Mívala jsem ráda cibulačku, ale v restauraci je vždycky přesolená a nacpaná sýrem. Když objednám bez sýru, je to vlastně už jen slaná voda. A tak jsem bádala po vlastní polévce z cibule, která by byla bez cukru, bez vajec, bez bílé mouky, a toto je výsledek, který nám velmi chutná a určitě budeme opakovat.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 cibule
  • 1 l vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
  • 1 lžička umeoceta
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • uzené tofu

Jak připravit cibulovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
  7. Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo tofu můžete použít i tempeh nebo rostlinnou náhradu sýra.
  • Pohanková mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou moukou.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst „stejné jídlo“.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
  1. Cibulačku má manžel rád a tato je skvělá. I kluci baštěj, až maj boule za ušima. Místo sýru jsem to ochutila lahůdkovým droždím – toho by si tam strarší nasypal klidně půl pytlíku.

  2. Evo,nečekaně skvělý zážitek,tak jednoduchá kombinace!arame mám doma dlouho a asi ji začnu zase používat.Pošmákla jsem si zase…děkuju.Určítě jsem ji nevařila naposledy,holky když to viděly raději si daly až druhé jídlo a fazolový guláš nezklamal:O)))).

  3. Evo,tak se opět těším na cibulačku,tím víc,že mám zrovna zbytek uzeného tofu v lednici.Chci říct,že ta hrachová omáčka mi moc chutnala,děkuju.Díky adventnímu půstu před rokem,jsem hodně zpestřila jídelníček a zdaleka nekončím.Takže zítra cibulačka,fazolový guláš a zelné pirohy….jéje to se holky pomějou:O)))).Moc mě pomáhají vaše stránky-děkuju mooooc.Stáňa

      • Andris je to jednoduché,posílám odkaz na magazín Zrnění-http://www.jimejinak.cz/recepty-z-kysaneho-zeli/,místo zavinu-pirohy,snad to stačí :O).

    • Stáňo, my moc děkujeme za milé zprávičky z rodiny a od talířů. To zase pomáhá nám, když víme, že podle toho někdo vaří a chutná mu to 🙂

  4. Evi, ty mi dáváš. Každý den se tady objeví nový recept (no kdyby jen jeden, že? 😉 ) a já nestíham zkoušet a tak jsem na ty „novinky“ natěšená.
    Jste skvělý, holky, že nás tak zásobíte a nenecháváte zahálet. 🙂
    Teď mne napadá, neměla by být zima časem odpočinku!? Hele, hele, to mi nějak neštimuje.. Nebo to je tím, že po těchto dobrůtkách máte tolik energie, že až nevíte, co s ní a tak nás tak pěkně novýma receptama zaplavujete? 🙂 😀

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková polévka s rýžovými nudlemi
Další článekPolévka s mrkví, celerem, květákem a žampiony