Domů > Jak začít > Základní suroviny > Ovoce

Kdoulovec japonský léčí revmatismus

Tento nádherně kvetoucí keř plný zdravých plodů, byl po staletí užíván k léčbě anémie a dalších nemocí.

Nepleťte si ho s kdouloní

Pozor, nejedná se o kdouloň. Tento opadavý keř pochází z Japonska, Číny a Koreji. U nás se běžně setkáte i s ozdobným kdoulovcem. V Asii rostou čtyři zástupci. Z kdoulovce japonského již bylo vyšlechtěno mnoho dalších odrůd. Plody jsou jedlé, ale v syrovém stavu mají svíravou chuť. Příjemně voní, a tak plody často končí v šatníku.

Co obsahuje

Šťáva z plodů je bohatá na bílkoviny, vlákninu, tuky, sacharidy, měď, vápník, železo, sodík, draslík, vitamín A, B, C a kyseliny. Obsahuje vysoké množství pektinu.

Léčivé účinky

  • protizánětlivé účinky.
  • Pomáhá při onemocnění kloubů a svalů, léčí artritidu, revmatismus.
  • Léčí onemocnění dýchacích cest.
  • Má příznivý vliv na činnost jater a sleziny.
  • Zlepšuje průtok krve.
  • Odvar pomáhá při průjmech, zvracení a křečích v břiše.
  • Posiluje imunitu.
  • Pomáhá při kašli.
  • protirakovinné vlastnosti.
  • Ze semen se připravuje sliz na popáleniny.
  • Snižuje otoky.
  • Je to tonikum, stimuluje zdraví a pomáhá při rekonvalescenci.
  • Ovocné masky z plodů se používají na stárnoucí pleť, rozjasnění, tonizaci.
  • Odvar z listů údajně zabraňuje šedivění vlasů.
  • V Číně se plody používají k aktivaci životní energie.

Využití v kuchyni

V Japonsku vyrábějí z plodů likér. Díky aromatické vůni se hodí plody použít na výrobu sirupů, čajů, džemů, zavařenin. Také lze plody fermentovat. Je možné je i sušit, předtím je potřeba plody blanšírovat. Hodí se na výrobu domácího octu, vína, džusu, sladkostí a zmrzlin. Plody jsou dost tvrdé, ale po přemrznutí trochu změknou a dá se z nich vymačkat šťáva jako z citrónu. Skvěle ho nahradí, protože obsahuje daleko více vitamínu C, než citrón.

Pěstování

Keř není náročný na půdu, miluje slunečné polohy a zvládá sucho. Je mrazuvzdorný do – 25 °C. Plody se sbírají v září až říjnu. Keř je prospěšný včelám. Keř se dá množit řízkováním mladých větví nebo ze semen. Lze odkopnout keř i s kořenem, ale velmi špatně se ujímá, zatím se nám z odkopku nepodařilo vypěstovat ani jeden keř.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Prosim, da se stava nekde koupit?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...
2
1

Akébie pětičetná a její jedlé plody

Nejen, že krásně kvete a ozdobí tak vaší zahradu, ale ještě poskytuje chutné plody, které pomohou zpomalit stárnutí.
2
3

Čekanka – superpotravina z louky

Hledáte zdravou alternativu za vaši oblíbenou kávu? A už jste slyšeli o čekance? Čekanka je léčivá rostlina plná vlákniny a antioxidantů, která má spoustu ...

Maca – léčivý kořen pro ženy

Kořen maca se k léčebným účelům používá již tisíce let.  Nyní je populární po celém světě. Proč je tato superpotravina oblíbená především mezi ženamí?

Miso – mýty a vědecká fakta

Které miso obsahuje prokazatelně B12? Které neobsahuje histamin? Je miso skutečně probiotické? Obsahuje zdraví prospěšné enzymy? Dokáže léčit rakovinu a ná...
1

Lebeda zahradní – krásná i chutná

Pochází zřejmě z Asie, dříve byla pěstována v Řecku a používaná jako salát. Je to velmi dekorativní rostlina, které se říká také horský špenát. Je ozdobou ...