Ingredience
pro 4 porce
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 4 cibule
- 1 l vývaru / horké vody
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžíce řasy arame (nemusí být)
- 1 lžička umeoceta
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 2 lžíce pohankové mouky
- uzené tofu
Jak připravit cibulovou polévku
- Dáme ohřát zeleninový vývar / vodu a oloupeme cibuli, kterou pokrájíme na nudličky.
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli. Maličko osolíme a orestujeme.
- Přidáme řasu arame, mletý kmín, sojovou omáčku a restujeme za občasného míchání na mírném plameni cca 15 minut do zezlátnutí cibule
- Vše zalijme vývarem, přidáme bobkový list a necháme cca 10 minut vařit pod pokličkou.
- Pohankovou mouku rozmícháme v trošce studené vody a 5 minut zavaříme za občasného míchání v polévce.
- Podle potřeby doladíme chuť přidáním pár kapek umeocta a 2 lžícemi rostlinné smetany.
- Podáváme s jemně nastrouhaným uzeným tofu.
Praktické
- Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo tofu můžete použít i tempeh nebo rostlinnou náhradu sýra.
- Pohanková mouka se dá nahradit jakoukoliv jinou moukou.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla, koření a olej, můžeme ji nabídnout už ročním dětem. Praktickým řešením je vařit souběžně dětem ze stejných surovin ve vodě bez koření tu samou polévku. Bude vypadat stejně, ale bude pro ně dietní a můžete jíst “stejné jídlo”.
Výborná polévka 🙂
Díky 🙂
Evo,nečekaně skvělý zážitek,tak jednoduchá kombinace!arame mám doma dlouho a asi ji začnu zase používat.Pošmákla jsem si zase…děkuju.Určítě jsem ji nevařila naposledy,holky když to viděly raději si daly až druhé jídlo a fazolový guláš nezklamal:O)))).
To jsem ráda, že chutnalo aspoň mamince, když dcerky pohrdly 🙂
Výborné! 🙂 I bez rostlinné smetany a ani umeocet nebyl třeba 🙂 Moc děkuji za recept.
Evo,tak se opět těším na cibulačku,tím víc,že mám zrovna zbytek uzeného tofu v lednici.Chci říct,že ta hrachová omáčka mi moc chutnala,děkuju.Díky adventnímu půstu před rokem,jsem hodně zpestřila jídelníček a zdaleka nekončím.Takže zítra cibulačka,fazolový guláš a zelné pirohy….jéje to se holky pomějou:O)))).Moc mě pomáhají vaše stránky-děkuju mooooc.Stáňa
Obryne, mohla byste dát recept na zelné pirohy? Děkuji
Andris je to jednoduché,posílám odkaz na magazín Zrnění-http://www.jimejinak.cz/recepty-z-kysaneho-zeli/,místo zavinu-pirohy,snad to stačí :O).
Děkuji za ochotu, ale bohužel pro mě je zde zamčeno, škoda
Stáňo, my moc děkujeme za milé zprávičky z rodiny a od talířů. To zase pomáhá nám, když víme, že podle toho někdo vaří a chutná mu to 🙂
Evi, ty mi dáváš. Každý den se tady objeví nový recept (no kdyby jen jeden, že? 😉 ) a já nestíham zkoušet a tak jsem na ty “novinky” natěšená.
Jste skvělý, holky, že nás tak zásobíte a nenecháváte zahálet. 🙂
Teď mne napadá, neměla by být zima časem odpočinku!? Hele, hele, to mi nějak neštimuje.. Nebo to je tím, že po těchto dobrůtkách máte tolik energie, že až nevíte, co s ní a tak nás tak pěkně novýma receptama zaplavujete? 🙂 😀