Pokud potřebujete prohřát a máte ještě schovanou dýni, uvařte si tuto výbornou zimní verzi dýňové polévky.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 2,5 hrnku nakrájené dýně
  • půl hrnku červené čočky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • sojová omáčka
  • umeocet nebo jablečný ocet
  • na dochucení šťáva se zázvoru (nemusí být)
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Jak připravit čočkovo-dýňovou polévku

  1. Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  3. Necháme lehce zesklovatět a přidáme nakrájeno mrkev a dvě minuty restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni nakrájenou na kusy a propláchnutou červenou čočku.
  5. Vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
  6. Na závěr polévku odstavíme a rozmixujeme dohladka.
  7. Dochutíme umeoctem, pokud je málo slaná, použijte trochu sójové omáčky, nebo miso pasty.
  8. Do hotové polévky je výborná šťáva ze zázvoru. Stačí nastrouhat asi 3 cm zázvoru nahrubo a pak vyždímat v pěsti přímo do polévky.
  9. Podáváme posypané upraženými dýňovými, nebo jinými semínky a troškou petrželky.

Praktické

  • Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat.
  • Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.

Obměna

  • Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.
  • Zeleninu můžete zvolit dle chuti, lze přidat i batát.

Děti

  • Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máte rádi lehce štiplavou chuť.
  • Pro děti 1-2 let už může být polévka lehce osolená. Pak pro děti odeberte a pro dospělé použijte ume ocet, sójovku a zázvorovou šťávu.
  • Děti od 2 let mohou polévku už jíst s vámi, jen buďte opatrní se šťávou ze zázvoru.

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Dnes byla k večeři a měla být i pro hlídání zítra na oběd, ale nezbyla … Holky i manžel snědli plné misky. Nazdobila jsem ji ovesnou smetanou, dýňovým olejem a semínky. Skvělá!!!

  2. Chodím nakupovat do asijského obchodu a občas si vyměníme nějaký ten receptík 🙂 .
    A dnes jsem jeden receptík mohla vyzkoušet podle jarního jídelníčku. Tak třeba pro někoho obměna tohoto receptu 🙂 , cibulka, mrkev, červená čočka, červená kari pasta a kokosové mléko…vše rozmixovat, případně dochutit umeoctem :-). Bylo to moc dobré ….

    • A nevíte jak se ten druh jmenuje? Ideální je stejně jen hokaido, všechny ostatní dýně včetně cuket jsou už na hranici pásma zdraví, nebo lehce přes.

      • A čím jsou ostatní dýně a cukety pro nás nevhodné, mohu-li se ptát? Myslela jsem, ze kvůli solaninu se nedoporučují rajčata, lilek a samozřejmě brambory. Ale proč dýně a cukety, já je dost můžu, tak se ptám. A navíc jich teď máme ze záhonu obrovské množství ;-0 ale dýně tedy sklizime pouze hokaidó. Předem díky za osvětlení 🙂

        • Jsou díky své extrémní jin energii (hodně vody) už nad pásmem zdraví, ale jen trochu, takže pokud je máte občas v létě, tak bych to zase tak neřešila, pořád lepší než mléko. Hokaido je energeticky velmi vyvážená, hutnější a proto je pro nás nejlepší. U máslové to nevím, ale udává se jen dýně Hokaido.

          • Heleno a kde jste to prosím vyčetla? Na dýních ujíždím a zrovna Hokaido moc nepěstuji, protože je tolik druhů mnohem chutnějších dýní.
            Pátrám kde se dá a našla jsem jen zmínku o tom, že by se neměly moc jíst C. pepo, což jsou převážně cukety, patizony a jiné letní dýně. Děkuji za případnou odpově´d

            • Určitě to bylo v nějaké MB knížce, ale fakt už nevím ve které. Hokaido je prý nejvyváženější co se týče minerálů a obsahu vody z dýní a původně jsou zelené. Budu pátrat, třeba to zjistím. Vám chutná některá dýně víc? Která?

        • Používat můžete co chcete, jen s těmi ostatními druhy opatrněji a nepřehánět. Hokaido je jednoznačně vyvážená a v pohodě.

      • Tu dýni měli značenou prostě takto, druh žádný. Vypadá jako hokaido, ale je všude stejně barevná – světlejší oranžová a úplně hladká. No já se do ní stejně podívám a když to nepůjde sníst, tak to vydlabem 😀

        • Myslím, že to je dýně mexická, to jsou ty dýně, které dokáží dorůst obřích rozměrů. Mně teda nechutná vůbec. Dříve se z těchto dýní dělaly různé kompoty ala ananas. Stejně nedobré jako ta dýně 😀 Ale na vydlabání dobrá 🙂

        • Asi to bude mexická, tak ji ochutnejte a uvidíte, ty nejedlé jsou většinou hořké.

