Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Koprová omáčka (bez cukru, mouky, mléka či smetany)

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Jedna z našich nejoblíbenějších omáček, kde po prvním uvaření jsme obě byly úplně vedle z toho, jak skvěle může chutnat koprová omáčka ze zeleniny! Už nikdy více klasiku z mouky a mléka, proti této nemá žádnou chuť!

Ráda bych se s vámi podělila o mé dosavadní zkušenosti s Jíme jinak a posledním Podzi...

Základní informace

Koprová omáčka připravená pouze ze zeleniny, dobrých dochucovadel a čerstvého kopru je lahodná a k nerozeznání od klasické. Akorát po té naší vám nebude těžko při trávení.

Ingredience
3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma
  • 1 větší petržel nebo pastiňák
  • 1 cibule
  • čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
  • olej
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo horká voda
  • na dochucení:  umeocet, jablečný ocet
  • rostlinná smetana nebo kokosového mléko podle chuti (cca 3–6 lžic)
  • cca 3 lžíce kukuřičného škrobu
Postup

Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku, osolíme, po chvíli přidáme petržel a za občasného míchání osmahneme. Dáme pozor, aby se nepřipálila a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka. V trošce studené vody rozmícháme kukuřičný škrob. Ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce, přidáme sójovou smetanu nebo kokosové mléko a rozmíchaný škrob a necháme lehce povařit. Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.

Praktické

Pokud místo kokosového mléka použijeme sojovou smetanu, přidáme ji až na samý závěr, aby se nám nesrážela a nedělala hrudky.

Kombinujeme

Koprová omáčka bez masa se skvěle hodí ke knedlíkům a plátkům seitanu, tempehu nebo pečeným karbanátkům.

Obměna

Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, které máme rádi, nebo česnek a dostat česnekovou omáčku, křen na křenovou omáčku atd. Omáčku také můžeme připravit tak, že dáme do studeného kastrolu olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu nakrájené petržele, posolíme, přiklopíme, nemícháme a necháme dusit. Je to takový líný způsob vaření, resp. dušení, během kterého můžeme dělat něco jiného.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Koprovka byla opravdu výborná a hodnotím jí lépe než klasiku, ta zelenina ji dodala parádní chuť

Jana Indiánka
8. 8. 2023

Já ji budu dělat dneska, fascinuje mě, jak mnoho lidí improvizuje, namísto tohohle dám tamto a tamto 😃 a ona se vyvede !

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Kulajda s tuřínem

Kulajda patří k naším favoritům. Polévka je plná zeleniny, není ničím zahuštěná, není v ní vejce, mléko, mouka ani cukr a přesto je naprosto fantastická! D...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Pohanková bramboračka s houbami

Máme rádi všechny polévky, které připomínají bramborovou polévku. Tohle je naše oblíbená verze. Brambory ani jíšku do ní nedáváme a přitom všem chutná jako...

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.