Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na co dip bude určen.

Ingredience
  • hlíva
  • extra panenský olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g kaparů v soli
  • růžový pepř
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce mirinu
  • 80 g mandlového mléka
  • konopná semínka
  • petrželka
  • olej

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit pečenou hlívu s pepřovou omáčkou

  1. V pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte stroužek česneku a nakrájenou cibuli.
  2. Kapary omyjte od soli a přidejte na pánev. Několik minut jemně osmahněte.
  3. Smíchejte s mirinem. Vařte, dokud se mirin neodpaří.
  4. Do mixéru nebo sekáčku dejte mandlové mléko, petrželku, růžový pepř, velmi málo soli, citrónovou kůru a směs z pánve. Rozmixujte.
  5. Rozmixovanou směs dejte zpět do pánve a vařte 1-2 minuty. Nechte vychladnout.
  6. Houby ochucené extra panenským olivovým olejem dejte na pečící papír a pečte v troubě na 190°C, dokud nejsou dobře propečené.
  7. Dejte houby na talíř a přidejte omáčku, posypte nasucho opraženými konopnými semínky.

Praktické

  • Kapary pečlivě omyjte od soli a solte málo.
  • Dip můžete použít jak teplý, tak vychladlý. Můžete rozmixovat více dohladka a nebo udělat řidší konzistenci.

Obměna

  • Na křupavou posypku použijte jakákoliv semínka, například sezam.
  • Místo mandlového mléka můžete použít sójové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale uberte olej, sůl a koření a vynechte mirin.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě dokumentace 😋

Výborný oběd. Děkuji, Věrko. Růžový pepř nahrazen nakládaným, hlívu jsem po otočení v troubě dipem pomazala a zapekla. Dala jsem si jí s rýží a mungem. Dobrota!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.