Jedna z našich nejoblíbenějších omáček, kde po prvním uvaření jsme obě byly úplně vedle z toho, jak skvěle může chutnat koprová omáčka ze zeleniny! Už nikdy více klasiku z mouky a mléka, proti této nemá žádnou chuť!

Základní informace

Koprová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého kopru je lahodná a k nerozeznání od klasické. Akorát po té naší vám nebude těžko při trávení.

Ingredience

  • 1 větší petržel nebo pastiňák
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet
  • rostlinná smetana nebo kokosového mléko podle chuti (cca 3-6 lžic)
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce, přidáme sójovou smetanu nebo kokosové mléko a rozmíchaný škrob a necháme lehce povařit. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

Pokud místo kokosového mléka použijeme sojovou smetanu, přidáme ji až na samý závěr, aby se nám nesrážela a nedělala hrudky.

Kombinujeme

Koprová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům a plátkům seitanu, tempehu nebo pečeným karbanátkům.

Obměna

Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované. I když jsem večer utahaná, nedá mě to a musím, alespoň krátce, nakouknout co...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem kdy zkusila. Doporučuji ke všem omáčkám a šťávám s přidanou sójovkou... Laskomina.

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde to říct jinak, než bomba. Všechny informace, které jsem si musela přečíst v několika knížkách souhrnně zde sepsané a ještě...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku, ale nevadí. Už po týdnu se cítím lépe. Dokonce jsem zvládla jednodenní "opravdový" půst. To...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila. Spousta informaci mi konečně zapadla na správné místo a daří se mi. Vařím a jsem spokojená s tím, jak je...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po 3. (aspoň myslím) a musím říct, že se mi líbí, čím dál víc. Ta videa, ten kontakt s Vámi, prostě...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka 🙂 Potěšilo mne, že i moje máma, která má názor "tzv. jíst se má všechno :-)" (a chuťově výborně a...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě připravený. Zprvu jsem docela váhala, ale teď si gratuluji k tomu, že jsem se odhodlala. Začala jsem konečně chutně vařit,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu, nemám chuť na kafe po ránu i když caro, na sladké. Uvědomila jsem si, jak jsem nevědomě toužila si koupit...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde tak nějak samo… když jsem se dříve snažila něco omezit (např. maso nebo mléko), tak to vždy skončilo fiaskem a...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si objednala již třetí kurz. V jídelníčku jsem udělala pár změn a musím uznat, funguje to. Ani já, ani holky jsme...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě na sladké! Na tu takzvanou "dorážku" po jídle ke kafíčku a vlastně ani chuť na kávu. Dnes (a vlastně i...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky, ale musím vám napsat velké díky za zpřístupnění filmů, propagaci, diskuse… Jste prostě skvělý, všechno stojí a padá na informacích...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou holky a kluci z FB skupiny Jíme jinak s jejich fotkami úžasných jídel. Kávu jsem přestala pít už v přípravném...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem moc ráda, že jsem začala o jídle více uvažovat, a můžu se tady u vás dovědět v krátkém čase dost...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno trochu pokukovat po vašich receptech a zkoušíme vařit. Zjistili jsme, co vše ,,zdravé" se dá sníst a je to i...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Neuvěřitelných 62 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí břicho! Chuťově k nerozeznání od “pravé” koprové omáčky. Moc děkuji.

  2. Absolutne luxusni omacka hotova za 15 minut!! Varila jsem pul napul petrzel s kvetakem, protoze by na mne byla jen z petrzele moc sladka. Misto skrobu jsem konzistenci doladila uvarenou ryzi natural a zjemnila trochou kokos. mleka. A ten spravny smrnc = vuni i chut = tomu dodal lak z kvaseneho zeli! Opravdu doporucuji vyzkouset. Podavala se s knedlikem z oves. vlocek a uzenym tofu. Uz se tesim na dalsi varku 🙂

    • S koprovou omáčkou a jejími různými modifikacemi sklízíme neuvěřitelné úspěchy i u zarytých milovníků klasické české kuchyně. Patří také mezi naše top.

