Přichází sezóna švestek, trnek, slivek. Lahodných fialovomodrých plodů. Drobenkové koláče, povidlové buchty, slivovice... Švestky mají nejen nezastupitelné místo v naší kuchyni, nýbrž také spoustu léčivých účinků. A můžete si je dát bez obav, i když si hlídáte štíhlou linii!

Švestky nebo trnky?

Slivoně se dále rozlišují podle vzrůstu a tvaru na:
– švestky
– slívy
– špendlíky
– pološvestky
– mirabelky
– blumy
– renglódy (ringle)

Spousta lidí si je plete, nebo je považuje za synonyma. Jisté je, že patří do početné rodiny slivoní (Prunus) a plodem je slíva.

  • trnky – divoce rostoucí, drobné malé kulaté modré plody, trpké chuti. Také se jim říká trnéčky.
  • švestky – podlouhlé až široce vejcovité, tmavomodře až fialovomodře zbarvené s podélnou rýhou. Říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, zamastilky.

Věděli jste?
– Kulturní švestky, mirabelky a další k nám přišly většinou z Asie, naše původní rostlina je pouze trnka – malá a trpká.
– Trnky lidé konzumovali už od paleolitu.
– Dříve se šťávou z trnek barvily látky.
– Plody trnek žvýkaly přadleny pro podporu tvorby slin, které využívaly k vlhčení niti při předení.
– Plody i květy se využívaly v lidovém léčitelství (květy jako diuretika, plody při poruchách trávení a průjmech).

Pravá švestka je spojena s naší tradicí

Není ale nad klasickou zahradní švestku (plod slivoně švestky). Je modrá, má šedostříbrné ojínění, je pevná, akorát šťavnatá a jde krásně sloupnout od pecky. Je pevně spjatá s naší tradicí – pálenka, povidlové buchty i divadelní hra Járy Cimrmana… A patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci.

Zdravotní benefity švestek

Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě:

Další důvody, proč jíst švestky

  • Obsahují celý B-komplex, dále provitamín A a vitamín C
  • Jsou bohatým zdrojem minerálů (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník)
  • Až z 80 % jsou tvořené vodou
  • Dodávají energii
  • Pečují o pleť, vlasy i nehty
  • Bojují proti nervozitě, pocuchaným nervům
  • Vyplavují přebytečnou vodu, která se v těle zadržuje
  • Čistí střeva
  • Zasytí
  • Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny
  • Obsahují pektiny, které zpomalují vstřebávání cukrů

Naše dva nejoblíbenější recepty ze švestek:

1. Švestkové plněné knedlíky (bez lepku)

Ovocné plněné knedlíky jsou naše česká tradice a specialita. Zkuste to letos v naší zdravé podobě. Bezlepkové těsto z pohankové krupice a vody, švestka uvnitř, posypáno mákem a polité rostlinným sirupem nebo sladem… Mňam. Bez toho by léto prostě nebylo ono 🙂

2. Švestkový koláč s drobenkou (bez lepku)

Další z našich českých tradičních dobrot ze švestek – litý koláč s drobenkou. Tento koláč v naší verzi je i pro naprosté začátečníky a nemusíte se bát, že byste museli míchat těsto. Stačí jen všechny ingredience nasypat a nalít do pekáče a pak už jen čekat, až z ingrediencí v troubě vznikne koláč!

Jak úrodu švestek zpracováváte vy?

Vložte svůj oblíbený recept do čtenářských receptů. A vašimi výtvory se nezapomeňte pochlubit a inspirovat ostatní v naší FB skupině Jíme jinak.

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Loni byla zaplava svestek, tak jsem pekla povidla. Letos je to tak na ochutnani, ale uvarila jsem marmeladu aronie+svesky, sul a kousek badyanu a nema to chybu!:-)

    • Švetky letos asi odpočívají i u nás, sousedka mě na ně pozvala, ale z půlky stromu už padaly a z druhé nešly sundat. Co jsme načesali, nešlo od pecky, takže po jednom koláčky, kdy jsem každou jednu švestku okrájela nožíčkem, skončily na kompostu :-))

  2. A u nás se švestkám říká trnky. I proto, že současná švestka je její kříženec. Lidé si spíš pletou blumy, ringle, švestky atd., což je stejně pro většinu jedno. Jsou to všechno slivoně 🙂 My je milujeme všechny, stejně jako těch asi 150 druhů špendlíků (ehm myrobalánů), což sice je zas jiný druh, co nám roste mezi švestkami v sadu. Ale recepty dobrý.

    • Slivoně jsou všechny super, zrovna teď přinesla sousedka ringle a vznikl super koláč. Všichni se divili z čeho že to je, že chutná jako švestkový, ale ty plody mají jiný tvar a divnou barvu. V syrovém stavu je považovali za nezralé :-)))

  3. Já teď ujíždím na tomto koláči, ten nemá konkurenci, je mokrý, sladký, makový…zkrátka TOP: https://www.jimejinak.cz/svestkovy-kolac-s-makem-a-drobenkou-bez-mouky-a-lepku/
    No a švestkové knedlíky ty nemají chybu :-))

    • My ho taky rádi a děláme ho na spousty různých způsobů. Děkujeme za pochvalu, Péťko 🙂

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠvestkovo-bezinková marmeláda bez cukru
Další článekBiodožínky 8.9. 2019 v Nenačovicích (Beroun)