Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Rybíz: 7 zajímavostí o tomto zdravém ovoci

Malé bobulky rybízu jsou jak multivitaminové pilulky. Stačí si zobnout 30-40 bobulek a máme doplněnu denní dávku vitamínu C. Mrkněte na 7 zajímavostí o tomto našem úžasném superfoods!

Planý vs kultivovaný rybíz

Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.

Pěstuje se od 15. století

Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.

Název Ribes je druh reveně

Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.

Rybíz léčí

Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky. 

Bílý, černý nebo červený?

  • Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
  • Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
  • Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).

Naše superfoods

Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.

Likér, víno, marmeláda

Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … “rybízové” :-)

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Vcera jsem posbirala kulicky a ted jeste tedy natrham par listi na ten cajicek :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
4

Jak zavařovat bez cukru – zdravé zavařování zvládne každý!

Je libo marmelády, džemy nebo povidla bez cukru a chemických želírovačů? Zdravé zavařování není žádná věda! Jde to jednoduše v 5 krocích. Ať už jste v zava...
8

Brambory a batáty: jsou stejně nezdravé?

Batáty připomínají brambory jak vzhledem, tak i chutí. Právě proto se jim začalo říkat sladké brambory. Ale to není důvod, abychom je dávali s klasickými b...
2

Co byste si vybrali: Colu nebo džus? Pro vaše zuby je horší džus.

Napadlo by vás váhat? Většinu z nás asi ne. Zvolili bychom ovocný džus. Je přeci zdravý. Na rozdíl od Coly je z přírodního ovoce a pokud zvolíme 100%, tak ...

12 faktů, kterými vás překvapí meruňky

Můžete se po meruňkách utlouct? Tak to je dobře. Už 3 kusy meruněk totiž pokryjí polovinu denní dávky provitamínu A a vitamínu C. Jsou považovány za symbol...
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...