Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zahřívací bezpluchý oves

Uvařeno

Základ tohoto receptu je bezpluchý oves. Jídlo je krásně krémové, není třeba žádného zahušťovaní, je příjemně kořeněné a zahřívající.

Ingredience
  • bezpluchý  oves
  • 1 malá cibule
  • 1 malá mrkev
  • kousek dýně
  • jalapeňo paprička 
  • olej
  • 1 lžička pyré Umeboshi
  • 1 lžíce tamari
  • 1 lžička mleté ​​sladké papriky
  • rýžové miso
  • čerstvá petrželka
  • tempeh
  • sezamová semínka
  • sůl
  • pepř

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit bezpluchý oves se zeleninou a tempehem

  1. Uvařte předem namočený oves. Nenechte vodu z vaření zcela vsáknout. Budete jí potřebovat .
  2. V pánvi rozehřejte olej, přidejte velmi jemně nasekanou dýni, cibuli a mrkev. Osmahněte. Přidejte také nakrájené jalapeňo.
  3. Zalijte trochou vody, ve které se vařil oves. Nepotřebujete jí mnoho, ale pomůže vytvořit fantastickou konzistenci. Duste.
  4. Ve sklenici, s tekutinou z vaření ovsa, rozpusťte miso, tamari a umeboshi pastu. Dobře promíchejte a nalijte obsah do pánve.
  5. Přidejte oves, promíchejte a vařte ještě několik minut podle toho, jakou konzistenci chcete získat. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  6. Osmahněte tempeh na oleji společně se sezamovými semínky.
  7. Naservírujte, navrch položte tempeh a posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Při vaření ovsa nevyvařte všechnu tekutinu. Její hustá konzistence vám vykouzlí sametovou omáčku a nemusíte ničím zahušťovat.
  • Tempeh byl restovaný pouze se sezamovými semínky. Nesolila jsem ho, protože zbytek jídla je dostatečně výrazný.
  • Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou tamari omáčku namísto sójové.

Obměna

  • Jalapeňo je volitelné, používám ho jen proto, že ho ještě v půlce prosince mám na zahradě.
  • Místo rýžového můžete použít jakékoliv miso.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme jalapeňo a pepř.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný recept, jídlo dobře vypadá a ještě lépe chutná😋

Eva Radkovská
29. 12. 2023

…jdu namočit oves… moc díky za skvělé recepty 😉🙏☀️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Podzimní šafránová rýže

Rychlé a chutné jídlo, ve kterém se příjemně snoubí sladkost daná dýní, mrkví a cibulí s kyselou chutí citrónové šťávy, pikantností koření a příjemnou koře...

Tofu Oktoberfest

Marinované tofu doplněné skvělou podzimní zeleninou, pohankou a čočkou. Barevné, voňavé a pikantní jídlo vhodné pro podzimní dny.

Pečená pohanka

Zapečená pohanka s houbami. Výborné a jednoduché podzimní jídlo, jehož chuť vás určitě nezklame.
11
3

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Indická jogurtová pánev

Toto jídlo vás krásně zahřeje během chladných a pochmurných dnů podzimu a zimy. Koření je nezbytné, abyste dosáhli správné chuti, proto se snažte nic nevyn...