Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Italské podzimní rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Ingredience
  • celozrnná rýže Ribe
  • čerstvé hříbky
  • jedlé kaštany
  • olej
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit houbové rizoto s kaštany

  1. Kaštany opečte a odstraňte slupku.
  2. Vařte rýži po dobu 45 minut.
  3. Na pánev nalijte olej, prolisovaný česnek, nakrájené hřiby a jemně orestujte. Zakryjte poklicí a několik minut duste.
  4. Ke konci vaření na houby rozdrobte kaštany, osolte, opepřete, posypejte petrželkou, přidejte uvařenou rýži, dobře promíchejte a podávejte.

Praktické

  • Při vaření rýži příliš nevysušte.
  • Kaštany můžete restovat na klasické  pánvi, péct v troubě nebo je uvařit ve vodě. Já je opékám na děravé pánvi určené k pečení kaštanů. 

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži vhodnou pro rizota.
  • Do rizota můžete přidat prakticky jakékoliv houby, ale hříbky jsou určitě ta nejlepší volba.

Děti

  • Vhodné pro děti 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
  • Pozor na kusy kaštanů.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Jen drobnost, místo italské by se asi více hodilo české. Italské se vždy připravuje z kulatozrné rýže a to s postupným přidáváním vývaru a bílého vína k rýži. Jo a kaštany jsem viděl v Tescu. Nechci tím říct, že je to špatný recept, akorát ne italský 🙂

Klub

Tak skoro 14 dní jsem se na toto chystala, ale pořád jsem nemohla nikde natrefit na ty kaštany a já je tam moc chtěla 😀 Nakonec jsem sehnala jen vařené zavakuované. Bylo to vynikající 😋😋😋 moc jsme si pochutnali, nic nezbylo 😀 Děkujeme 🌺🌷🌻

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Beluga na švestkách

Podzim se blíží a já si konečně začínám užívat jeho plodů a barev. Pokud máte rádi zajímavé a nezvyklé kontrasty chutí, určitě vyzkoušejte.

Osvěžující kuskus

V létě není nad jednoduché a osvěžující jídlo. Tohle se perfektně hodí na výlety, do krabičky a nebo můžete takto navrstvit kuskus i do menších pohárků a p...

Citronová kaše s pikantním tofu

Letní recept vonící po sušeném citronu, který využijeme i v zimních měsících do čajů a jako dochucovadlo.

Kořeněná červená řepa

Červená řepa je výborná a zdravím nabitá zelenina. Vyzkoušejte ji v této verzi, která uspokojí mlsné jazýčky všech milovníků pikantních chutí a pokrmů voní...

Podzimní talíř s kaštany a fenyklem

Máte rádi fenykl? Vyzkoušejte ho v této lahodné kombinaci s kaštany a olivami a dejte vědět, jak jste si pochutnali.

Citrónové rizoto

Chutné a levné jídlo připravené z jednoduchých surovin, ideální například jako rychlá večeře nebo součást kompletního talíře.