Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 hrnky vařené pohanky
  • 1 cibule
  • 1 hlavička brokolice
  • 100g hlívy ústřičné
  • hrst čerstvého špenátu (nemusí být)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka kurkumy
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • olej
  • sůl
  • sójová omáčka
  • voda
  • na ozdobu: výhonky hořčice

Jak připravit rizoto z pohanky, brokolice a hlívy

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, brokolici rozdělíme na menší růžičky, česnek pokrájíme na plátky, špenátové listy překrojíme na menší, hlívu pokrájíme na kousky.
  2. Ve woku rozpálíme olej, vložíme cibuli a česnek, posolíme a krátce orestujeme. 
  3. Přidáme hlívu, brokolici, kurkumu a tymián, zastříkneme sójovou omáčkou a také krátce orestujeme. Podlijeme několika lžícemi vody, ztlumíme plamen a krátce podusíme pod pokličkou, aby brokolice a hlíva trochu změkly, ale ne dlouho, pokud chceme brokolici mít křupavou.
  4. Přidáme vařenou pohanku a špenát, promícháme. prohřejeme a podáváme zdobené zelenými natěmi.

Praktické

  • Pokud nemáte pohanku uvařenou, dejte ji vařit jako první a pak se pusťte do krájení zeleniny. Pohanka se uvaří velmi rychle a budete ji moci na závěr přidat do jídla. Případně můžete pohanku přidat do woku k zelenině a vařit vše společně, ale výsledek bude mokřejší (dostanete spíše krémové rizoto).
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijte sójovou omáčku tamari, ne shoyou.
  • Pro verzi bez sóji více osolte na začátku a buď zcela vynechte sójovou omáčku nebo použijte místo sójové hrachovou, pohankovou, cizrnovou apod. 

Obměna

  • Pokud potřebujete chuťově výraznější pokrm, přidejte do rizota dvě tři lžíce lahůdkového droždí nebo rostlinnou smetanu či kokosové mléko.
  • Místo pohanky můžete použít jiné už uvařené obilí, které máte po ruce.
  • Místo hlívy můžete do rizota můžete přidat prakticky jakékoliv houby – žampióny, hříbky atd. nebo je můžete vynechat a dát tofu nebo tempeh.
  • Koření můžete obměnit podle vlastních preferencí.
  • Místo brokolice můžete dát jinou aktuální zeleninu a špenát vynechat nebo nahradit rukolou. Skvěle se dá uplatnit divoká zelenina jako je kopřiva, bršlice apod.

Děti

  • Vhodné pro děti cca 1,5 roku, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

52 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Rychlý a moc dobrý oběd. Děkuji za recept.😊 Místo brokolice jsem dala řapíkatý celer a doplnila jsem o pečený chřest. Velká dobrota. :-)

Superrychlá večeře a výborná. Přidala jsem ještě kousek uzeného tempehu. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Nadívané Portobello

Rychlý a chutný recept na zapečené plněné žampiony plněné směsí z fazolí.