Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouze z pohankové krupice, vody a pohankové mouky. A dá se plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Doporučujeme podávat s mletým mákem a polité sirupem! Úspěch zaručen.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • několik kusů švestek
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup

Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  7. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  8. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  9. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  10. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

Obměna

  • Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
  • Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
  • Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...
  1. Tak to je parádní rychlovka a ještě s ovocem že zahrádky 🤤 jen jsem zkombinovala pohankovou krupici a cirokovou mouku, vynikající…. a jak jinak, než s ostruzinovym prelivem 😍🤤

    • Pavli, to vypadá tak lákavě !! 😋😋 Děkujeme za fotku a za pochvalu 😍

  2. Testování pro mě nového receptu na knedlíky 😀
    Posypka mák a kokosová mouka, přelité sladovým sirupem. S těstem se mi tentokrát hůře pracovalo 11 knedlíků jsem motal cca 45 minut. Předtucha dobrého receptu mě ihned evokovala dvojitou dávku 🙂 Chuťově jsou knedlíky vynikající a velmi rád, je budu někdy motat znovu 🙂

  3. Výborné. Krupice mi po vychladnutí ztuhla, po přidání mouky jsem ještě naředila trochou vody a šlo to bez problému, doporučuju mít při tvarování vlhké ruce. Posypala jsem je mákem a přelila mandlovým máslem a datlovým sirupem, mana!

  4. Knedlíky jsou vynikající a jsou rychle hotové . Pochutnal si i manžel , který zdravou stravu nemusí a vůbec nic nepoznal .
    .

    • Milá Dano, tak to je krása, to nás moc těší! Přesně tak se to musí, nenásilně dávat ochutnávat dobroty :-)

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřesnídávka nebo smoothie z ostružin
Další článekJak jsme začínali s potravinovou soběstačností