. Po druhém roce od výsadby by měl keř plodit až 4 kg ovoce.

Zkuste to taky

Josta je dalším zajímavým ovocem, které se u nás dá pěstovat. Zkuste to taky a pěstujte s námi jostu. Dejte nám vědět, jak vám toto ovoce chutná.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

12 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

6
11

Jujuba aneb čínské datle

Plody jujuby jsou známé jako čínské datle a pochází z Asie, ale rozšířené jsou po celém světě.
16
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...
22
3

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.

Řapíkatý celer – superpotravina pro naši pleť a zdraví

Šťáva z řapíkatého celeru je ”wellness trendem”, který za poslední roky ovládl sociální sítě. Jeho léčivé vlastnosti z něj dělají novou superpotravinu. Ale...
9
3

Řeřicha – lahodná cesta ke zdraví

Na drobnou řeřichu si většinou vzpomeneme jen jednou do roka, a to zpravidla před Velikonocemi, když podle tradice nemáme na stůl „nic zeleného“. Zachrání ...
4

Brusnice borůvka a její léčivá síla

Borůvčí roste nejen v zahraničí, ale i u nás. Listy i plody brusnice borůvky v sobě skrývají mnoho zdraví prospěšných látek a byl by hřích nevyužít tento p...