Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Krémové tofu s hlívou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Ingredience
  • hlíva ústřičná
  • tofu natural
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • 80 g kešu
  • asi 150 g vody
  • citrónová šťáva
  • lahůdkové droždí
  • kajenský pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • bílá cibule

Kryštůfek v roce a půl začal trpět na stafylokoka, streptokoka, až skončil na

Jak připravit hlívu s krémovou omáčkou s tofu

  1. Kešu oříšky namočte na několik hodin do vody.
  2. Poté je slijte, vložte do mixéru společně s čistou vodou, solí, sladkou paprikou a citrónovou šťávou. Rozmixujte do hladka, abyste získali spíše tekutou konzistenci. Dejte do lednice odpočinout.
  3. Hlívu dejte na pánev vyloženou pečicím papírem, lehce ji osolte, pokapejte olejem a pečte dozlatova.
  4. Zatímco jsou houby v troubě, na pánev nalijte olej a přidejte kmín s nakrájenou bílou cibulí. Jemně orestujte, poté prsty na cibulku rozdrobte tofu, posypte lehce kajenským pepřem, promíchejte, podlijte vodou a pár minut poduste.
  5. Nyní na tuto směs nalijte kešu smetanu, podle potřeby ještě dosolte, promíchejte a pokračujte ve vaření. Kešu omáčka začne hned houstnout a dostane krémovou konzistenci. Jakmile je hustá, přidejte lahůdkové droždí a promíchejte.
  6. Na talíř dejte pečenou hlívu, navrch přidejte tofu a nakonec posypte čerstvou cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Použijte jako přílohu a pro doplnění kompletního talíře.
  • Zbylou kešu smetanu uchovávejte maximálně dva dny v lednici.

Obměna

  • Můžete vynechat pálivý kajenský pepř.
  • Místo hlívy můžete použít i jiné houby.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynecháme kajenský pepř a ubereme sůl, olej a ostatní koření.

 

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub
Jacqueline
30. 9. 2022

Moc ráda bych udělala tento recept, bohužel jsem už 3x snědla pečenou hlívu před dokončením receptu😅, to je taková dobrota, moc dekuji za tento nápad, mě by to vůbec nenapadlo. Až jednou recept plnohodnotně dokončím tak vyfotím🙂.

Klub

Vierko, dnes uvařeno, snědeno. Výborný recept!!! Děkuji ;)

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Hedvábná tofíčka

Velmi rychlé a chutné jídlo, výborné ke chlebu a nebo jako náplň do placek. Mám vyzkoušeno i ke špagetám, prostě vynikající. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět,...

Carpaccio z řepy Chioggia

Lehké, osvěžující a rychlé letní jídlo plné barev, při jehož servírování se můžete vyřádit vy i vaše děti.

Zapečené jáhelné koule

Jednoduché, lahodné a přitom efektní jídlo, kterým jistě potěšíte celou rodinu. Náplň si můžete uzpůsobit podle vlastní chuti. Recept je připravený pro hor...

Portobello katsu kari

Masité klobouky velkých žampionů se na tento pokrm velmi hodí. Je to takový fusion recept. Japonská kuchyně se zde snoubí s indickou a také s naší fantazií...