- šálek uvařené cizrny
- 1 střední cibule
- 1 malý stroužek česneku
- 4 lžíce olivového nebo sezamového oleje
- půl lžičky kurkumy
- sójová omáčka
- umeocet
- sůl
Jak připravit pomazánku z cizrny
- Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme do sklovata, zasypeme kurkumou a odstavíme z plotny.
- Do mísy dáme cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody podle potřeby a umixujeme dohladka.
- Dochutíme dle chuti rozmačkaným česnekem, sójovou omáčkou a umeoctem.
- Mažeme na celozrnné chlebíčky a zdobíme ředkvičkou, nakrájeným pórkem na jemno, nebo petrželkou.
Praktické
- Cizrnu si můžeme uvařit dopředu, vydrží v lednici i několik dní.
Obměna
- Pokud vám zbyly obiloviny, můžete do pomazánky rozmixovat i dvě lžíce uvařených jáhel, pohanky, krup i quinoi.
- Můžete také vyzkoušet cizrnovou pomazánku s tahini.
- Chlebíčky si můžete také posypat opraženým slunečnicovým semínkem, nebo gomasiem.
Kombinujeme
- Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.
Děti
- Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Lahudka, Jen jsem ji trosku presolila :)
Tak jednoduché a přitom tak chutné, výborný recept 🙏❤️