Rychle hotové rizoto pro celou rodinu - ideální jídlo pro zimní dny. Pohanka v kombinaci s dýní krásně prohřeje tělo a pohladí trávení.
Ingredience
1 porce
- kus dýně hokkaido
- 1/2 cibule
- 1/2 natural tofu
- 1 lžíce oleje
- 60 g pohanky kroupa
- koření: koriandr mletý, pískavice, kurkuma, tymián (od každého trošku)
- sojová omáčka
- sůl
Jak připravit pohankové rizoto
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme na kostky nakrájené tofu a orestujeme.
- Vsypeme kostky dýně, zasypeme kořením, zastříkáme sojovou omáčkou a promícháme.
- Zalijeme vodou a dusíme do změknutí dýně.
- Vmícháme uvařenou pohanku, promícháme, případně ještě dochutíme.
- Podáváme.
Praktické
- Toto jídlo splňuje podmínky kompletního talíře, stačí přidat už jen například rukolu a trošku pickles.
Obměna
- Koření můžeme různě měnit. Můžeme třeba nasypat kari, nebo vyměnit tymián za libeček, provensálské aj. Pískavici můžeme vynechat.
- Místo tofu můžeme dát tempeh, seitan nebo jakoukoliv uvařenou luštěninu (doporučujeme třeba cizrnu).
- Dýně se dá nahradit batátem nebo mrkví.
Děti
- Toto jídlo je vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší ubereme na dochucovadlech.
Nekonečné množství variací různých rizot na webu Jíme Jinak je moc fajn 😀
Dnes ve variaci s uzeným temphem.
Výborné rizoto, které je hned hotové a je opět plné chutí, kořením doporučuji nešetřit 😀 S pohankou mám vyzkoušených zatím málo receptů, tak mám velkou radost z každého dalšího.
Teď je pohanka dobrá, jak je ještě zima, tak hezky zahřeje 👍
Trošku jsem včera ráno zabloudila v neznámem městě a koukám..“Zdravá výživa“. Nádherný obchůdek. Sahám po koriandru pískavici, které vůbec neznám, jen jsem o nich četla V JJ receptech. Kolegyně se mě ptala, kam to budu používat? Nevím, ono se bude hodit :) Doma mám v lednici zbytek pohanky. Večer zadávám na stránkách JJ „pohanka“ a vykoukne na mě tenhle recept. Musím se smát, protože potřebné koření jsem si ráno „náhodou“ koupila. Prostě život je fajn! :) Jídlo chutná báječně, zbylo mi k dnešnímu obědu, tak se těším.
Prostě jste tohle jídlo měla „naordinované“ 😉 A mně ten váš malý a milý příběh úplně vylepšil ten dnešní uplakaný den, děkuji 😍
Dnes jsem opět dělala s poslední pořádnou voňavou nevodnatou Hokkaido dýní… Je to báječná rychlovka, lahůdkové tofu v ní není k poznání a snědli mi to i důrazní odpůrci tofu, protože ho zkrátka nepoznali. Já mám tuhle chuťovou kombinaci ráda a byl to přes zimu jeden z mých rychlých počinů vyhladovělá z práce.
S masopustem bohužel nastává i dýňopust – aspoň se správně vyzrálými hokkaiďáčky. Co já si přes to dlouhé jaroléto počnu? :-P
To jsem rada, ze chutna :) já jsem ultra milovník dyni ale teď jak začíná jaro tak me to preslo a už ji tolik nejim a spis tihnu k jinym druhům zeleniny což jsem ani nečekala ze někdy nastane 😂 jedla jsem dyni 3x denne několik měsíců 😂
Tak to asi bude tím, že já jsem dýni omezovala – mi to tu část lidí nejí a tak jsem dělala kompromisy na úkor mé, jak koukám, nijak ojedinělé chuti jíst dýni 3x denně 😂. Dneska jsem dojedla poslední kousek – ve variantě na nastavovanou bramborovou kaši jsem si vyrobila dýňovo-kroupovou s majoránkou i česnekem, málem jsem se umlaskala k smrti, ještě že nebyl nikdo doma, to bych asi nutností to důkladně pokousat neukecala 😂. Možná je to tím, že u nás stále sněží, chuť na dýni mě zatím neopouští ani v nejmenším.
Mě zatím taky chuť na dýně neopouští, střídá se nám tu jaro s deštěm a sněhem, ale opouštějí mě dýně – mám poslední 3 kousky v bedýnce, auuu.
Ano, já dojedla poslední solidní české hokkaido a portugalské imigranty zatím kupovat odmítám (uvidím, možná přijde slabší chvilka – lepší než slabost pro čokoládu), dneska jsem zase po cca roce koupila dýni máslovou (ta je španělská, ale zase ta u nás tak nějak běžně neroste, tak nemám zmlsanou chuť) a protože ta už není tak lahodná, doufám v plynulý přechod k chutím na něco jiného… Dneska mě rozhodila známá náhodný kontakt v narvaném krámě, která mi řekla, že má ještě od někoho domácí – a já se jí nezeptala, od koho a nemám na ni telefon!
Máslové tu rostou taky, kamarádi měli nadúrodu, tak jsem jich taky pár vyfasovala. Ale pro mě je hokkaido prostě nej 😋
I pro mě 😍. Jak jsem mohla být tak nepohotová a nezeptat se na ten zdroj domácích hokkaido dýní, to si vysvětlit nedovedu. Asi abych nebyla tak zmlsaná…
Třeba jí ještě potkáš.
Ahoj, ovlivňuje kvalitu uvařené potravy zdroj na kterém vařím?Jedná se mi o to, že se potřebuji rozhodnou jestli si pořídím plynový sporák anebo indukci.
Ano, urcite plynovy sporák, ten je nám nejprirozenejsi. Elektrika dodává jídlu chaotickou energii.
Děkuji za názor :)