Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kroupová kaše s cibulí a celerem

Uvařeno

Kroupy se zeleninou nebo kroupová kaše, záleží na vás, jak je upravíte, obě verze jsou skvělé.

Ingredience
pro 4 porce
  • 200 g menších ječných krup
  • 2 červené cibule
  • 200 g celeru
  • voda podle potřeby
  • sůl
  • olej
  • Na ozdobu: klíčky, opražená semínka, zelený salát

Skoro každá žena v některém období svého života začne přemýšlet nad tím, jestli je její váha ideální a jak by ji mohl...

Postup
  1. Kroupy propláchneme a necháme pár hodin namočené, můžeme i přes noc.
  2. Uvaříme ve čtyřnásobku vody s trochou soli do měkka.
  3. Než se nám uvaří kroupy, připravíme si zeleninu. Cibuli nakrájíme na proužky, celer na menší kostičky.
  4. Na dno pánve dáme trochu oleje, přidáme cibuli, celer, sůl a restujeme do sklovata. Občas promícháme.
  5. Uvařené kroupy dáme na talíř, servírujeme s orestovanou zeleninou, salátem, klíčky a semínky.

Praktické

  • Pokud chceme kašovitější konzistenci, můžeme trochu pomixovat ponorným mixérem.
  • Čím více celer orestujeme, tím více chutná jako špek.
  • Žlučníkaři budou opatrní s množstvím oleje, přidají pro stravitelnost ředkev nebo ředkvičku, mohou pokapat zázvorovou šťávou. Kdo špatně snáší smažené, raději zeleninu podusí ve vodě nebo napaří.
  • Kroupy si můžeme večer uvařit a ráno jen ohřát. Velké kroupy nebo ječmen je vhodné předem namočit – jsou stravitelnější, výživnější a rychleji uvařené. Menší kroupy nebo krupky se uvaří rychle i bez namáčení.
  • Kroupy také můžeme pro zrychlení uvařit v tlakovém hrnci.
  • Na vaření krup je vhodné používat hrnec se silnějším dnem, aby se nespálily. Při vaření na plynu doporučujeme rozptylku.
  • Čím více dáme vody, tím více bude výsledek kašovitější a naopak, pokud budeme vařit v poměru 1:2,5 (2,5 hrnku vody na hrnek krup), bude příloha sušší a kousavější.
  • Zbylé kroupy nebo kaši skladujeme v zavřené nádobě (sklenice nebo mísa s víkem) v lednici a během tří dnů spotřebujeme. Můžeme z nich udělat knedlíky, sladký krém, přidat je od polévky místo zavářky, udělat z nich placky, rychlé rizoto k  večeři apod.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme slzovku nebo jinou bezlepkovou obilovinu (rýže, jáhly, amarant, teff, quinoa, kukuřičná krupice, pohanka).

Obměna

  • Na kaši můžeme použít jakoukoliv zeleninu, skvělé je zelí, kapusta nebo dýně.
  • Můžeme si taky napařit brokolici, mrkev nebo jinou zeleninu.
  • Semínka můžeme vynechat nebo nahradit praženými mandlemi či oříšky.

Děti

  • Kroupy se zeleninou můžete podávat dětem od 14 měsíců. Oleje a soli použijeme jen malinko.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
8. 4. 2024

Oblíbená sobotní snídaně 🙂

💯

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
9

Salát coleslaw jinak

Rychlovka, která váš oběd pozvedne na luxusní záležitost a skvěle osvěží v horkých dnech.