Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka Za’atar

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na chleba či placky báječně hodí třeba k těstovinám nebo obilovinám.

Ingredience
  • 300 g vařených fazolí cannellini
  • 100 g pórku (odvážený vařený)
  • 10 g rozinek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce tahini
  • šťáva z půlky citrónu
  • voda podle potřeby
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky koření Za'atar

Jíme Jinak je pro mne novou životní filosofií. Díky změně stravy jsme s manželem plní životního elánu a cítíme se mno...

Jak připravit fazolovou pomazánku Za’atar

  1. Pórek nakrájejte a dejte s trochou oleje na pánev, osmahněte, podlijte troškou vody, osolte a duste do měkka.
  2. Do mísy vložte velmi dobře uvařené fazole cannellini a rozmačkejte je vidličkou.
  3. Přidejte pórek, petržel, za’atar , pepř a lehce nakrájené rozinky. Promíchejte.
  4. Ve sklenici rozpusťte tahini s citrónovou šťávou a trochou teplé vody. Vodu přidávejte pomalu, aby byl krém jemný, ne příliš hustý, ale ne tekutý.
  5. Do mísy k ostatnímu přidejte tahini krém, dobře promíchejte a znovu posypte čerstvou petrželkou. 

Praktické

  • Pomazánka je vhodná nejen do placek a na chleba, ale i k obilovinám, prostě kde vám bude nejvíce chutnat.
  • Fazole namačkejte vidličkou, ale nesmí z toho být kaše.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé, máslové fazole, velmi dobře uvařené.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 3. 2023

Chuť pomazánky je zvláštní a moc dobrá! Použila jsem jako doplněk talíře ke karbanátkům z červené řepy s rýží, místo omáčky :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Veganský sýr caciotta

Caciotta je tradiční sýr italských pastýřů. Vyzkoušejte jeho rostlinnou alternativu, která je velice jednoduchá na přípravu a na výsledku si určitě pochutn...

Cajunské tofu plátky

Pikantní pečené tofu plátky, které můžete dát do chlebů, placek, ale i použít do jakýchkoliv receptů.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...