Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Černá čočková pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Tato pomazánka určitě připomene hummus, ale není v ní cizrna. Je zajímavá svou barvou a chuť černého tahini je v ní opravdu skvělá.

Ingredience
  • 130 g čočky beluga v suchém stavu
  • černé tahini podle chuti
  • česnek
  • citrónová šťáva
  • čerstvá petrželka
  • extra panenský olivový olej
  • sůl
  • bílý pepř
  • slunečnicová semínka
  • sladká paprika

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se...

Jak připravit černou pomazánku z čočky

  1. Čočku uvařte a nechte ji mírně vlhkou.
  2. Uvařenou čočku vložte do mixéru s trochou tekutiny, ve které se vařila, olejem, tahini, solí, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem.
  3. Rozmixujte, abyste získali požadovanou konzistenci.
  4. Do misky naservírujte pomazánku, posypte paprikou, petrželkou, bílým pepřem, opečenými slunečnicovými semínky a zakápněte extra panenským olivovým olejem.

Praktické

  • Pokud si necháte vodu z čočky stranou, přidávejte jí v malém množství, aby pomazánka nebyla příliš řídká.
  • I citrónovou šťávu přidávejte postupně.

Obměna

  • Aby byla pomazánka tmavá, použila jsem černou čočku, určitě by to šlo i s černou fazolí.
  • Jakákoliv posypka.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

JitkaMarie
1. 3. 2024

Vierko, prosím Tě, kdy se má přidat to černé tahini-jsem začátečník😁 A lze přidat i to světlé, když nemám černý sezam? Předem děkuji za odpověď!❤️

Chutnalo 👍, humus jsem zabalila do palačinek, k tomu trocha kvašeného zelí a led. salát. Výborná večeře. Děkuji za fajn recepty.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...

Květáková pomazánka

Jednoduchá a výtečná pomazánka, výborná ke kváskovému chlebu nebo na placky apod. Pečená zelenina má vždy ten správný šmrnc, proto je připravena z pečeného...

Pomazánka z fazolí a škumpy

Lahodný fazolový krém, kterému dává šmrnc koření sumah. Abyste dosáhli správné chuti, určitě ho z receptu nevynechávejte.

Pikantní fazolová paštika

Jednoduchá zdravá paštika bez masa, tentokrát v lehce pikantní verzi. Skvělá pomazánka na chleba nebo placky, výborná svačinka vhodná i jako jídlo s sebou ...

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Jemný čočkový krém

Krémová, sametová, rychlá a jednoduchá. Taková je tato luxusní bezlepková pomazánka z červené čočky, kterou si můžete vychutnat s kváskovým chlebem, placka...