Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Polévka s tempehem

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Další divoké zeleniny, které mohou ozvláštnit naše polévky a doplnit cenné látky jsou řebříček, hluchavka a sedmikrásky. Můžeme je dát dovnitř i navrch.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 pórku
  • 1 mrkev
  • 1/4 květáku
  • 1 cibule
  • 1 hrst řebříčku, sedmikrásek, hluchavek
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 1 tempeh natural
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
  • špetka soli
  • koření: 1/2 lžičky křížového kmínu, 1 bobkový list
  • sojová omáčka podle chuti
  • umeocet podle chuti

Moc se nám líbil originální přístup Hanky, která nechtěla vařit zdravě jen pro sebe, ale pro celou rodinu. Nechte se ...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
  2. Cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky, květák na menší kousky, tempeh nastrouháme nahrubo.
  3. Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
  4. Přidáme tempeh, zbylou zeleninu, koření, lžíci sojové omáčky a opět krátce společně orestujeme.
  5. Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
  6. Odstavíme, přidáme nasekanou divokou zeleninu a miso pastu.
  7. Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet.
  8. Část bylinek použijeme na ozdobu.

Obměna

  • Tempeh můžete vynechat nebo místo něj dát tofu.
  • Začátečníkům doporučuji použít tempeh v uzené nebo smažené formě.
  • Polévku můžete zahustit vločkami.
  • Divoké bylinky můžeme vynechat, nahradit jinými bylinkami či zeleninou.

Děti

  • Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, sojovou smetanu a umeocet. Do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
1. 8. 2023

VY NI KA JI CÍ mnamkaaaaa ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak o...

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...
12

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
5

Cibulačka jinak

Cibulačka pro labužníky. Snadná a chutná.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...