Malé bobulky rybízu jsou jak multivitaminové pilulky. Stačí si zobnout 30-40 bobulek a máme doplněnu denní dávku vitamínu C. Mrkněte na 7 zajímavostí o tomto našem úžasném superfoods!

1Planý vs kultivovaný rybíz

Planá forma rybízu roste v lužních lesích a vlhkých půdách a tvoří plazivé výhonky a listy má lesklé, trochu síťovité a svrasklé. Naproti tomu kulturní formy rybízu plazivé výhonky nemají a jejich listy jsou matné a hladké.

2Pěstuje se od 15. století

Rybíz se pěstuje od 15. století, zejména ve Francii a Anglii. Odtud přišel i k nám do střední Evropy (v Čechách se pěstuje od 16. století). Černý rybíz naopak pochází ze severní Asie.

3Název Ribes je druh reveně

Název rybíz nemá nic společného s rybami, jak by někoho mohlo napadnout. Slovo pochází z arabské a perské názvu (ribás, rivas, ribes) pro druh reveně, ze které Arabové připravovali léčivý sirup. Ve středověkém Španělsku se název přenesl na rybíz, neboť právě z něho se vyráběla náhražka rebarborového sirupu.

4Rybíz léčí

Rybíz je léčivá rostlina. Mattioli ho nazýval „vínem svatého Jana“. Listy se používají na léčení střevních chorob, látky obsažené v čaji působí močopudně a podporují správné trávení. Bobule mají spoustu vitamínu C, vlákniny, vitamínů skupiny B, třísloviny, kyselinu listovou, draslík, železo a další příznivé látky. 

5Bílý, černý nebo červený?

  • Bílý rybíz je nejsladší a není napadán ptactvem. Sklízíme ho od poloviny července.
  • Červený rybíz zraje od začátku července do konce srpna – září. Má kyselkavou chuť.
  • Černý rybíz sklízíme od začátku července do poloviny srpna. Je nejzdravější ze všech rybízů, obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek (zejména vitamínu C!).

6Naše superfoods

Rybíz je jako multivitaminová pilulka. Má velké množství vitamínu C. Černý rybíz má dokonce víc vitamínu C než citron nebo pomeranč. Už pouhých 35-40 bobulek rybízu pokryje denní potřebu vitamínu C.

7Likér, víno, marmeláda

Rybíz se kromě koláčů, používá na výrobu sirupů, džemů, vín (recept na rybízové víno), kompotů (s dalšími druhy ovoce), šťáv, zavařenin. Ve Francii je populární likér Cassis z červeného rybízu. Klasikou je rybízový džem, například v kombinaci s lineckým cukrovím, bez něj by linecké nebylo to pravé … „rybízové“ :-)

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme Jinak velmi pomohla (Dagmar)
Dagmar: Kvalitě mých nehtů 3 měsíční strava s Jíme...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Hltám všechny informace
Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....
Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)
Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...
Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)
Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...
Méně únavy a čistší pleť (Daniela)
Daniela: Moc Vás zdravím a i já bych ráda...
Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)
Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...
Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny
Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...
Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované
Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...
Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe
Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...
Zbavila jsem se bolestí hlavy, žaludku a 3,5 kg (Zdeňka)
Zdeňka: Zdravím celý tým Jíme Jinak a všechny odvážné...
Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)
Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Přestalo mi pískat v uchu (Lenka)
Lenka: Chtěla jsem jet dvě kola Jarní očisty, ale...
Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)
Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...
Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)
Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProf. RNDr. Jan Rak, Ph.D.: Tvoříme si realitu i nemoci
Další článekMáte vyvalené bříško, které nejde zhubnout? Tady je 5 důvodů, které za to mohou.