Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Krémové tofu s hlívou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Ingredience
  • hlíva ústřičná
  • tofu natural
  • olej
  • čerstvá jarní cibulka
  • čerstvá petrželka
  • sůl
  • 80 g kešu
  • asi 150 g vody
  • citrónová šťáva
  • lahůdkové droždí
  • kajenský pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • bílá cibule

Andrea má 3 děti. Nejmladší dcera Tonička je postižená. Nemluví, neoblékne se, nena...

Jak připravit hlívu s krémovou omáčkou s tofu

  1. Kešu oříšky namočte na několik hodin do vody.
  2. Poté je slijte, vložte do mixéru společně s čistou vodou, solí, sladkou paprikou a citrónovou šťávou. Rozmixujte do hladka, abyste získali spíše tekutou konzistenci. Dejte do lednice odpočinout.
  3. Hlívu dejte na pánev vyloženou pečicím papírem, lehce ji osolte, pokapejte olejem a pečte dozlatova.
  4. Zatímco jsou houby v troubě, na pánev nalijte olej a přidejte kmín s nakrájenou bílou cibulí. Jemně orestujte, poté prsty na cibulku rozdrobte tofu, posypte lehce kajenským pepřem, promíchejte, podlijte vodou a pár minut poduste.
  5. Nyní na tuto směs nalijte kešu smetanu, podle potřeby ještě dosolte, promíchejte a pokračujte ve vaření. Kešu omáčka začne hned houstnout a dostane krémovou konzistenci. Jakmile je hustá, přidejte lahůdkové droždí a promíchejte.
  6. Na talíř dejte pečenou hlívu, navrch přidejte tofu a nakonec posypte čerstvou cibulkou a petrželkou.

Praktické

  • Použijte jako přílohu a pro doplnění kompletního talíře.
  • Zbylou kešu smetanu uchovávejte maximálně dva dny v lednici.

Obměna

  • Můžete vynechat pálivý kajenský pepř.
  • Místo hlívy můžete použít i jiné houby.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale vynecháme kajenský pepř a ubereme sůl, olej a ostatní koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
26. 2. 2024

Sobotní oběd a zase s Vierkou 🙏❤️

Jaroslav Hlávka
11. 12. 2023

Sobotní večeře, po skvělém plavání v řece Metuji 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Perský salát

Tento salát je opravdu chuťově moc zajímavý. Testovala jsem ho i na hostech a byli z něj doslova unesení. Moc chutnal. Vyzkoušejte ho a dejte vědět, jak ch...

Tofu s pórkem a aromatickým olejem

Tento recept je rychlý, jednoduchý vonící čerstvými bylinkami, které bylinky krásně dochutí takto jednoduše připravené tofu.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Pohankové rizoto s hlívou a brokolicí

Houby pořád rostou, tak neváhejte a zkuste toto lahodné podzimní rizoto.

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Nadívané Portobello

Rychlý a chutný recept na zapečené plněné žampiony plněné směsí z fazolí.