Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pomazánka Za’atar

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na chleba či placky báječně hodí třeba k těstovinám nebo obilovinám.

Ingredience
  • 300 g vařených fazolí cannellini
  • 100 g pórku (odvážený vařený)
  • 10 g rozinek
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce tahini
  • šťáva z půlky citrónu
  • voda podle potřeby
  • čerstvá petrželka
  • 2 lžičky koření Za'atar

O tom, že strava může zmírnit potíže spojené s přechodem jsem se přesvědčila na vlastní kůži. Díky změně stravy podle...

Jak připravit fazolovou pomazánku Za’atar

  1. Pórek nakrájejte a dejte s trochou oleje na pánev, osmahněte, podlijte troškou vody, osolte a duste do měkka.
  2. Do mísy vložte velmi dobře uvařené fazole cannellini a rozmačkejte je vidličkou.
  3. Přidejte pórek, petržel, za’atar , pepř a lehce nakrájené rozinky. Promíchejte.
  4. Ve sklenici rozpusťte tahini s citrónovou šťávou a trochou teplé vody. Vodu přidávejte pomalu, aby byl krém jemný, ne příliš hustý, ale ne tekutý.
  5. Do mísy k ostatnímu přidejte tahini krém, dobře promíchejte a znovu posypte čerstvou petrželkou. 

Praktické

  • Pomazánka je vhodná nejen do placek a na chleba, ale i k obilovinám, prostě kde vám bude nejvíce chutnat.
  • Fazole namačkejte vidličkou, ale nesmí z toho být kaše.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé, máslové fazole, velmi dobře uvařené.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl a koření.

PS: Co zkusit vaření podle vyváženého jídelníčku?

Ze zdravých surovin, z prvopotravin a chutně. S nákupními seznamy, videorecepty, naší živou podporu, motivaci a mnohem více. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na letní výzvu, jak shodit 5 kg za 14 dnů!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
16. 3. 2023

Chuť pomazánky je zvláštní a moc dobrá! Použila jsem jako doplněk talíře ke karbanátkům z červené řepy s rýží, místo omáčky :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Veganský sýr caciotta

Caciotta je tradiční sýr italských pastýřů. Vyzkoušejte jeho rostlinnou alternativu, která je velice jednoduchá na přípravu a na výsledku si určitě pochutn...

Cajunské tofu plátky

Pikantní pečené tofu plátky, které můžete dát do chlebů, placek, ale i použít do jakýchkoliv receptů.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...