Je tu podzim a s ním i ochlazení, únava, chřipky a úbytek energie. Pravý čas na podzimní polévky, které dodají energii, zasytí, uspokojí a zahřejí - to věděly už naše babičky. Vyzkoušejte třeba tyto 3 nejoblíbenější polévky ze zahraničí ve zdravé podobě.

1Ruský boršč

Boršč je silná a vydatná polévka a jedno z nejznámějších jídel ruské kuchyně, které se v každé rodině se připravuje trochu jinak. Typickou barvu boršči dává červená řepa – úžasná potravina na podporu imunity.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek uvařených červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 malá mrkev
  • 1 malá petržel
  • 1 šálek dýně
  • 1 šálek bílého zelí
  • špetka soli
  • olej
  • koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
  • 1 l horkého vývaru z fazolí nebo zeleniny (příp. voda)
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka

Postup

  1. Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný borščový šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleninový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
  2. Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
  3. Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
  4. Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.

2Francouzská cibulačka

Cibulová polévka je jedním z nejstarších pokrmů. Polévka cibulačka nebo také cibulajda je původem z Francie. Je oblíbená zejména v chladných měsících jako polévka na zahřátí a také díky její rychlé a jednoduché přípravě. Základní ingrediencí je hlavně cibule a kvalitní vývar. I tady existuje nespočet různých variant – dle toho, co se do polévky dá se jmenuje například: cibulačka se žampiony nebo smetanová cibulačka aj.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 cibule
  • 1 l zeleninového vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
  • 1 lžička umeoceta
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • uzené tofu

Postup

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
  7. Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.

3Rakouský dýňový krém

Dýňový krém pochází z Rakouska. Rakušané dýně milují a na podzim v každé hospodě vaří syté dýňové polévky ochucené dýňovým olejem ze Štýrska. V dnešní době existuje mnoho různých variant této jednoduché a rychlé polévky. Nejčastěji se do krému používá dýně Hokkaido z Japonska, protože se může vařit i se slupkou.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 malá dýně, asi 200 g
  • 100 g mrkve
  • 150 g cibule
  • 3 polévková lžíce oleje
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet na dochucení
  • zázvorová šťáva na dochucení
  • rostlinná smetana nebo kokosové mléko na dochucení (nemusí být)

Postup

  1. Zapneme troubu na 180°C.
  2. Z dýně vyndáme jadřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme.
  3. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby. Podlijeme asi deci vody nebo vývaru.
  4. Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila.
  5. Ohřejeme si zeleninový vývar.
  6. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidejte tolik vývaru, kolik bude potřeba.
  7. Povaříme asi  3 minuty, aby se chutě propojily.
  8. Sundáme z ohně, dochutíme umeoctem, šťávou z nastrouhaného zázvoru a trochou smetany, pokud ji máme rádi.
  9. Polévku ozdobíme zelenou posypkou a opraženými dýňovými semínky.

Jakou polévku na podzim máte nejraději vy?

Máte rádi polévky? Která je vaše nejoblíbenější? Napište nám do komentářů a pokud máte svůj oblíbený recept na podzimní polévku, podělte se o něj – vložte ho do čtenářských receptů. Rádi ho vyzkoušíme!

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Já poslední dva týdny mám chuť přesně na tyto husté a vydatné polévky. Teď jsem vařila houbovou alá bramboračka s pohankou a vege kulajdu. Chystám se také na falešnou rajčatovou z řepy, dýně a červené čočky. Fakt si to teď užívám.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní festival zdraví – 15.-18.11. v Ústí nad Orlicí
Další článekKapustové karbanátky