Rychle hotové rizoto pro celou rodinu - ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.

Ingredience
1 porce
  • kus dýně hokkaido
  • 1/2 cibule
  • 1/2 natural tofu
  • 1 lžíce oleje
  • 60 g pohanky kroupa
  • koření: koriandr mletý, pískavice, kurkuma, tymián (od každého trošku)
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit pohankové rizoto

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájené tofu a orestujeme.
  3. Vsypeme kostky dýně, zasypeme kořením, zastříkáme sojovou omáčkou a promícháme.
  4. Zalijeme vodou a dusíme do změknutí dýně.
  5. Vmícháme uvařenou pohanku, promícháme, případně ještě dochutíme.
  6. Podáváme.

Praktické

  • Toto jídlo splňuje podmínky kompletního talíře, stačí přidat už jen například rukolu a trošku pickles.

Obměna

  • Koření můžeme různě měnit. Můžeme třeba nasypat kari, nebo vyměnit tymián za libeček, provensálské aj. Pískavici můžeme vynechat.
  • Místo tofu můžeme dát tempeh, seitan nebo jakoukoliv uvařenou luštěninu (doporučujeme třeba cizrnu).
  • Dýně se dá nahradit batátem nebo mrkví.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší ubereme na dochucovadlech.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
  1. Trošku jsem včera ráno zabloudila v neznámem městě a koukám..“Zdravá výživa“. Nádherný obchůdek. Sahám po koriandru pískavici, které vůbec neznám, jen jsem o nich četla V JJ receptech. Kolegyně se mě ptala, kam to budu používat? Nevím, ono se bude hodit :) Doma mám v lednici zbytek pohanky. Večer zadávám na stránkách JJ „pohanka“ a vykoukne na mě tenhle recept. Musím se smát, protože potřebné koření jsem si ráno „náhodou“ koupila. Prostě život je fajn! :) Jídlo chutná báječně, zbylo mi k dnešnímu obědu, tak se těším.

    • Prostě jste tohle jídlo měla „naordinované“ 😉 A mně ten váš malý a milý příběh úplně vylepšil ten dnešní uplakaný den, děkuji 😍

  2. Dnes jsem opět dělala s poslední pořádnou voňavou nevodnatou Hokkaido dýní… Je to báječná rychlovka, lahůdkové tofu v ní není k poznání a snědli mi to i důrazní odpůrci tofu, protože ho zkrátka nepoznali. Já mám tuhle chuťovou kombinaci ráda a byl to přes zimu jeden z mých rychlých počinů vyhladovělá z práce.
    S masopustem bohužel nastává i dýňopust – aspoň se správně vyzrálými hokkaiďáčky. Co já si přes to dlouhé jaroléto počnu? :-P

    • To jsem rada, ze chutna :) já jsem ultra milovník dyni ale teď jak začíná jaro tak me to preslo a už ji tolik nejim a spis tihnu k jinym druhům zeleniny což jsem ani nečekala ze někdy nastane 😂 jedla jsem dyni 3x denne několik měsíců 😂

      • Tak to asi bude tím, že já jsem dýni omezovala – mi to tu část lidí nejí a tak jsem dělala kompromisy na úkor mé, jak koukám, nijak ojedinělé chuti jíst dýni 3x denně 😂. Dneska jsem dojedla poslední kousek – ve variantě na nastavovanou bramborovou kaši jsem si vyrobila dýňovo-kroupovou s majoránkou i česnekem, málem jsem se umlaskala k smrti, ještě že nebyl nikdo doma, to bych asi nutností to důkladně pokousat neukecala 😂. Možná je to tím, že u nás stále sněží, chuť na dýni mě zatím neopouští ani v nejmenším.

        • Mě zatím taky chuť na dýně neopouští, střídá se nám tu jaro s deštěm a sněhem, ale opouštějí mě dýně – mám poslední 3 kousky v bedýnce, auuu.

          • Ano, já dojedla poslední solidní české hokkaido a portugalské imigranty zatím kupovat odmítám (uvidím, možná přijde slabší chvilka – lepší než slabost pro čokoládu), dneska jsem zase po cca roce koupila dýni máslovou (ta je španělská, ale zase ta u nás tak nějak běžně neroste, tak nemám zmlsanou chuť) a protože ta už není tak lahodná, doufám v plynulý přechod k chutím na něco jiného… Dneska mě rozhodila známá náhodný kontakt v narvaném krámě, která mi řekla, že má ještě od někoho domácí – a já se jí nezeptala, od koho a nemám na ni telefon!

  3. Ahoj, ovlivňuje kvalitu uvařené potravy zdroj na kterém vařím?Jedná se mi o to, že se potřebuji rozhodnou jestli si pořídím plynový sporák anebo indukci.

  4. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOvesná buchta na 2 způsoby: flapjack nebo bublanina (pro děti)
Další článekJste element OHEŇ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy