Domů > Magazín > Žijeme jinak > Tvoření

Jedlé vánoční dárky

Potřebujete ještě nějaké dárky, nenapadá vás nic vhodného nebo se vám nechce trávit volný čas v obchodech plných lidí? Zkuste jedlé dárky z domácích surovin, které se osvědčily nám.

Jak u nás došlo na potravinové dárky

Máme rozvětvenou rodinu. Navíc roztroušenou v různých městech. Na vánoční svátky se vždycky snažíme sejít. Vzhledem k tomu, že jsme s manželem v důchodovém věku, v naší rodině je několik generací. I když jsme se dohodli, že si nebudeme dávat hodnotné dárky, vždy na ně padlo několik tisíc korun. Samozřejmě, že nám nebylo líto vynaložených peněz, ale ta radost v očích, kvůli které člověk obdarovává druhé, se mnohdy někam vytratila. Jeden důvod byl, že pokud nežijete ve společné domácnosti, nevíte, co kdo potřebuje. A nevíte taky, co už kdo doma má. Pokud děcka byla ve věku do 15 let, bylo to jednoduché. Nějaká stavebnice, knížka, doplněk oblečení, předplatné na oblíbený časopis. Roky letí a když si 18-ti letý synovec položí na stůl krabičku a já se ptám, jestli si přinesl na noc rovnátka a on s odpovídajícím výrazem odvětí, že jsou to sluchátka, vzdala jsem to.

Domluva je výborné řešení, ale…

Tak jsme se nakonec všichni domluvili, že si nebudeme dávat nic a stačí, že se sejdeme a posedíme. Dva nebo tři roky jsme to i dodrželi, ale pak se vždycky našel někdo, kdo něco malého přinesl a obdarovaný marně běhal po bytě a hledal, co by se dalo zabalit a poslat dál. Nakonec zrovna ti mladí se nechali slyšet, že nejlepší jsou jedlé dárky. Někdo má přebytek ořechů, tak je použije, někdo zase bezlepkové cukroví, někdo naložené tofu. Prostě každý přinese něco, čeho má doma dostatek a ví, že to druhému chutná a udělá mu to radost. To se nám zalíbilo. Hlavní je, že nepřijdeme o tu radost obdarovaného, ale i obdarovávajícího. A tak jsme najeli na tento způsob.

Jedlé dárky, které se osvědčily u nás

Dostávám od hodné paní sousedky vlašské ořechy. Lískáče máme na zahradě. Tak dělám karamelizované ořechy s Dobrosladem a jednu část ochutím skořicí (pro dámy) a druhou okořením mletou pálivou papričkou nebo přidám trochu wassabi (pro mužskou část). To bych řekla, že chutná opravdu každému. 

Dalším oblíbeným dárkem je červená řepa jako brusinky. Vzhledem k tomu, že rodina si stejně kupuje v obchodních řetězcích zavařené ovoce a zeleninu, oxidaci neřeším a připravím dopředu tuhle dobrotu. Ještě horkou naliji do skleniček a obrátím dnem vzhůru, jako třeba marmeládu. Její sladkokyselá chuť zvýrazní koprovou nebo křenovou omáčku a pokud vydrží do Silvestra, na jednohubky s česnekovou pomazánkou je opravdu vynikající.

Úplně stejným způsobem dělám i dýni, cukety a jablíčka.  Kostičky povařím ve vodě s ovocenkou (pokud chcete, můžete přisladit sladem, sirupem nebo medem), zahustím agarem. Na pečící papír udělám hromádky a dám mírně usušit v troubě. Pak namáčím zespoda v čokoládě, jako třeba marokánky. Část takto usušených kostiček rozdělím od sebe a v silikonové formě na pralinky, mimochodem – Klubáci na ni mají slevu, zaliju čokoládou. Po vychlazení přendám do sáčků z celofánu nebo do hezkých krabiček. Tyto výborné čokoládové pralinky každý nejdříve rozpitvá a snaží se hádat, co je v nic za dobré ovoce. Jaký údiv, když přiznám cuketu, dýni a červenou řepu.

