Výborná jednoduchá pomazánka, která svojí jemnou chutí příjemně překvapí. Hodí se na celozrnné pečivo.
Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 1 střední cibule
  • 1 malý stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového nebo sezamového oleje
  • půl lžičky kurkumy
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme do sklovata, zasypeme kurkumou a odstavíme z plotny.
  2. Do mísy dáme cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody podle potřeby a umixujeme dohladka.
  3. Dochutíme dle chuti rozmačkaným česnekem, sójovou omáčkou a umeoctem.
  4. Mažeme na celozrnné chlebíčky a zdobíme ředkvičkou, nakrájeným pórkem na jemno, nebo petrželkou.

Praktické

  • Cizrnu si můžeme uvařit dopředu, vydrží v lednici i několik dní.

Obměna

  • Pokud vám zbyly obiloviny, můžete do pomazánky rozmixovat i dvě lžíce uvařených jáhel, pohanky, krup i quinoi.
  • Můžete také vyzkoušet cizrnovou pomazánku s tahini.
  • Chlebíčky si můžete také posypat opraženým slunečnicovým semínkem, nebo gomasiem.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

17 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Báječné! Měla jsem uvařený nadbytek cizrny, žádnou přichystanou pomazánku a na hummus nebyla chuť… Řekla bych překvapení roku, jak jednoduché a účinné 🙂

  2. Děkuji, to bude dobrá vzpruha.
    Se mi zdá, že poslední dobou vařím stejně nebo obdobně ze stejných základů.
    Také jsem to včera u oběda slíznul, ani nechtějte slyšet. Mno, i kdyby jste chtěli, jsem to šťastně zapomněl. 🙂
    Budu se mušet zasejc trošku inspirovat.

  3. Už se těším na Silvestra, to si pochutnám.
    Cokoliv z cizrny je mňam a ještě s kurkumou, .. 🙂
    Díky, těším se 🙂

  4. Bude to chutne i bez kurkumy? Nebo da se nejak nahradit?
    A mozna hloupy dotaz – na co ji pomazanky pouzit, pokud nejime pecivo?

  5. Zdravim našla jsem Vaši stránku přihlásila se a musím napsat že jste mi udělali radost recepty které určitě vyzkoušim takže diky Dana

  6. Nemáte náhodou někdo tip, jak udělat i neluštěninovou pomazánku? Chtěla bych např. udělat brokolicovou… ale nevím, jak ji udělat bez tofu. Díky za rady.

  7. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečte kolektivně
Další článekCizrnová paštika