Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Maková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu, ale po naředění ji můžete použít i na těstoviny.

Ingredience
  • 130 g vařených fazolí cannellini
  • 30 g čerstvě mletého máku
  • 10 g extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • bílý pepř
  • 10 g lahůdkového droždí
  • 1 špetka citrónové kůry z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • malý stroužek česneku

Udělat tak obrovskou změnu po 45 letech, co vařím, byla to pro mě velká výzva. Ale moc mě to bavilo, jídla mi moc chu...

Jak připravit fazolovou pomazánku s mákem

  1. Namelte mák.
  2. Namelte bílý pepř.
  3. Do mixéru dejte uvařené fazole cannellini, mletý mák, citrónovou šťávu a kůru, sůl, pepř, extra panenský olivový olej a lahůdkové droždí. Rozmixujte, abyste získali hustý krém.
  4. Dejte do misky, posypte čerstvou petrželkou, trochou bílého pepře a na závěr pokapejte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Je to pomazánka, ale pokud jí trochu naředíte vodou, máte hned kondiment na těstoviny.
  • Uchovávejte v lednici a zkonzumujte do dvou dnů.
  • Použijte bílé fazole, které jsou rychle vařené a mají krémovou konzistenci.

Obměna

  • Můžete použít jakékoliv bílé fazole.

Děti

  • Vhodní pro děti od 2 let, ale vynechte pepř a uberte olej a sůl.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
29. 7. 2023

Vierka nás zásobuje skvostnými recepty 🙏❤️

Babáček
18. 5. 2023

Hmotnost fazolí je za sucha nebo po uvaření? Děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Jarní pomazánka

Baby špenát je skvělá ingredience, která se báječně hodí i do domácí pomazánky. Je skvělá ke krekrům nebo třeba ke kváskovému pečivu.