Další varianta jednoduchého a velmi osvěžujícího letního dezertu z ovoce které právě dozrává a z agaru. Tentokrát jsem zkusila trochu jiný postup a musím říct, že je to velká dobrota.

Ingredience asi na 8 porcí

  • asi kilo rybízu na vymačkání šťávy, nejlépe přezrálý (může být červený, černý i bílý)
  • asi 200 – 400g ovoce do agaru –  směs černého i červeného rybízu i klidně borůvek, může být i jiné ovoce
  • špetka soli
  • hrst ovoce na ozdobu (rybíz, borůvky, angrešt…)
  • voda na dolití do litru
  • 2 lžičky práškového agaru, nebo 1 vrchovatá lžička instantního agaru (cca 4-5 g)
  • rýžový sirup na doslazení (pokud bude potřeba, může být i jiný)

Postup

obrázek-2

Rybíz na šťávu opláchneme a ideálně dřevěným hříbkem, nebo podobným nástrojem protlačíme přes síto.

Další varianta je ho rozmixovat v mixéru a přecedit přes síto. Na šťávu se hodí přezrálejší kusy, nebo už trochu horší, unavenější rybíz, který se vám nechce po kuličce probírat. Jen nesmí být zkažený, nebo plesnivý.

Šťávu z ovoce nalijeme do litrové odměrky a do litru doplníme vodou. Můžeme udělat i tzv. dvojáka a slupky a odpad znovu propláchnout vodou a ty pak použít na dolití. Zbytek vody je výborné osvěžující pití.

Litr rybízové šťávy dáme do hrnce a začneme zahřívat do bodu varu. Mezitím si nachystáme zbylé ovoce, které dáme dovnitř agaru. Šťávu z ovoce ochutnejte před přidáním agaru, pokud by byla moc kyselá, lze ji dosladit rýžovým sirupem. Pozor, ale dezert by měl být trochu nakyslý, s ovocem uvnitř je to příjemná osvěžující změna.

Pokud použijete práškový agar, přidejte ho do šťávy hned a nechte asi 5 minut provařit.

Pokud máte instantní agar, stačí, když ho do šťávy dáte chvíli před varem, necháte dojít k varu a stáhnete z plotny. Ten se vařit nemusí, stačí mu k aktivaci asi 97°C.

Do připravených mističek nalijte šťávu s agarem a do každé ještě za horka vhoďte pár hrstí připraveného syrového ovoce. Ovoce dejte kolik chcete. V horkém agaru se lehce tepelně zpracuje a bude lépe stravitelné. Po vychladnutí dejte do lednice a podávejte studené.

Další varianta je nechat agar vychladnout a dřív než začne želírovat do něj vhodit ovoce. To pak zůstane syrové a chuť bude zase trochu jiná.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne dezert houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne. Je lepší dát agaru málo, vznikne lehké želé, které není příliš tvrdé, dobře se nabírá, ale přitom drží tvar a dá se i vyklopit. Pokud ale máte rádi tuhé želé, dejte ho o půl lžičky víc.

Pokud se obáváte, že vám agar nezhoustne, kápněte si lžičku na studený talířek a ten dejte na chvíli do lednice. Až zcela vychladne, uvidíte, jak moc pevné bude želé.

Před podáváním můžete agar z mističek i vyklopit a ozdobit syrovým ovocem. Hezký je také agar ve vysokých pohárech s čerstvým ovocem navrch.

Pokud si agar uděláte rovnou do mističek s víčkem, můžete si ho vzít s sebou jako lehkou osvěžující svačinku, což oceníte zvláště ve vedrech.

Obměna

Vše můžete udělat z jakéhokoliv ovoce. Místo šťávy lze použít i 100% džus, nebo si ji vyrobit z ovocenky, nebo jablečného koncentrátu a vody. Dovnitř jsou výborné jahody, nebo jen borůvky.

Děti

Agar můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem jen v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento dezert.

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Byla jsem překvapená, jak dobře jsou jídla ochucená (Jarmila)

Jarmila: Nejsem zvyklá psát komentáře, ale musím udělat výjimku....

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...

Jsem nadšená jak z výsledků, tak z vaření (Vlastimila)

Vlastimila: Krásný den všem 🌞 Včera jsem dokončila 14....

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Ta jídla jsou VYNIKAJÍCÍ (Ivana)

Ivana: Hezký den, musím říct, že jsem obědy a...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Tohle není dieta, jakou jsem zažívala dříve (Radka)

Radka: Jsem naprosto nadšená 🤩 Tohle není dieta, jakou...

Mojí největší motivací je zdraví (Věra)

Věra: Ahojte všichni, mám za sebou první den a...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...
  1. Tak jsem dnes vyzkoušela, jen místo rybízu jsem povařila borůvky. A výsledek byl luxusní, i 15timěsíční syn si náramně pochutnal :)

    • Já ho taky používám, protože jinak jsem narazila jen na velké balení plátků nebo jakoby vlasových nudlí, to jsem nechtěla. A když něco zahušťuju, stačí mi max. půl lžičky, mám ráda tu měkkou konzistenci. A i tenhle asi 3 minuty povařím a v pohodě :)

  2. Jaký je rozdíl mezi instantním a práškovým agarem? Není myšleno instantní a vločkový? Ten by se měl raději předem namočit.

    • Ono je víc druhů, jsou i plátky a velké vločky, já měla takové drobounké vločky, proto mu říkám práškový, ten stačilo 5 minut povařit a hotovo. Instantní je takový malý pytlíček, který se jen nasype a nemusí se už vařit. Vločkový se máčet musí.

      • Jo, tak to mě zmátlo, možná nejen mě. Už jsem nad tím dumala u některého předchozího receptu. Pod práškovým agarem si podle mě všichni představí ten instantní v pytlíčku.

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKurz Jíme Jinak a setkání ve Františkových Lázních
Další článekSetkání příznivců Jíme Jinak s večeří ve Františkových Lázních