Milovala jsem drožďovou polévku, kterou mi maminka vařila v dětství. Nebylo těžké vymyslet zdravou verzi.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/horké vody
  • 4 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí (není nutné)
  • kousek celeru
  • 1 mrkev
  • půlka pórku
  • olej
  • miso pasta
  • umeocet
  • sůl
  • na ozdobu: osmažená zelenina – 1/2 cibule a 1/2 mrkve
  • posypka: jarní cibulka

Jak připravit polévku s droždím a vločkami

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Celer a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Pórek nakrájíme na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme celer, mrkev a sůl a společně chvíli restujeme.
  4. Po 3 minutách přidáme ovesné vločky, droždí a ještě pár minut, za stálého míchání, restujeme.
  5. Zalijeme vařícím vývarem, přidáme nakrájený pórek a pod pokličkou vaříme 10 minut.
  6. Mezitím nakrájíme cibuli na proužky a mrkev na tenké kolečka. Na pánvičku dáme trochu oleje a zeleninu orestujeme.
  7. Polévku vypneme a dochutíme umeoctem.
  8. Na závěr polévku ozdobíme restovanou zeleninou.
  9. Podáváme posypané jarní cibulkou.

Praktické

  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte bezlepkové ovesné nebo jiné vločky.
  • Pokud by byla polévka moc hustá, rozmixujte ji tyčovým mixérem.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  • Kdo má rád koření, přidá si trochu kurkumy.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Zlepšilo se mi trávení a zhubla jsem (Zuzana)

Zuzana: Výzvu do plaviek som skončila včera. Viem, že...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
  1. Skvěla a také konečně využití pro lah.drozdi 😀 do polévky mne nenapadlo jej dát 😃😃 už se také těším na variantu s tou červenou čočkou 🤗🤗
    A propo, lahudkove droždí se radi do luštěnin nebo obilovin nebo je to jen koření? Koukala jsem kolik to má bílkovin 🤔

  2. Moc dobrý nápad, je to zase příjemně jiná chuť. Chutnala všem a všichni jsme si ještě přidali. Lahůdkové droždí jsem měla už nějakou dobu doma a až teď se našlo využití.

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekO moudrosti
Další článekPozvánka na prodejní výstavu Ezotera