  3. Dnes byla na programu Vase uzasna koprovka s ryzovo-jahlovo-kroupovymi knedlicky a tempehem. Jelikoz mi tempeh dcera neji, nastrouhala jsem ho najemno do omacky – a co myslite – talir vylizan! 😀 Ve skryvani nechteneho uz pomalu zacinam byt dobra 😀 Diky za skvely recept! 🙂

  4. Výborná! Kam se na ní hrabe klasická varianta 🙂 udělala jsem ji v rychlé variantě s celozrnnými těstovinami a opečeným marinovaným tofu.

  5. Namísto petržele jsem dal dýni a mrkev, namísto škrobu jsem dal polentu, a výstup je přesto famózní. Díky.

  6. Recet luxusní, akorát jsem použila celou plechovku kokosového mléka. Těch 3-6 lžic to by byla porce jak pro vrabce a navíc to bylo dost husté s tím množstvím škrobu.

  7. Musím se přidat ke spokojeným pupíkům,lepší koprovku jsme nejedli i moje mamka říkala,že koprovku jedině dle tohoto recepisu a to je co říct:).

  8. Koprovku miluju a co znám Vaše stránky, tak dělám už jen tuto z cibule a petržele…. Teď naposledy jsem udělala takový experiment, co mám nový mixér výkonný, tak všude přidávám oříšky, tak jsem k základu podušené cibule a petržele přidala asi 50 g kešu oříšků. Chtěla jsem dát víc, ale už jsem neměla… Ale bylo to přesně akorát. Kešu dodaly super krémovou konzistenci, nasládlou chuť (já to vždycky maličko doslazovala nějakým sirupem). Prostě jsem díky kešu už nedávala nic na doslazení, ani zahuštění, bylo to dokonale krémové a omáčkové, ani žádnou sojovou smetanu apod, bylo to nádherně bílé, prostě dokonalé, výživnější a jednodušší 🙂
    Tak jsem se chtěla jen podělit…

    • Zkoušela jsem s kešu oříšky a byla opravdu výborná, půlku kopru jsem rozmixovala zároveň s oříšky a s podušenou cibulí a petrželí, takže omáčka byla do zelena, ale byla skvělá. Zítra mám v plánu udělat k večeři, bohužel nemám kešu oříšky, tak zkusím s mandlemi. Díky za super recept.

  9. Díky za super recept. Manžel normální koprovku moc nemusí, ale tahle mu moc chutnala. Uz se chystám na další variace. 🙂

  10. Musím říct, že jsem byla ze začátku trochu skeptická, ale je naprosto vynikající 🙂 a manžel ani nepoznal rozdíl.

  11. Nejlepší koprovka pro nás je koprovka z cukety, nezahušťovaná žádnou moukou ani škrobem, pouze rozmixovaná zelenina a je jedním slovem výborná!

    • Tak jsem dala odkaz na recept , ale byl vypuštěn, je na stránkách paní Dýně, kromě cukety, je tam ještě osmahnutá cibulka, daikon a kousek celeru, ochuceno umeoctem, koprem a sojovou (popř. jinou smetanou .

      • Stello můžete písnout číslo toho receptu na koprovku ze stránek paní dýně? Já ho hledám jako blázen a nemůžu najít nebo je tam smazaný? Nebo se zeptám ještě jinak na poměry? Cukety hádám je tam převaha a daikonu a celeru jen doplňkově?

