Koprová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého kopru je lahodná a k nerozeznání od klasické. Akorát po té naší vám nebude těžko při trávení.
IngredienceImunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!
Rezervovat místo zdarma
- 1 větší petržel nebo pastiňák
- 1 cibule
- čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
- olej
- sůl
- zeleninový vývar nebo horká voda
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet
- rostlinná smetana nebo kokosového mléko podle chuti (cca 3–6 lžic)
- cca 3 lžíce kukuřičného škrobu
Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce, přidáme sójovou smetanu nebo kokosové mléko a rozmíchaný škrob a necháme lehce povařit. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
PraktickéPokud místo kokosového mléka použijeme sojovou smetanu, přidáme ji až na samý závěr, aby se nám nesrážela a nedělala hrudky.
KombinujemeKoprová omáčka bez masa se skvěle hodí ke knedlíkům a plátkům seitanu, tempehu nebo pečeným karbanátkům.
ObměnaMísto kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Koprovka byla opravdu výborná a hodnotím jí lépe než klasiku, ta zelenina ji dodala parádní chuť
Já ji budu dělat dneska, fascinuje mě, jak mnoho lidí improvizuje, namísto tohohle dám tamto a tamto 😃 a ona se vyvede !