Přichází sezóna švestek, trnek, slivek. Lahodných fialovomodrých plodů. Drobenkové koláče, povidlové buchty, slivovice... Švestky mají nejen nezastupitelné místo v naší kuchyni, nýbrž také spoustu léčivých účinků. A můžete si je dát bez obav, i když si hlídáte štíhlou linii!

Švestky nebo trnky?

Slivoně se dále rozlišují podle vzrůstu a tvaru na:
– švestky
– slívy
– špendlíky
– pološvestky
– mirabelky
– blumy
– renglódy (ringle)

Spousta lidí si je plete, nebo je považuje za synonyma. Jisté je, že patří do početné rodiny slivoní (Prunus) a plodem je slíva.

  • trnky – divoce rostoucí, drobné malé kulaté modré plody, trpké chuti. Také se jim říká trnéčky.
  • švestky – podlouhlé až široce vejcovité, tmavomodře až fialovomodře zbarvené s podélnou rýhou. Říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, zamastilky.

Věděli jste?
– Kulturní švestky, mirabelky a další k nám přišly většinou z Asie, naše původní rostlina je pouze trnka – malá a trpká.
– Trnky lidé konzumovali už od paleolitu.
– Dříve se šťávou z trnek barvily látky.
– Plody trnek žvýkaly přadleny pro podporu tvorby slin, které využívaly k vlhčení niti při předení.
– Plody i květy se využívaly v lidovém léčitelství (květy jako diuretika, plody při poruchách trávení a průjmech).

Pravá švestka je spojena s naší tradicí

Není ale nad klasickou zahradní švestku (plod slivoně švestky). Je modrá, má šedostříbrné ojínění, je pevná, akorát šťavnatá a jde krásně sloupnout od pecky. Je pevně spjatá s naší tradicí – pálenka, povidlové buchty i divadelní hra Járy Cimrmana… A patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci.

Zdravotní benefity švestek

Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě:

Další důvody, proč jíst švestky

  • Obsahují celý B-komplex, dále provitamín A a vitamín C
  • Jsou bohatým zdrojem minerálů (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník)
  • Až z 80 % jsou tvořené vodou
  • Dodávají energii
  • Pečují o pleť, vlasy i nehty
  • Bojují proti nervozitě, pocuchaným nervům
  • Vyplavují přebytečnou vodu, která se v těle zadržuje
  • Čistí střeva
  • Zasytí
  • Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny
  • Obsahují pektiny, které zpomalují vstřebávání cukrů

Naše dva nejoblíbenější recepty ze švestek:

1. Švestkové plněné knedlíky (bez lepku)

Ovocné plněné knedlíky jsou naše česká tradice a specialita. Zkuste to letos v naší zdravé podobě. Bezlepkové těsto z pohankové krupice a vody, švestka uvnitř, posypáno mákem a polité rostlinným sirupem nebo sladem… Mňam. Bez toho by léto prostě nebylo ono 🙂

2. Švestkový koláč s drobenkou (bez lepku)

Další z našich českých tradičních dobrot ze švestek – litý koláč s drobenkou. Tento koláč v naší verzi je i pro naprosté začátečníky a nemusíte se bát, že byste museli míchat těsto. Stačí jen všechny ingredience nasypat a nalít do pekáče a pak už jen čekat, až z ingrediencí v troubě vznikne koláč!

Jak úrodu švestek zpracováváte vy?

Vložte svůj oblíbený recept do čtenářských receptů. A vašimi výtvory se nezapomeňte pochlubit a inspirovat ostatní v naší FB skupině Jíme jinak.

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Loni byla zaplava svestek, tak jsem pekla povidla. Letos je to tak na ochutnani, ale uvarila jsem marmeladu aronie+svesky, sul a kousek badyanu a nema to chybu!:-)

    • Švetky letos asi odpočívají i u nás, sousedka mě na ně pozvala, ale z půlky stromu už padaly a z druhé nešly sundat. Co jsme načesali, nešlo od pecky, takže po jednom koláčky, kdy jsem každou jednu švestku okrájela nožíčkem, skončily na kompostu :-))

  2. A u nás se švestkám říká trnky. I proto, že současná švestka je její kříženec. Lidé si spíš pletou blumy, ringle, švestky atd., což je stejně pro většinu jedno. Jsou to všechno slivoně 🙂 My je milujeme všechny, stejně jako těch asi 150 druhů špendlíků (ehm myrobalánů), což sice je zas jiný druh, co nám roste mezi švestkami v sadu. Ale recepty dobrý.

    • Slivoně jsou všechny super, zrovna teď přinesla sousedka ringle a vznikl super koláč. Všichni se divili z čeho že to je, že chutná jako švestkový, ale ty plody mají jiný tvar a divnou barvu. V syrovém stavu je považovali za nezralé :-)))

  3. Já teď ujíždím na tomto koláči, ten nemá konkurenci, je mokrý, sladký, makový…zkrátka TOP: https://www.jimejinak.cz/svestkovy-kolac-s-makem-a-drobenkou-bez-mouky-a-lepku/
    No a švestkové knedlíky ty nemají chybu :-))

    • My ho taky rádi a děláme ho na spousty různých způsobů. Děkujeme za pochvalu, Péťko 🙂

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠvestkovo-bezinková marmeláda bez cukru
Další článekBiodožínky 8.9. 2019 v Nenačovicích (Beroun)