  12. Dělala jsem včera poprvé koprovou omáčku a lehce improvizovala s ingrediencemi, jelikož jsme všechny neměla doma. Místo kokosového mléka či sojové smetany jsem dala ovesnou smetanu, místo kukuričného škrobu jsem dala bramborový (netuším, jak moc se tím změnila chuť, mám pocit, že jsou si docela podobné) a místo jablečného octa citron. Chuťově docela dobrá, ale toho škrobu bych dala příště určitě míň. Přijde mi to konzistencí moc rosolovité, hodně jsem to pak ředila. Nebo jak jsem se dočetla výše bych zahustila nějakou moukou, např. rýžovou, případně přidala víc zeleniny, která to zahustí sama o sobě.
    Chtěla bych se jen zeptat, jak je to s tím bramborovým škrobem? Používáte také, nebo je něčím “špatný”?
    A mimochodem, proč potraviny nemrazíte? Třeba takové knedlíky dělám obvykle do zásoby a pak tahám z mrazáku. Je to obrovská časová úspora. I ty bylinky mi přijdou mražené v pořádku… Nejsem zrovna velká pěstitelka. 😉

  13. Také chválím recept na omáčku, pochutnala jsem si, výborné. Přimlouvám se však a prosím někdy v budoucnu natočit video na přílohu – jáhlové, tofu kuličky (úplně se mi rozpadly… třeba podle videa zjistím, čím to bylo), děkuji.

  14. Podobnou koprovku vařím často, ale obvykle bez kokosového mléka, takhle je ještě lepší.

    Jen přemýšlím, co se zbytkem plechovky kokosového mlíka :).

    • Zbytek plechovky vyliju do tvořítek na led a dám zmrazit, kostky vysypu do krabičky a podle potřeby odebírám. Je to praktické, ale určitě ne ideální po zdravotní stránce, i když to není ani to samotné kokosové mléko v plechovce 🙂

      • Super tip, děkuji, vím, že zamražovaní není zdravé, ale snad to v tomto případě až tak nevadí…Já tu plechovku nestíhám hned spotřebovat, už jsem jí musela i vylít a to mi je fakt líto už kvůli ceně…

        • Dobrý den, co, prosím, vidíte na zamražování nezdravého. Máte za to, že Vám zamražení Vaše kokosové mléko znehodnotí (více než předchozí konzervace)? Stejně ho tepelně zpracováváte, tak čeho se bát?

          • Mrazeni u nekterych pokrmu znehodnoti ziviny, jindy se pokrm stane nestravitelny, obecne nevyhuje energie, kterou mrazenim pokrm ziska, proto se snazime nemrazit ve velkem a kdyz uz, tak ciste produkty kvuli navazani skodlivin na vlakninu apod.

  15. V receptu uvádíte čerstvý kopr nahradit MRAŽENÝM nebo sušeným. Pocitově mám s mraženým “problém”. Lze nahradit kupovaný naložený ve slaném nálevu? Koukala jsem na složení, je tam jenom sůl. Neměly by být žádné další éčka…

    • Mražené nepoužíváme nic, kromě koikoku, ale lžíce kopru není zase taková hrůza, mně by zase pocitově vadil ten naložený :-), ale fakt je to na vás.

      • Možná to není úplně k tématu, to se omlouvám, ale dotaz: Jaké má být dávkování koikoku při kojení? Kojím plně 4měsíční mimčo. Mrazím do sáčku na led a co druhý den si do jídla přidám 3 kostky.

        • Podle potřeby – není to povinné, ale je to vhodné na doplnění krve po porodu a dodání energie při kojení. Já jsem si dávala jednou za týden či déle, když jsem měla pocit, že začínám být unavená. Předávkování nehrozí, takže v pohodě 🙂

        • To není přesně dáno, já si prostě několikrát za týden přidala pár kostiček do ranní polévky.

  16. Tahle koprová omáčka je skvělá. Dělám ji už velmi dlouho, a jiná mi ani nechutná. Mám ji z kuchařky Radost ze zdravých dětí. Dávám teda buď ovesný oatly nápoj nebo nic. A taky trochu dávám 3 petržele na 1 cibuli.

  17. Delikátní recept… používám v kuchyni kokosový olej (dá se sehnat i v tesku), doporučuju, vždy dodá úžasný chutový ocásek.

