- 1/2 pórku
- 1 mrkev
- 1/4 květáku
- 1 cibule
- 1 hrst řebříčku, sedmikrásek, hluchavek
- 1 lžíce bílé miso pasty
- 1 tempeh natural
- 3/4 litru zeleninového vývaru (horké vody)
- špetka soli
- koření: 1/2 lžičky křížového kmínu, 1 bobkový list
- sojová omáčka podle chuti
- umeocet podle chuti
- Dáme ohřát vývar, oloupeme cibuli a omyjeme zeleninu.
- Cibuli a mrkev pokrájíme na kostičky, květák na menší kousky, tempeh nastrouháme nahrubo.
- Na dně hrnce rozpálíme olej, přidáme na něj cibuli, sůl a krátce orestujeme.
- Přidáme tempeh, zbylou zeleninu, koření, lžíci sojové omáčky a opět krátce společně orestujeme.
- Zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca 15 minut.
- Odstavíme, přidáme nasekanou divokou zeleninu a miso pastu.
- Pokud je potřeba, přidáme podle chuti umeocet.
- Část bylinek použijeme na ozdobu.
Obměna
- Tempeh můžete vynechat nebo místo něj dát tofu.
- Začátečníkům doporučuji použít tempeh v uzené nebo smažené formě.
- Polévku můžete zahustit vločkami.
- Divoké bylinky můžeme vynechat, nahradit jinými bylinkami či zeleninou.
Děti
- Polévka je vhodná už pro nejmenší děti, pouze do roka nedáváme sůl, sojovou smetanu a umeocet. Do 2 let všechny tyto ingredience mírně. Od 2 let mohou jíst děti stejnou polévku s námi.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
VY NI KA JI CÍ mnamkaaaaa ♥️