Přichází sezóna švestek, trnek, slivek. Lahodných fialovomodrých plodů. Drobenkové koláče, povidlové buchty, slivovice... Švestky mají nejen nezastupitelné místo v naší kuchyni, nýbrž také spoustu léčivých účinků. A můžete si je dát bez obav, i když si hlídáte štíhlou linii!

Švestky nebo trnky?

Slivoně se dále rozlišují podle vzrůstu a tvaru na:
– švestky
– slívy
– špendlíky
– pološvestky
– mirabelky
– blumy
– renglódy (ringle)

Spousta lidí si je plete, nebo je považuje za synonyma. Jisté je, že patří do početné rodiny slivoní (Prunus) a plodem je slíva.

  • trnky – divoce rostoucí, drobné malé kulaté modré plody, trpké chuti. Také se jim říká trnéčky.
  • švestky – podlouhlé až široce vejcovité, tmavomodře až fialovomodře zbarvené s podélnou rýhou. Říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, zamastilky.

Věděli jste?
– Kulturní švestky, mirabelky a další k nám přišly většinou z Asie, naše původní rostlina je pouze trnka – malá a trpká.
– Trnky lidé konzumovali už od paleolitu.
– Dříve se šťávou z trnek barvily látky.
– Plody trnek žvýkaly přadleny pro podporu tvorby slin, které využívaly k vlhčení niti při předení.
– Plody i květy se využívaly v lidovém léčitelství (květy jako diuretika, plody při poruchách trávení a průjmech).

Pravá švestka je spojena s naší tradicí

Není ale nad klasickou zahradní švestku (plod slivoně švestky). Je modrá, má šedostříbrné ojínění, je pevná, akorát šťavnatá a jde krásně sloupnout od pecky. Je pevně spjatá s naší tradicí – pálenka, povidlové buchty i divadelní hra Járy Cimrmana… A patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci.

Zdravotní benefity švestek

Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě:

Další důvody, proč jíst švestky

  • Obsahují celý B-komplex, dále provitamín A a vitamín C
  • Jsou bohatým zdrojem minerálů (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník)
  • Až z 80 % jsou tvořené vodou
  • Dodávají energii
  • Pečují o pleť, vlasy i nehty
  • Bojují proti nervozitě, pocuchaným nervům
  • Vyplavují přebytečnou vodu, která se v těle zadržuje
  • Čistí střeva
  • Zasytí
  • Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny
  • Obsahují pektiny, které zpomalují vstřebávání cukrů

Naše dva nejoblíbenější recepty ze švestek:

1. Švestkové plněné knedlíky (bez lepku)

Ovocné plněné knedlíky jsou naše česká tradice a specialita. Zkuste to letos v naší zdravé podobě. Bezlepkové těsto z pohankové krupice a vody, švestka uvnitř, posypáno mákem a polité rostlinným sirupem nebo sladem… Mňam. Bez toho by léto prostě nebylo ono :-)

2. Švestkový koláč s drobenkou (bez lepku)

Další z našich českých tradičních dobrot ze švestek – litý koláč s drobenkou. Tento koláč v naší verzi je i pro naprosté začátečníky a nemusíte se bát, že byste museli míchat těsto. Stačí jen všechny ingredience nasypat a nalít do pekáče a pak už jen čekat, až z ingrediencí v troubě vznikne koláč!

Jak úrodu švestek zpracováváte vy?

Vložte svůj oblíbený recept do čtenářských receptů. A vašimi výtvory se nezapomeňte pochlubit a inspirovat ostatní v naší FB skupině Jíme jinak.

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
  1. Loni byla zaplava svestek, tak jsem pekla povidla. Letos je to tak na ochutnani, ale uvarila jsem marmeladu aronie+svesky, sul a kousek badyanu a nema to chybu!:-)

    • Švetky letos asi odpočívají i u nás, sousedka mě na ně pozvala, ale z půlky stromu už padaly a z druhé nešly sundat. Co jsme načesali, nešlo od pecky, takže po jednom koláčky, kdy jsem každou jednu švestku okrájela nožíčkem, skončily na kompostu :-))

  2. A u nás se švestkám říká trnky. I proto, že současná švestka je její kříženec. Lidé si spíš pletou blumy, ringle, švestky atd., což je stejně pro většinu jedno. Jsou to všechno slivoně :) My je milujeme všechny, stejně jako těch asi 150 druhů špendlíků (ehm myrobalánů), což sice je zas jiný druh, co nám roste mezi švestkami v sadu. Ale recepty dobrý.

    • Slivoně jsou všechny super, zrovna teď přinesla sousedka ringle a vznikl super koláč. Všichni se divili z čeho že to je, že chutná jako švestkový, ale ty plody mají jiný tvar a divnou barvu. V syrovém stavu je považovali za nezralé :-)))

    • My ho taky rádi a děláme ho na spousty různých způsobů. Děkujeme za pochvalu, Péťko :-)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak dosáhnout dostatečného množství bílkovin na rostlinné stravě
Další článekBiodožínky 8.9. 2019 v Nenačovicích (Beroun)