Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Dýňovo batátové pyré s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Máme rádi omáčky, ale zrovna nebyla ta správný “omáčková” zelenina, tak jsem sáhla po kombinaci batát a dýně, že zkusím udělat alespoň nějaké pyré. Po přidání kopru a dochucení, vzniklo něco mňamózního!

Ingredience
pro 4 porce
 
  • 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
  • 1 hrnek pokrájené dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 4 stonky kopru
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Postup

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Nasekáme omytý čerstvý kopr.
  8. Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  9. Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

Zeleninové pyré  může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.

Praktické

 

Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.

Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.

Obměna

Kdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.

Děti

Pyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! :-)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma