Oblíbená rychlovka v naší rodině. Kombinace jahel a bílé rýže a k tomu na sladko upravená zelenina jsou jedním z favoritů, který si žádají často na snídani nebo večeři. Když jim obilí rozmixuji na hladkou kaši, je to skoro sváteční jídlo. Vyzkoušejte.
pro 4 osoby
- 1/2 hrnku bílé rýže
- 1/2 hrnku jahel
- 3 hrnky vody
- 1 větší cibule
- 1 hrnek dýně nakrájené na menší kostky
- 1 mrkev
- kus celeru (cca jako množství mrkve)
- olej
- sůl
- šálek vody
- na dozdobení talíře: pražená dýňová semínka, syrová a kvašená zelenina
Jak připravit kaši se zeleninou
- Propláchneme rýži dáme vařit do 3 hrnků vody.
- Když přijde k varu, přidáme propláchnuté jáhly, lehce osolíme a vaříme na mírném plameni cca 20 – 25 minut, dokud se voda nevstřebá.
- Než se obilí uvaří, pustíme se do přípravy zeleniny.
- Po uvaření obilí rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
- Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev a celer na malé proužky a dýni na menší kostičky.
- Na dno hrnce dáme trochu oleje, na něj navrstvíme cibuli, dýni, mrkev a celer, lehce navrchu posolíme, přiklopíme a dáme na plotnu.
- Jakmile začne olej na dně syčet, stáhneme plamen na minimum, podložíme rozptylkou plamen, podlijeme několika lžícemi vody a dusíme cca 20 minut do změknutí zeleniny stále pod pokličkou.
- Po uvaření promícháme.
Praktické
- Na kaši můžeme klidně použít zbytky obilí z předchozího jídla. Pokud bylo vařeno jako sypká příloha, stačí přidat vodu, chvilku povařit a rozmixovat.
Kombinujeme
Děti
- Dětem do 1 roku nebudeme solit kaši a na zeleninu nepoužijeme ani sůl ani olej. Od 1 roku dáme pár zrníček soli, cca od 1,5 roku můžeme použít olej na rozdušení zeleniny. Mixér použijeme pouze u zdravých prospívajících dětí.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Snídaně číslo 1, dovolená Liptovský Mikuláš 😀 Mám na 14 denní dovolenou vybraných 7 kaší, které se následně druhý týden opakují 😀
Dnešní pozdní snídaně 🙂