Mívala jsem ráda cibulačku, ale v restauraci je vždycky přesolená a nacpaná sýrem. Když objednám bez sýru, je to vlastně už jen slaná voda. A tak jsem bádala po vlastní polévce z cibule, která by byla bez cukru, bez vajec, bez bílé mouky, a toto je výsledek, který nám velmi chutná a určitě budeme opakovat.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 4 cibule
  • 1 l vývaru / horké vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
  • 1 lžička umeoceta
  • 2 lžíce rostlinné smetany
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • uzené tofu

Jak připravit cibulovou polévku

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
  2. Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
  4. Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
  5. Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
  6. Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
  7. Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo tofu můžete použít i tempeh nebo rostlinnou náhradu sýra.
  • Pohanková mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou moukou.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Evo,nečekaně skvělý zážitek,tak jednoduchá kombinace!arame mám doma dlouho a asi ji začnu zase používat.Pošmákla jsem si zase…děkuju.Určítě jsem ji nevařila naposledy,holky když to viděly raději si daly až druhé jídlo a fazolový guláš nezklamal:O)))).

  2. Evo,tak se opět těším na cibulačku,tím víc,že mám zrovna zbytek uzeného tofu v lednici.Chci říct,že ta hrachová omáčka mi moc chutnala,děkuju.Díky adventnímu půstu před rokem,jsem hodně zpestřila jídelníček a zdaleka nekončím.Takže zítra cibulačka,fazolový guláš a zelné pirohy….jéje to se holky pomějou:O)))).Moc mě pomáhají vaše stránky-děkuju mooooc.Stáňa

      • Andris je to jednoduché,posílám odkaz na magazín Zrnění-http://www.jimejinak.cz/recepty-z-kysaneho-zeli/,místo zavinu-pirohy,snad to stačí :O).

    • Stáňo, my moc děkujeme za milé zprávičky z rodiny a od talířů. To zase pomáhá nám, když víme, že podle toho někdo vaří a chutná mu to 🙂

  3. Evi, ty mi dáváš. Každý den se tady objeví nový recept (no kdyby jen jeden, že? 😉 ) a já nestíham zkoušet a tak jsem na ty “novinky” natěšená.
    Jste skvělý, holky, že nás tak zásobíte a nenecháváte zahálet. 🙂
    Teď mne napadá, neměla by být zima časem odpočinku!? Hele, hele, to mi nějak neštimuje.. Nebo to je tím, že po těchto dobrůtkách máte tolik energie, že až nevíte, co s ní a tak nás tak pěkně novýma receptama zaplavujete? 🙂 😀

  4. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKvětáková polévka s rýžovými nudlemi
Další článekPolévka s mrkví, celerem, květákem a žampiony