  18. Zítra si dame lososa a tak k nemu přichystam trochu koprovky, uz ted se mi sbíhají sliny 😉 jak si tu pročítám, zjistila jsem, ze ta úvodní informace na zacatku článku/receptu na koprovku patrí patrně k jinému pokrmu, asi nějakému salátku 😉 to jen na doplnění, ale vlastně je to docela jedno…

  19. Tak tohle byla moje první koprovka co jsem dělala a docela měla úspěch:)i přítel,který normálně koprovku nejí ji pochvaloval:)))
    ještě že je to tak jednoduché a rychlé:)

  20. Tak já už dala do koprovky i květák a prošel 😀 Dneska jsem ji vařila z bílé části pórku (cibule došla), pastiňáku, květáku a kedlubny a holky se oblizovaly 🙂 Zahušťuju rýžovou moukou, pokud je potřeba…

    • Krásné kombinace, ne nadarmo říkám, že nejlepší jídla vzniknou, když doma skoro nic nemám a musím improvizovat.

  21. Dnes jsem potrebovala neco rychleho a vzpomnela jsem si na tuto vytecnou omacku. Zase nezklamala! Aby byl talir kompletni, udelala jsem se smazenym tempehem pecenym na sucho na mrizce v troube a vlockovymi knedliky a byla to delikatesa!!! Mnam!

  22. Veľmi nám Vaša kôprová omáčka chutila. Ja nemôžem mliečne a sójové výrobky kvôli alergii. Kôprovú omáčku robím z tekvice/cukine a tiež chutí celej rodine. Veľmi pekne ďakujem za nové nápady…

    • Z cukiny také může být moc dobrá, to je prima nápad. Já děláme různé omáčky úplně ze vší zeleniny, co mi přijde pod ruku, i z fazolek a řepy a zatím jsme nic nevyhazovali 🙂

  23. Jsem zde nováček, prosím vysvětlete mi škodlivost mléčných výrobků (např. ta zakysaná smetana), ráda se poučím. Sojová smetana od Provemalu je určitě dražší a jen ve special. prodejně. Díky Mirka.

    • Ahoj Mirko, mléčné výrobky překyselují organismus a jsou pro člověka těžko travitelné. Také dost zahlěňují.

  24. určitě vyzkouším, jen co navštívím obchod se zdravou výživou a nakoupím vše potřebné

  25. Vřele doporučuji. Já jsem takto dělala houbovku s rýží a pečeným tofu a vylizovali jsme talířky.

    • ahoj, chtela bych se zeptat: ziju v nemecku a nektery veci nevim, jak sehnat, teda spise co hledat:) patrala jsem na internetu, je Ume ocet to same jako “Umeboshi essig?” http://de.biomanantial.com/umeboshiessig-150-organic-p-842-de.html

      a co to je sladenka? na to tady porad narazim, ale nevim, jestli to ma treba jeste nake jine nazvy? na internetu jsem nasla, ze to je “jecmenny slad” ale v obchode na me koukali jak na blazna.

      oboje veci se u nas daji sehnat ve zdrave vyyzive, nebo i v supermarketech? to je pro me taky trochu voditko, dekuju!

      • Těžko to poznat z obrázku, ale umeocet je tmavě růžová voda slano kyselé vody, je to vedlejší produkt z umeboši švestiček a na dochucování je skvělý. Sladěnka je ječmenný slad, netuším jak jinak by se to mohlo jmenovat. V Čechách to mají jen ve zdravé výživě. Co nějaký e shop, tam to určitě seženete.

      • Nehledě na to, že v Deutschlandu se dá v Deutsche Marktu sehnat skvělý raw jablečný ocet od Alnatury. To je teprve něco do koprovky.

  26. Zobrazit všech 62 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKompletní polévka s kořenovou zeleninou
Další článekPomůcky pro ženskou bylinnou napářku