Planý vs kultivovaný rybíz![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/currant-550600_1280.jpg)
Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.
Pěstuje se od 15. století![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/currants-3494371_1280.jpg)
Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Název Ribes je druh reveně![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/currant-1485454_1280.jpg)
Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.
Rybíz léčí![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/vino-1.jpg)
Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky.
Bílý, černý nebo červený?![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/currant-1560383_1280.jpg)
- Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
- Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
- Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).
Naše superfoods![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/currant-957698_1280.jpg)
Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.
Likér, víno, marmeláda![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/07/dessert-3490886_1280.jpg)
Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … “rybízové” :-)
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Komentáře
Vcera jsem posbirala kulicky a ted jeste tedy natrham par listi na ten cajicek :-)