Máme rádi omáčky, ale zrovna nebyla ta správný "omáčková" zelenina, tak jsem sáhla po kombinaci batát a dýně, že zkusím udělat alespoň nějaké pyré. Po přidání kopru a dochucení, vzniklo něco mňamózního!
Ingredience
pro 4 porce

 

  • 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
  • 1 hrnek pokrájené dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 4 stonky kopru
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Postup

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Nasekáme omytý čerstvý kopr.
  8. Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  9. Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

Zeleninové pyré  může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.

Praktické

 

Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.

Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.

Obměna

Kdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.

Děti

Pyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53...

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července -...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi v Jarní očistě, připomenutí čehokoliv...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se dokopala k tomu, najet na...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom...

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých chutí, zdravých kombinací jídel a...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž pro nás všechny děláte to,...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso celý týden opravdu vynechala (čtením...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu jsem s Vámi už po...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem opravdu spokojená. Za poslední rok...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před pěti lety, ve věku 38let...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje maminka, v bříšku jako v...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to byly karbanátky z červené čočky...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za včerejší fantastickou inspiraci a pohoštění,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření jsem zvládla i na chatě...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především moc děkuji za skvěle připravený...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá dělat. Jím jinak už dost dlouho,...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme do plavek". Byla jsem přesvědčená,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBezlepková čočková sekaná
Další článekFazolová paštika