Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Lahůdková čočková sekaná

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Když jsem poprvé upekla čočkovou sekanou, byla jsem z ní úplně nadšená. Miluji sladkokyselé chutě a proto jsem si neskutečně pochutnala. Touto dobrotou uctíte i zaryté masožravce a neskutečně potěšíte vegetariány. V ingrediencích najdete takové lahůdky jako mandle, jablko a hrozinky. Navíc se sekaná před pečením potírá ještě povidly nebo marmeládou. Jen mějte na paměti, že toto jídlo je spíše sváteční.

Ingredience
na formu na srnčí hřbet
  • 1 hrnek uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek nahrubo mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku spařených hrozinek
  • 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
  • sůl dle chuti
  • ume ocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl lžičky tymiánu
  • lžička mletého kmínu
  • asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru

Když se mi váha vyšplhala na 132 kg, našel jsem Jíme Jinak. Váha šla krásně dolů, zlepšil se mi spánek, přestal jsem ...

Jak připravit sekanou z čočky

  1. Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  4. Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta.
  5. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě  45 minut na 180°C.
  7. Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.

Praktické

  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Je lepší ji krájet přímo ve formě a opatrně vyjmout. Nám se osvědčil plastový nůž, abychom si formu nepoškrábali. Když trochu vystydne, jde to dobře.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné koření, bude chutnat také jinak. Zajímavá je kombinace i s kurkumou.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Kombinujeme

  • K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Kompletní talíř

  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (čočka), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
  • U druhé verze je obilovina v příloze, zelenina v omáčce a luštěnina v sekané.
  • Pro dokonalost doporučujeme každé hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.
  • Sekanou považujte spíše za sváteční jídlo a proto ji nepečte každý týden. Přeci jen obsahuje hrozinky, jablko a ještě povidla, takže cukru je tam víc než dost. Ale proč si jednou za čas nepochutnat na něčem extra dobrém, co zase tolik nevybočuje z pásma zdraví.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak na bezlepkovou verzi není třeba měnit oves za pohanku, protože oves je sám bezlepkový.🙂

Tak na tuhle sekanou jsem měla spadeno asi půl roku a až teď jsem ji uskutečnila 😀 Nejraději totiž vařím taková jídla, co jsou do hoďky hotové se vším všudy 😉 Docela bojuju s pracovní plochou, takže krom vaření ještě neustálé odmývání nádobí, abych se mohla “hýbat”. Sice jsem dnes strávila vařením a mytím skoro 3 hodiny, ( protože
k tomu ještě jáhlovo-batátová kaše a polévka ze zbytků) ale dnes byl na to čas a klid. Výsledek stál za to, moc jsme si pochutnali. Jen jsem tam nedala ty rozinky. Ty mi tam nějak neštymovaly 😃 Marmeládu jen tak slabě – co jsem měla ještě zbytek domácí třešňové bez cukru, kterou jsem vloni zkoušela, ale trochu mi ujela ruka se solí, takže marmoška je taková sladko-slaná, ale takto na sekačku je super. Chtěla jsem udělat ještě salát, ale už nebyl čas, takže byl zase starý dobrý ledový salátek 😁😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.
56
107

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.