- 100 g pohankové krupice
- 0,25 l vody
- špetka soli
- 50 – 70 g pohankové mouky
- několik kusů švestek
- mletý mák
- sladěnka nebo sirup
Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky
- Dáme si vařit čtvrt litru vody.
- Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
- Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
- Krupice by měla být hustá.
- Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
- Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
- Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
- Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
- Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
- Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
- Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.
Obměna
- Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
- Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
- Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.
Praktické
- Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Teda z tohoto jídla jsem byla dost nesvá. Když jsem do horké vody vsypala krupici, udělala se mi doslova betonová hrouda, která se nedala míchat, aniž by se připálila. Musela jsem naředit vodou, aby z toho byla hustá kaše. Mouky jsem dala tedy více. Nevěděla jsem jakou má mít těsto konzistenci. Mokrýma rukama to šlo dobře. Po třech minutách varu ( a vyplavání na povrch ) byli knedlíky takové rozblemclé – jakoby rozvařené na povrchu. A když jsem do nich píchla vidličkou, tak ta švestka mi zas přišla tvrdá – nedovařená. “Ježiš, to zas bude keců, ještě že mám dost polévky” pomyslela jsem si. No než jsme dojedli polévku, hotové knedlíky se nějak umoudřili a asi se v čekací době srovnali a nakonec to bylo výborné jídlo 😀 Takže děkujeme 😁
Moc díky! Na polití jsem rozvařila zbytek švestek se sirupem, moc dobrý. Jen nevím, čím evt. nahradit tvaroh? Nabízí se tofu, ale nevím:)