Máme rádi omáčky, ale zrovna nebyla ta správný "omáčková" zelenina, tak jsem sáhla po kombinaci batát a dýně, že zkusím udělat alespoň nějaké pyré. Po přidání kopru a dochucení, vzniklo něco mňamózního!
Ingredience
pro 4 porce

 

  • 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
  • 1 hrnek pokrájené dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 4 stonky kopru
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Postup

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Nasekáme omytý čerstvý kopr.
  8. Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  9. Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

Zeleninové pyré  může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.

Praktické

 

Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.

Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.

Obměna

Kdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.

Děti

Pyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...
  1. Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! 🙂

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKoprová polévka z bílé ředkve (daikon) a celeru
Další článekFazolová paštika