  3. Byla včera. Ještě s rozmixovaným lněným semínkem, quinoou jako zavářkou a šnitlíkem na dozdobení.. :p

  4. Opět jednička s hvězdičkou 🙂 Dýňovou polévku jsem chtěla udělat už od rána, ale přidání čočky by mě vůbec nenapadlo. Ještě že jsem našla tento recept. Výborná kombinace 🙂 A ta chuť.. 🙂

  5. Opět výborná polévka. Ze zdravotních důvodů musím úplně přestat kojit, tak se chci zeptat, čím krmit mimčo v šesti měsících a jaké, příp. zda vůbec mu dávat mléko?
    Děkuji za radu.

    • Přečtěte si článek, který napsala Eva http://www.jimejinak.cz/2012/12/muzou-nekojene-deti-prezit-jen-na-obilnem-mleku/.

    • Mléko určitě ne!!! To je cesta do pekel a budete řešit rýmu, kašle a záněty oušek. Kupte si co nejdříve knížku Radost ze zdravých dětí od paní doktorky Strnadelové, tam je vše rozumně vysvětleno včetně receptů. Sem by se mi odpověď nevešla.

  6. Úžasné stránky. Je to fajn, když se někdo rád podělí s vědomostmi, které má. Čerpám tu, učím se a zkouším. Takže díky. 🙂 Jen chci říct k bramborám…. už farář Ferda říkal, že brambory neéé.

    • Brambor se nikdo nechce vzdát, tak tu vedeme často zbytečné dohady. Ať si každý jí co chce, ale kdo trochu ví, tak ví že nám fakt nedělají dobře.

  7. Dneska jsme ji měli k obědu a povedla se na jedničku, přesně podle receptu. Trochu mi ujela ruka s umeoctem, ale nakonec to vůbec nevadilo a chutnala celé rodině – i nemakro manželovi (jinak asi kořením moc málo kvůli malé dcerce a já už jsem si zvykla) Dokonce mi ji pochválil:-) U něj to jsou první krůčky k “jiné” stravě, tak si pochvaly vždycky vážím. Díky za vaše stránky jsou perfektní. Řeší všechno, co člověk řeší při přechodu na jinou stravu a jsou tím velkou oporou, když člověk neví, jak na to.

  8. jé, zrovna včera jsme měli úplně stejnou polévku. Dokonce i s Hokaido, ale tuhle dýni bych zrovna neoznačila jako nejlahodnější…

  9. Helčo, jste šikulka, klobouk dolů před tím, jak se Vám daří odolávat okolí a ono se to ukazuje na zdraví. Dcera tento týden měla horečku 38 stupňů a přítel ji pořád dával sirup Nurofen. Já jsem z toho zoufalá, protože nic nemůžu dělat. Když mu vynadám, řekne mi, že bych jí nikdy nic nedala. Snad jí moc nepoškodil imunitu. Mějte se všichni moc fajn a ať se daří.

    • Petro, moc tě zdravíme a držíme palce, aby si ten nesmyslný boj o dcerku vyhrála. Musí to být zoufalé nemít možnost na ni mít vliv a jen vidět, jak ti ji přítel s rodinou ničí. Ale vše se dá jednou napravit, důležité je, aby si ji dostala zpátky a bylo to pro ni bez stresu.

  10. Zrovna dneska jsme tuto polévku měli, jen místo cibule jsem tentokrát dala pórek a výborná polévka byla hned:-) Musím Vám zonovu poděkovat za Vaše stránky! Jsou perfektní… než jsem před 5 měsíci začala vařit jinak , asi půl roku jsem sem nakukovala a říkala si, že tolik vaření nemůžu zvládnout – a to jsem měla jen jedno dítě:-) Teď s 2 klukama zvládáme někdy i 3 teplá jídla denně, skoro nejsme nemocní a opravdu vidím, že nám to prospívá!!! První 2 měsíce byly trochu hektické, ale teď už to zvládám celkem s přehledem! Přeji všem kdo ještě váhají, aťse do toho vrhnou! Chce to jen trochu cviku a plánovat dopředu:-) Zdravím!!!

    • Děkujeme za vaší zkušenost, když jsem hodnotila tento rok, ani já, ani syn jsme také nebyly nemocní, kromě 3 denní rýmy u syna, ale to se jen potřeboval něčeho zbavit a neštovic s velmi lehkým průběhem, což ani to jako nemoc nepočítám. A to oba jsme denně mezi lidmi, já v práci, syn v kolektivu školkových dětí, kde letos řádila jak spálová angína, tak chřipková epidemie. My nic. Opravdu se vyplatí dávat pozor na to, co běžně jíme a kdo nás i naše děti živí.

