Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Houby

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na co dip bude určen.

Ingredience
  • hlíva
  • extra panenský olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 40 g kaparů v soli
  • růžový pepř
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • sůl
  • 2 polévkové lžíce mirinu
  • 80 g mandlového mléka
  • konopná semínka
  • petrželka
  • olej

Jak připravit pečenou hlívu s pepřovou omáčkou

  1. V pánvi rozpalte trochu oleje, přidejte stroužek česneku a nakrájenou cibuli.
  2. Kapary omyjte od soli a přidejte na pánev. Několik minut jemně osmahněte.
  3. Smíchejte s mirinem. Vařte, dokud se mirin neodpaří.
  4. Do mixéru nebo sekáčku dejte mandlové mléko, petrželku, růžový pepř, velmi málo soli, citrónovou kůru a směs z pánve. Rozmixujte.
  5. Rozmixovanou směs dejte zpět do pánve a vařte 1-2 minuty. Nechte vychladnout.
  6. Houby ochucené extra panenským olivovým olejem dejte na pečící papír a pečte v troubě na 190°C, dokud nejsou dobře propečené.
  7. Dejte houby na talíř a přidejte omáčku, posypte nasucho opraženými konopnými semínky.

Praktické

  • Kapary pečlivě omyjte od soli a solte málo.
  • Dip můžete použít jak teplý, tak vychladlý. Můžete rozmixovat více dohladka a nebo udělat řidší konzistenci.

Obměna

  • Na křupavou posypku použijte jakákoliv semínka, například sezam.
  • Místo mandlového mléka můžete použít sójové.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale uberte olej, sůl a koření a vynechte mirin.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ještě dokumentace 😋

Výborný oběd. Děkuji, Věrko. Růžový pepř nahrazen nakládaným, hlívu jsem po otočení v troubě dipem pomazala a zapekla. Dala jsem si jí s rýží a mungem. Dobrota!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Houbové bezlepkové kuličky

Tyto chutné bezlepkové kuličky můžete použít k těstovinám, k salátu nebo třeba jen tak na zobání.

Brokolicová pečená placka

Tato vláčná bezlepková placka z brokolice je rychlá na přípravu a můžete ji jíst jen tak samotnou třeba na svačinu nebo jako přílohu k různým pokrmům dle v...

Cajunská hlíva

Rychlá zdravá chuťovka pro milovníky hub a pikantních chutí. Křupavé a lehce pikantní hlavičky hlívy jsou vhodné i na oslavy jako finger food.

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.