Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Lahůdková čočková sekaná

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
děti od 2 let

Když jsem poprvé upekla čočkovou sekanou, byla jsem z ní úplně nadšená. Miluji sladkokyselé chutě a proto jsem si neskutečně pochutnala. Touto dobrotou uctíte i zaryté masožravce a neskutečně potěšíte vegetariány. V ingrediencích najdete takové lahůdky jako mandle, jablko a hrozinky. Navíc se sekaná před pečením potírá ještě povidly nebo marmeládou. Jen mějte na paměti, že toto jídlo je spíše sváteční.

Ingredience
na formu na srnčí hřbet
  • 1 hrnek uvařené hnědé čočky
  • 1 hrnek nahrubo mletých mandlí
  • 1 hrnek mletých ovesných vloček nahrubo
  • 1 hrnek na jemno nakrájené cibule
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaný celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1/3 hrnku spařených hrozinek
  • 1/2 nahrubo nastrouhaného jablka
  • sůl dle chuti
  • ume ocet na dochucení
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • půl lžičky tymiánu
  • lžička mletého kmínu
  • asi 150g povidel nebo marmelády bez cukru

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

Jak připravit sekanou z čočky

  1. Pokud nemáme čočku uvařenou, začneme tím, že čočku propláchneme a dáme jí vařit.
  2. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, mrkev, celer a jablko nastrouháme nahrubo.
  3. Na oleji osmahneme cibuli do sklovata, osolíme a přidáme mrkev, celer a česnek a vše ještě osmahneme asi 5 minut.
  4. Pak přidáme nastrouhané jablko, spařené hrozinky a koření a chvilku společně dusíme. Stáhneme z ohně, přidáme nahrubo nakrájené mandle, uvařenou čočku bez vody, zahustíme mletými vločkami a dobře promícháme a ochutnáme. Pokud je to moc sladké a málo slané, přidáme trochu umeocta.
  5. Formu na srnčí hřbet nebo jinou hranatou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou. Do formy natlačíme vzniklou hmotu a povrch potřeme povidly nebo marmeládou bez cukru ve vrstvě asi půl centimetru.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě  45 minut na 180°C.
  7. Pak nechte chvilku vychladnout, aby se vám to dobře krájelo.

Praktické

  • Sekanou z formy nevyklápějte, neboť by se vám přilepily povidla na prkénko. Je lepší ji krájet přímo ve formě a opatrně vyjmout. Nám se osvědčil plastový nůž, abychom si formu nepoškrábali. Když trochu vystydne, jde to dobře.

Obměna

  • Místo čočky můžete použít jinou luštěninu, je dobrá i z cizrny, nebo z adzuki, ale nejlepší je z obyčejné čočky.
  • Pokud by jste chtěli mít bezlepkovou verzi, použijte místo ovesné mouky pohankovou mouku. Když použijete jiné koření, bude chutnat také jinak. Zajímavá je kombinace i s kurkumou.
  • Sekaná je výborná i studená s trochou hořčice a kvašené zeleniny na kváskový chléb.

Kombinujeme

  • K sekané je výborná jáhlovo-batátová kaše, napařená zelenina nebo zeleninový salát.
  • Další dobrota vznikne, když si k sekané dáte nějakou obilovinu (rýži, kroupy, kernoto…) a uděláte si zeleninovou omáčku, mně nejvíc chutná koprová, křenová nebo dýňová.

Kompletní talíř

  • Takto sestavené jídlo je samo o sobě kompletní – zastoupenou máme luštěninu (čočka), obilovinu (jáhly v kaši) i tepelně upravenou zeleninu.
  • U druhé verze je obilovina v příloze, zelenina v omáčce a luštěnina v sekané.
  • Pro dokonalost doporučujeme každé hotové jídlo ještě doplnit o lžíci kvašené zeleniny a můžeme dozdobit praženými semínky nebo gomasiem.
  • Sekanou považujte spíše za sváteční jídlo a proto ji nepečte každý týden. Přeci jen obsahuje hrozinky, jablko a ještě povidla, takže cukru je tam víc než dost. Ale proč si jednou za čas nepochutnat na něčem extra dobrém, co zase tolik nevybočuje z pásma zdraví.

Děti

  • Takové jídlo je vhodné až pro děti od 2 let, pokud je stravujete přísně jako my. Do 1,5 roku by se totiž mělo velmi opatrně začít s olejem, sojovou omáčku dáváme až k druhému roku.
  • Ovšem, pokud dítě běžně dostává maso apod., pak není co řešit a můžete klidně podávat tento pokrm, protože ve srovnání s konvenční stravou je pořád ještě velmi light.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Výborná! Beru na víkend, tak snad zachutná i kamarádům 🙂. Zkusila jsem udělat klasické válečky a potřít a sekaná vyšla skvěle. Jen vypadá díky té marmeládě připáleně 😄

Klub
Jaroslav Hlávka
2. 5. 2022

Oblíbená sekaná, tentokrát s našlehanou “bramborovou” kaší 🙂

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zeleninový nákyp s adzuki fazolemi

V chladném období přijdou k chuti různé pečené dobrůtky. Jednou z populárních v naší kuchyni je fazolový nákyp. A protože je v něm dost mangoldu, je zajíma...

Domácí řecký gyros s tofu

Tuto oblíbenou řeckou pochoutku si můžete i sami udělat doma ve zdravé verzi. A nechejte každého strávníka, ať si svou porci připraví sám – stačí nas...