Výborná jednoduchá pomazánka, která svojí jemnou chutí příjemně překvapí. Hodí se na celozrnné pečivo.

Ingredience
  • šálek uvařené cizrny
  • 1 střední cibule
  • 1 malý stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového nebo sezamového oleje
  • půl lžičky kurkumy
  • sójová omáčka
  • umeocet
  • sůl

Jak připravit pomazánku z cizrny

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a pomalu restujeme do sklovata, zasypeme kurkumou a odstavíme z plotny.
  2. Do mísy dáme cizrnu, přidáme orestovanou cibulku, trochu vody podle potřeby a umixujeme dohladka.
  3. Dochutíme dle chuti rozmačkaným česnekem, sójovou omáčkou a umeoctem.
  4. Mažeme na celozrnné chlebíčky a zdobíme ředkvičkou, nakrájeným pórkem na jemno, nebo petrželkou.

Praktické

  • Cizrnu si můžeme uvařit dopředu, vydrží v lednici i několik dní.

Obměna

  • Pokud vám zbyly obiloviny, můžete do pomazánky rozmixovat i dvě lžíce uvařených jáhel, pohanky, krup i quinoi.
  • Můžete také vyzkoušet cizrnovou pomazánku s tahini.
  • Chlebíčky si můžete také posypat opraženým slunečnicovým semínkem, nebo gomasiem.

Kombinujeme

  • Pomazánku můžeme dát na pufované chlebíčky, knäckebroty, palačinky, placky, slané krekry i na kváskové pečivo.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, pokud už dítě běžně jí luštěniny. Šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Deti sa úspešne chopili varenia, všetci sme zhodili 3-4 kg (Eva)

Eva: Chcela by som sa vám poďakovať za super...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...
  1. Báječné! Měla jsem uvařený nadbytek cizrny, žádnou přichystanou pomazánku a na hummus nebyla chuť… Řekla bych překvapení roku, jak jednoduché a účinné :)

  2. Děkuji, to bude dobrá vzpruha.
    Se mi zdá, že poslední dobou vařím stejně nebo obdobně ze stejných základů.
    Také jsem to včera u oběda slíznul, ani nechtějte slyšet. Mno, i kdyby jste chtěli, jsem to šťastně zapomněl. :-)
    Budu se mušet zasejc trošku inspirovat.

  3. Už se těším na Silvestra, to si pochutnám.
    Cokoliv z cizrny je mňam a ještě s kurkumou, .. :-)
    Díky, těším se :-)

  4. Zdravim našla jsem Vaši stránku přihlásila se a musím napsat že jste mi udělali radost recepty které určitě vyzkoušim takže diky Dana

  5. Nemáte náhodou někdo tip, jak udělat i neluštěninovou pomazánku? Chtěla bych např. udělat brokolicovou… ale nevím, jak ji udělat bez tofu. Díky za rady.

  6. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPečte kolektivně
Další článekCizrnová paštika