Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Dýňovo batátové pyré s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Máme rádi omáčky, ale zrovna nebyla ta správný “omáčková” zelenina, tak jsem sáhla po kombinaci batát a dýně, že zkusím udělat alespoň nějaké pyré. Po přidání kopru a dochucení, vzniklo něco mňamózního!

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
  • 1 hrnek pokrájené dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 4 stonky kopru
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Jak jsme s dětmi postupně a nenásilně přešli na stravování podle Jíme Jinak? Jak děti, které byly zvyklé na běžná jíd...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Nasekáme omytý čerstvý kopr.
  8. Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  9. Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.
Kombinujeme

Zeleninové pyré  může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.

Praktické

 

Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.

Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.

Obměna

Kdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.

Děti

Pyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! :-)

Ukázat další komentáře