Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouze z pohankové krupice, vody a pohankové mouky. A dá se plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Doporučujeme podávat s mletým mákem a polité sirupem! Úspěch zaručen.
Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • několik kusů švestek
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup

Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  7. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  8. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  9. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  10. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

Obměna

  • Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
  • Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
  • Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Knedlíky jsou vynikající a jsou rychle hotové . Pochutnal si i manžel , který zdravou stravu nemusí a vůbec nic nepoznal .
    .

    • Milá Dano, tak to je krása, to nás moc těší! Přesně tak se to musí, nenásilně dávat ochutnávat dobroty 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketový “tatarák”
Další článek10 tipů, jak zpracovat letní jablíčka