Malé bobulky rybízu jsou jak multivitaminové pilulky. Stačí si zobnout 30-40 bobulek a máme doplněnu denní dávku vitamínu C. Mrkněte na 7 zajímavostí o tomto našem úžasném superfoods!

1Planý vs kultivovaný rybíz

Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.

2Pěstuje se od 15. století

Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.

3Název Ribes je druh reveně

Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.

4Rybíz léčí

Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky. 

5Bílý, černý nebo červený?

  • Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
  • Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
  • Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).

6Naše superfoods

Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.

7Likér, víno, marmeláda

Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … “rybízové” 🙂

 
Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!
Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...
Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)
Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...
Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva
Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...
Začala jsem milovat vaření díky JJ
Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...
Měníte mi život k lepšímu
Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...
Bez ranní polévky to u mě už nejde
Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Skvělé filmy, neskuteční lidé
Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji
Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně
Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...
Jsem pyšná, že jím jinak
Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...
Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou
Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...
Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček
MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...
Jsem vděčná za tuto stravu
Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...
Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)
Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekDoslova hltám všechny nové články!
Další článekChcete si ozdobit zeď? Vyrobte si nástěnku (nejen) na fotky téměř zdarma