Máme rádi omáčky, ale zrovna nebyla ta správný "omáčková" zelenina, tak jsem sáhla po kombinaci batát a dýně, že zkusím udělat alespoň nějaké pyré. Po přidání kopru a dochucení, vzniklo něco mňamózního!

Ingredience
pro 4 porce

 

  • 1 batát (použila jsem bílý, ale není podmínkou)
  • 1 hrnek pokrájené dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 hrnek vývaru/vody
  • 4 stonky kopru
  • 1 lžička umeocta
  • 1 lžička jablečného octa

Postup

  1. Dáme ohřát vývar/vodu.
  2. Cibuli nakrájíme na kostky, dýni i se slupkou a oloupaný batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme dýni a batát, mícháme a cca 10 minut společně restujeme.
  5. Podlijeme vývarem/vodou jen tolik, kolik je zeleniny, abychom nemuseli zahušťovat a vzniklo pyré, nikoli omáčka.
  6. Pod pokličkou dusíme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Nasekáme omytý čerstvý kopr.
  8. Vypneme, rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.
  9. Přimícháme kopr a dochutíme umeoctem a jablečným octem podle potřeby.

Kombinujeme

Zeleninové pyré  může nahradit v kompletním talíři tepelně upravenou zeleninu. Navíc v této formě ji zbaští i ten, kdo teplou zeleninu nerad. Takže stačí přidat obilí, luštěninu a kompletní talíř je hotov.

Praktické

 

Měla jsem bílý batát, proto má pyré tuto barvu a nemá tak sladkou chuť. Můžete použít i klasický oranžový a výsledný pokrm bude oranžovější a sladší. Doladit chutě můžete přidáním sojové omáčky, větším či menším množství jabléčného octa, ume octa apod.

Pokud dáte vývaru/vody více, dostanete dobrou omáčku.

Obměna

Kdo nerad kopr, může přidat jakékoli jiné čerstvé či sušeno bylinky, které má rád.

Děti

Pyré je vhodné pro děti od 1 roku, jen nedáme sůl, olej a dochucovadla. Kolem roku a půl už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...
  1. Tento recept přišel jak na zavolanou. Batát i dýně ležela ladem v ledničce, kopr v mražaku a udělané kroupovo-vločkové knedlíky. K tomu list ledového salátu, kvašená červená řepa, napařená brokolice a uzené tofu a rychlo oběd – samá chuť a ta podívaná na barevný talíř – nádhera! Jak bude víc času, uvařím k pyré velké červené fazole a opět se celá rodina budeme u obídku blahem tetelit! :-)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKoprová polévka z bílé ředkve (daikon) a celeru
Další článekFazolová paštika