Celou dobu, co vařím podle Jíme Jinak, všem u nás chutná tataráček z cukety. Tak jsem si ho udělala ze dvou velkých přerostlých cuket a krátce zavařila do sklenic. Kluci ho milují, stejně jako jihokorejské kimči. Až si ho budete dělat, kupte rovnou 2 nebo 3 šišky zelí, opravdu se vám to neztratí. Často se stane, že přijde popřát hezké svátky někdo nečekaný a pak taková hezky barevná sklenice kimči nebo domácího kvašeného zelí přijde velmi vhod.

Kromě těchto jedlých dárků mě baví i výroba mýdla nebo bylinných mastí.

Míchám také dva druhy čaje. Jeden večerní z máty čokoládové a peprné, ovoněný levandulí a druhý z máty pomerančové, mandarinkové a citronové trávy. Tento druhý je takový osvěžující. 

Výhoda doma vyráběných dárků

Výrobou dárků doma můžete čas strávený po obchodech vyměnit za příjemné tvoření s dětmi. My si u toho pouštíme koledy, myslíme na všechny, pro koho dárky jsou a společně vzpomínáme, co komu chutná a co má rád. Nijak to neovlivní víru v Ježíška, protože dětem lehce vysvětlíte, že chcete také udělat radost všem, které máte rádi. Pak si můžete v klidu a pohodě celá rodina zajít prohlédnout krásně vyzdobené a osvětlené ulice a obchody.

Je toho mnohem víc, co se dá doma dělat a zatím mám jenom malou část. Dovolila jsem si něco málo vyfotit pro inspiraci. Zbytek až tak týden před svátky.

Přeji vám i vašim blízkým krásný, klidný advent. Bez stresu, napětí, plný pohody a rozjímání při tichém šumění andělských křídel.

PS: Pořád tu něco čtete? Pojďte vařit!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Jmenuji se Naděžda. Je mi 60 let. Už pár let bydlíme s manželem téměř na samotě, na kraji lesa. Snažím se udržet bujnou přírodu za hranicí pozemku, tento boj většinou prohrávám a tak se učím žít s ní v souladu.

26 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nadi, ty jsi taky tvořivec, to je krása… a máte to u vás pěkně zařízené…asi se budu inspirovat…

Nadi, vše vypadá opravdu velmi jedle (i to mýdlo👌😂), děkuji Ti za inspiraci, protože třeba hořčice by me vůbec nenapadla, ale v naší rodině je velmi oblíbená.
A jen pro pobavení, nakoupila jsem 2 kg neprazenych celých kakaových bobu, ze budu vyrábět čokoládu, jenže jsem si ji malinko spletla s kakaovym máslem🤭, tak teď vymýšlím co s tim😂😂😂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Nenuďte se! Tvořte!

Slovo nuda určitě nepatří do mého slovníku. Nemám ráda nečinně sedět a koukat na televizi jen proto, že momentálně mě nic lepšího nenapadá. Mě toho bohužel...

Vánoční nákupy se slevou

Vánoce se blíží a peněženka se třese. Využijte možnost ušetřit na vánočních dárcích a nakupte u partnerů, se kterými jsme pro vás domluvili velké, skutečně...

Domácí plněné čokoládové pralinky – foto návod

Kdo by neměl rád čokoládové pralinky naplněné lahodným čoko-oříškovým krémem! Dopřejte si je v této zdravější variantě bez mléka a bez cukru. Pralinky budo...

Plán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?

Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v...

Veganské rybí prsty

Luxusní rybí tofu prsty vhodné jako součást talíře nejen na Vánoce, ale kdykoliv v průběhu roku. Výborné jsou podávané třeba s jáhlovou kaší a ředkvičkovým...

Výroba voskovaných ubrousků snadno a rychle

Vyrobte si s námi přírodní obal na svačiny do školy, práce nebo na výlet. Výroba voskovaných ubrousků je velmi snadná, zvládne ji opravdu každý.