- 200 g menších ječných krup
- 2 červené cibule
- 200 g celeru
- voda podle potřeby
- sůl
- olej
- Na ozdobu: klíčky, opražená semínka, zelený salát
- Kroupy propláchneme a necháme pár hodin namočené, můžeme i přes noc.
- Uvaříme ve čtyřnásobku vody s trochou soli do měkka.
- Než se nám uvaří kroupy, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, celer na menší kostičky.
- Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli, celer, sůl a restujeme do sklovata. Občas promícháme.
- Uvařené kroupy dáme na talíř, servírujeme s orestovanou zeleninou, salátem, klíčky a semínky.
Praktické
- Pokud chceme kašovitější konzistenci, můžeme trochu pomixovat ponorným mixérem.
- Čím více celer orestujeme, tím více chutná jako špek.
- Žlučníkaři budou opatrní s množstvím oleje, přidají pro stravitelnost ředkev nebo ředkvičku, mohou pokapat zázvorovou šťávou. Kdo špatně snáší smažené, raději zeleninu podusí ve vodě nebo napaří.
- Kroupy si můžeme večer uvařit a ráno jen ohřát. Velké kroupy nebo ječmen je vhodné předem namočit – jsou stravitelnější, výživnější a rychleji uvařené. Menší kroupy nebo krupky se uvaří rychle i bez namáčení.
- Kroupy také můžeme pro zrychlení uvařit v tlakovém hrnci.
- Na vaření krup je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
- Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:2,5 (2,5 hrnku vody na hrnek krup), bude příloha sušší a kousavější.
- Zbylé kroupy nebo kaši skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat knedlíky, sladký krém, přidat je od polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k večeři apod.
- Pro bezlepkovou verzi použijeme slzovku nebo jinou bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant, teff, quinoa, kukuřičná krupice, pohanka).
Obměna
- Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo dýně.
- Můžeme si taky napařit brokolici, mrkev nebo jinou zeleninu.
- Semínka můžeme vynechat nebo nahradit praženými mandlemi či oříšky.
Děti
- Kroupy se zeleninou můžete podávat dětem od 14 měsíců. Oleje a soli použijeme jen malinko.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Kroupy s celerem jsou skvělá kombinace :-)
Oblíbená snídaně přichází znovu na scénu 🙂