Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouze z pohankové krupice, vody a pohankové mouky. A dá se plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Doporučujeme podávat s mletým mákem a polité sirupem! Úspěch zaručen.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • několik kusů švestek
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup

Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  7. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  8. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  9. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  10. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

Obměna

  • Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
  • Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
  • Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

  1. Knedlíky jsou vynikající a jsou rychle hotové . Pochutnal si i manžel , který zdravou stravu nemusí a vůbec nic nepoznal .
    .

    • Milá Dano, tak to je krása, to nás moc těší! Přesně tak se to musí, nenásilně dávat ochutnávat dobroty 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketový „tatarák“
Další článek10 tipů, jak zpracovat letní jablíčka