      • 🙂 Snad jsme nic nezakřikly a nezkolí nás chřipka:-) Ještě bych se Vás zeptala, jaké požíváte oleje a popř. kde je nakupujete… Děkuji!

  11. Dobrý den,
    už několik týdnů pročítám vaše stránky, zkusila jsem zatím asi tři recepty(moc se mi nevedlo) a dnes tuto polévku, která je vynikající ! Zatím se v tom tak nějak “plácám” pořádně nevím, kde začít… tato polévka mi dodala odvahy pustit se do dalších kousků:-). Chtěla bych se zeptat, jak často bych měla zařazovat do jídelníčku luštěniny sobě a své 1,5 roční dcerunce? A jaký máte názor na nakličovací misku resp. konzumování čerstvých klíčků? moc díky za odpověď

    • Hanko vítejte u nás. Jestli nevíte kde začít, začněte zdravými snídaněmi. Zeleninové polévky, obilné kaše se zeleninou, nebo sladěnkou a mandlemi. Snídat můžete polévku i kaši, je to ideální, jestli ráno nemáte hlad vystačíte si jen s polévkou, dcerce do ní přidejte vařenou obilovinu, ať ji více zasytíte. Ideální je po lehké zeleninové polévce snídat ještě kaši, jakákoliv rozvařená, nebo do sypka uvařená obilovina (rýže, jáhly, bulgur, oves, ječmen, krupky, pohanka…) a na to podušená zelenina, mně moc chutná nastrouhaná mrkev a pod ní dám cibulku na jemno, na trošce oleje, výborné na ranní kaši. Zeleninu obměňujte, o snídaních tu máme přímo článek http://www.jimejinak.cz/zakladni-principy-stravovani/zdravy-jidelnicek/snidane/.
      Když si uděláte dobrou snídani, nakopne vás to celý den jíst lépe a budete mít chuť zkoušet časem uvařit i zdravý oběd. Ideálně si přečtěte Radost ze zdravých dětí, jsou tam i recepty.
      Luštěniny můžete mít každý den, jen by jich neměl být kopec, ale zhruba 10-15% z objemu jídla na talíři. V reálu je to asi velikost vaší dlaně. Střídejte je, je jich mraky druhů. Pro dcerku zatím jen červenou čočku, mungo a adzuki, pomalu můžete zkusit do máslova dobře uvařenou cizrnu a fazole, zelenou čočku. Kolem 2 let může už všechny druhy luštěnin.
      Čerstvé klíčky jsou obrovský zdroj energie, proto s nimi opatrně, vše co je extrém nám ve výsledku škodí. V zimě vůbec, max. posypat si trochu jídlo řeřichou, na jaře pomalu přidávat, ale stačí asi 1 lžíce na osobu a den.

      • Dobrý večer,
        moc děkuji za odpověď, zítra ráno zkusím první polévku nebo kašičku:-) Ještě bych k Vám měla jeden dotaz, kde teď nakupujete čerstvou zeleninu? My odebíráme bedýnky, ale obsah řídne a do sklizně nové zeleniny je dlouhá doba… Sušená zelenina je v pořádku?

        • Do podzima máme vlastního farmáře a momentálně jen v supermarketu. Už aby zase zasel 🙂 Sušená je v pohodě, ale měla by v pokrmu být i čerstvá.

          • …ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s tím “kažením” zeleniny – je špatná po půl hodince jen v polévce nebo se prostě “kazí” po půl hodince uvařením, ať plave ve vodě či ne? Některou zeleninu je do sušičky třeba předvařit a pak samozřejmě chvíli stojí než vystydne a potom se teprve suší (což je také déle trvající proces)… Ptám se úplně polopatě, ale není mi to jasné 🙂 předem děkuji za osvětlení 🙂 Než jsem narazila na Vaše stránky, tak jsem občas dcerunce polévku i ohřála, snad jsem toho zase tolik nepokazila…

            • Veškerá zelenina po uvaření začne kyselinotvornět ať je v polévce, nebo jen uvařená. Občas ohřát polévku když jste zdravá nevadí, ale mě už ohřátá nechutná.

  12. Přidali jsme si do ni obilovinu zbylou ze snídaně, takže máme v podstatě kompletni talíř 🙂 právě si na ní pochutnáváme …jedním slovem lahůdka ;-D

  13. Zobrazit všech 41 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPříběh firmy Monsanto
Další článekVíte, jak je to s melouny?