Malé bobulky rybízu jsou jak multivitaminové pilulky. Stačí si zobnout 30-40 bobulek a máme doplněnu denní dávku vitamínu C. Mrkněte na 7 zajímavostí o tomto našem úžasném superfoods!

1Planý vs kultivovaný rybíz

Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.

2Pěstuje se od 15. století

Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.

3Název Ribes je druh reveně

Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.

4Rybíz léčí

Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky. 

5Bílý, černý nebo červený?

  • Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
  • Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
  • Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).

6Naše superfoods

Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.

7Likér, víno, marmeláda

Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … “rybízové” 🙂

 
Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli
Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...
Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji
Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...
Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné
Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...
Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila
Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....
Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila
Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci
Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....
I můj nastávající se oblizuje až za ušima
Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...
Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!
Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci
Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu
Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny
Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...
Můj jídelníček se díky vám úplně změnil
Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...
Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla
Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená
Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekDoslova hltám všechny nové články!
Další článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma