Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Domácí těstoviny orecchiette

Uvařeno
bez vajec

Dnes už se dá prakticky koupit všechno..tak proč se zabývat nějakou domácí výrobou? Protože všechno, co je vyrobené doma, s láskou, s trpělivostí má mnohem vyšší hodnotu. Určitě to nebude tvarem dokonalé, jak to kupované, ale to vůbec nevadí. Je to náš výtvor a určitě to všichni v rodině ocení. A je skvělé se něčemu novému naučit, ne? A pokud vám to nepůjde hned od ruky, nezoufejte, koukněte na ty moje, taky jsou každé jiné, tak do toho!

Ingredience
  • 400 g mouky semola rimacinata (mouka z tvrdé pšenice)
  • 200 g teplé vody

Janu trápila bolestivá artróza, astma, 30 kg nadváhy a řada dalších potíží. V létě už se sotva ploužila a s novopečen...

Jak připravit domácí těstoviny orecchiette

  1. Do mísy dejte mouku a přidejte vodu. Hněťte.
  2. I když se vám bude ze začátku zdát, že je těsto tuhé, nepřidávejte vodu.
  3. Po uhnětení dejte odpočívat do sáčku, aby těsto nevyschlo. Stačí 20 minut.
  4. Znovu rychle propracujte těsto.
  5. Ukrajujte kusy, ze kterých vyválíte hady. Zbytek těsta vraťte vždy do pytlíku.
  6. Z hadů nakrájejte kousíčky a špičkou nože, jak je vidět z fotky, táhněte kousek po vále. Obalí se na čepel. Takto tažené těsto sundejte, obraťte ho naruby a dejte mu tvar ouška.
  7. Pokračujte tímto způsobem a di spotřebování těsta. Důležité je, aby orecchiette byly na pomoučněném povrchu a aby se k sobě nelepily.
  8. Uveďte vodu k varu a osolte jí. Vařte několik minut, dokud orecchiette nezměknou.

Praktické

  • Orecchiette nechte před uvařením sušit asi hodinu na pomoučněném vále.
  • Pokud by se vám opravdu nedařilo je vytvořit, můžete z těsta připravit i strozzapreti – prostě šoulánky.
  • Použijte jakýkoliv kondiment. Záleží už jen na vás. Já jsem, jak vidíte z fotek, připravila klasiku – rapini, olivový olej a česnek.

    Obměna

    • Někdo přidává sůl i do těsta, já to nedělám, ale můžete vyzkoušet.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let.

    Pro zajímavost

    • Orecchiette jsou tradiční apuliánskou specialitou. Vyrábí se z mouky semola rimacinata. Je to mouka z tvrdé pšenice.
    • Nejvíce známý recept jsou orecchiette a rapini. To je tradiční krajová specialita, ukázku můžete vidět ve fotogalerii.
    • V provincii Bari se jim říká „strasc’nat“ (strascinati) – tahavý, protože jak vidíte z přípravy, těsto se táhne přes nůž, aby získalo kulatý a konkávní tvar, takové ouško.
    • Tradičně se tyto těstoviny vyrábí ručně z jednoduchého těsta z mouky z tvrdé pšenice a vody, připravují se na velkých dřevěných válech a tvarují se ručně pomocí nože s kulatou čepelí.

    PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

    Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

    11 lidí už poděkovalo za článek.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Gnocchi alla romana se zimní zeleninou

    Gnocchi alla romana ve veganské verzi? Ano, jde to perfektně. Vyzkoušejte.

    Ligurské trofie s fialovou brokolicí

    Rychlé těstovinové jídlo skvělé například jako rychlá večeře. Fialová brokolice je mnohem jemnější a sladší než klasická brokolice. Když se s ní v obchodě ...

    Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

    Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

    Bagel pasta

    Rychlý a jednoduchý recept pro milovníky těstovin. Tyto špagety budete mít na stole během chvilky a jistě si na nich pochutná celá rodina.

    Celozrnné krémové špagety

    V tomto receptu zužitkujeme postranní listy bulvy fenyklu a košťál z brokolice a vyzkoušíme si, že i ze zbytků se dá snadno vykouzlit skvělý kondiment na t...

    Korejské mandu

    Výtečné taštičky inspirované korejský receptem, ale oproti originálu zcela bez živočišných produktů. Taštičky jsou opravdu hodně “žravé” a i kd...