Co tak dát si něco dobrého, tradičního, ovocného a ještě tělu odlehčit od lepku? Zkuste zdravé bezlepkové švestkové knedlíky. Toto jednoduché těsto je pouze z pohankové krupice, vody a pohankové mouky. A dá se plnit jakýmkoliv sezónním ovocem. Doporučujeme podávat s mletým mákem a polité sirupem! Úspěch zaručen.

Ingredience
na 2 porce
  • 100 g pohankové krupice
  • 0,25 l vody
  • špetka soli
  • 50 – 70 g pohankové mouky
  • několik kusů švestek
  • mletý mák
  • sladěnka nebo sirup

Jak připravit bezlepkové plněné švestkové knedlíky

  1. Dáme si vařit čtvrt litru vody.
  2. Jakmile začne vřít, osolíme a vsypeme za stálého míchání krupici.
  3. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme 3-5 minut.
  4. Krupice by měla být hustá.
  5. Odstavíme a necháme zcela vychladnout.
  6. Do vychladlé krupice vmícháme mouku a zpracujeme tuhé těsto.
  7. Z těsta odebíráme malé kousky, ze kterých si na dlani uděláme placičku.
  8. Do středu placičky vložíme půlku švestky a uděláme kuličku.
  9. Hotové knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě cca 3 minuty.
  10. Přemístíme na talířek a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
  11. Posypeme mletým mákem a polijeme sladem nebo sirupem.

Obměna

  • Místo švestek můžete dát jakékoliv ovoce, které je právě v sezónně – jahody, meruňky, maliny, blumy, špendlíky atp.
  • Knedlíky můžete posypat také opraženým strouhaným kokosem a polít sladem nebo si k nim vytvořit ovocnou omáčku (my máme rádi šťavnaté sladké ostružiny nebo maliny rozmačkané vidličkou, smíchané s mletým mákem a sladem a tuto omáčku si nalijeme na knedlíky – doporučujeme vyzkoušet).
  • Pokud jste měli rádi na knedlíky roztopené máslo, vyzkoušejte roztopený kokosový olej smíchaný se sladem nebo sirupem.

Praktické

  • Zbylé knedlíky uchovávejte v lednici. Až je budete chtít jíst, stačí je ohřát na pařáčku (pařáček umístit do hrnce s trochou vody, vložit knedlíky a cca 4 minuty napařovat).

Srovnal se mi cyklus (Adriana)

Adriana: Vďaka vašim radám som zaradila do jedálnička viac...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...
  1. Výborné. Krupice mi po vychladnutí ztuhla, po přidání mouky jsem ještě naředila trochou vody a šlo to bez problému, doporučuju mít při tvarování vlhké ruce. Posypala jsem je mákem a přelila mandlovým máslem a datlovým sirupem, mana!

  2. Knedlíky jsou vynikající a jsou rychle hotové . Pochutnal si i manžel , který zdravou stravu nemusí a vůbec nic nepoznal .
    .

    • Milá Dano, tak to je krása, to nás moc těší! Přesně tak se to musí, nenásilně dávat ochutnávat dobroty :-)

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠvestkovo-bezinková marmeláda bez cukru
Další článekMirabelkový nákyp