Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Švestky a zdraví – to patří k sobě

Přichází sezóna švestek, trnek, slivek. Lahodných fialovomodrých plodů. Drobenkové koláče, povidlové buchty, slivovice… Švestky mají nejen nezastupitelné místo v naší kuchyni, nýbrž také spoustu léčivých účinků. A můžete si je dát bez obav, i když si hlídáte štíhlou linii!

Švestky nebo trnky?

Slivoně se dále rozlišují podle vzrůstu a tvaru na:
– švestky
– slívy
– špendlíky
– pološvestky
– mirabelky
– blumy
– renglódy (ringle)

Spousta lidí si je plete, nebo je považuje za synonyma. Jisté je, že patří do početné rodiny slivoní (Prunus) a plodem je slíva.

  • trnky – divoce rostoucí, drobné malé kulaté modré plody, trpké chuti. Také se jim říká trnéčky.
  • švestky – podlouhlé až široce vejcovité, tmavomodře až fialovomodře zbarvené s podélnou rýhou. Říká se jim také slivky, slivy, kadlátka, kadlata, karlátka, duranky, zamastilky.

Věděli jste?
– Kulturní švestky, mirabelky a další k nám přišly většinou z Asie, naše původní rostlina je pouze trnka – malá a trpká.
– Trnky lidé konzumovali už od paleolitu.
– Dříve se šťávou z trnek barvily látky.
– Plody trnek žvýkaly přadleny pro podporu tvorby slin, které využívaly k vlhčení niti při předení.
– Plody i květy se využívaly v lidovém léčitelství (květy jako diuretika, plody při poruchách trávení a průjmech).

Pravá švestka je spojena s naší tradicí

Není ale nad klasickou zahradní švestku (plod slivoně švestky). Je modrá, má šedostříbrné ojínění, je pevná, akorát šťavnatá a jde krásně sloupnout od pecky. Je pevně spjatá s naší tradicí – pálenka, povidlové buchty i divadelní hra Járy Cimrmana… A patří k nejoblíbenějšímu tuzemskému ovoci.

Zdravotní benefity švestek

Tyto plody jsou výborným pomocníkem při léčbě:

Další důvody, proč jíst švestky

  • Obsahují celý B-komplex, dále provitamín A a vitamín C
  • Jsou bohatým zdrojem minerálů (sodík, draslík, železo, hořčík, vápník)
  • Až z 80 % jsou tvořené vodou
  • Dodávají energii
  • Pečují o pleť, vlasy i nehty
  • Bojují proti nervozitě, pocuchaným nervům
  • Vyplavují přebytečnou vodu, která se v těle zadržuje
  • Čistí střeva
  • Zasytí
  • Obsahují zdravé nenasycené mastné kyseliny
  • Obsahují pektiny, které zpomalují vstřebávání cukrů

Naše dva nejoblíbenější recepty ze švestek:

1. Švestkové plněné knedlíky (bez lepku)

Ovocné plněné knedlíky jsou naše česká tradice a specialita. Zkuste to letos v naší zdravé podobě. Bezlepkové těsto z pohankové krupice a vody, švestka uvnitř, posypáno mákem a polité rostlinným sirupem nebo sladem… Mňam. Bez toho by léto prostě nebylo ono :-)

2. Švestkový koláč s drobenkou (bez lepku)

Další z našich českých tradičních dobrot ze švestek – litý koláč s drobenkou. Tento koláč v naší verzi je i pro naprosté začátečníky a nemusíte se bát, že byste museli míchat těsto. Stačí jen všechny ingredience nasypat a nalít do pekáče a pak už jen čekat, až z ingrediencí v troubě vznikne koláč!

Jak úrodu švestek zpracováváte vy?

Vložte svůj oblíbený recept do čtenářských receptů. A vašimi výtvory se nezapomeňte pochlubit a inspirovat ostatní v naší FB skupině Jíme jinak.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Švestky jsou výborné, ale stačí jeden dva kousky a neskutečně nadýmají, syrové i tepelně upravené. Nic jiného ze zeleniny ani ovoce to nedělá. Máte s tím také někdo zkušenost, čím to je? děkuji

Loni byla zaplava svestek, tak jsem pekla povidla. Letos je to tak na ochutnani, ale uvarila jsem marmeladu aronie+svesky, sul a kousek badyanu a nema to chybu!:-)

Ukázat další komentáře