Malé bobulky rybízu jsou jak multivitaminové pilulky. Stačí si zobnout 30-40 bobulek a máme doplněnu denní dávku vitamínu C. Mrkněte na 7 zajímavostí o tomto našem úžasném superfoods!

1Planý vs kultivovaný rybíz

Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.

2Pěstuje se od 15. století

Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.

3Název Ribes je druh reveně

Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.

4Rybíz léčí

Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky. 

5Bílý, černý nebo červený?

  • Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
  • Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
  • Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).

6Naše superfoods

Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.

7Likér, víno, marmeláda

Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … „rybízové“ :-)

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí
Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím
Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
Okolí si všímá změny a já se cítím báječně
Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...
Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl
Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...
Dcera se mnou začala snídat polévku!
Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...
Bez vás bych byla ztracená
Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...
Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
Po zvážení jsem se nestačila divit!
Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...
Dáváte mi pocit, že jsem doma
Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...
Nemusím brát léky, bez kterých už jsem nemohla fungovat. Po 2 měsících. (Kája)
Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie)...
Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!
Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...
Nová inspirace
Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...
Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí
Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...
Poděkování
Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...
Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu
Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...
S vámi je očista vždy příjemnější
Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekDoslova hltám všechny nové články!
Další článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma