Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Tapenáda z oliv a fazolí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Zdravá pomazánka, kterou určitě ohromíte i běžné strávníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 80 g černých oliv
  • 300 g vařených fialových fazolí (mohou být i jiné)
  • 2 šalotky nebo cibule
  • 4 lžíce sezamového oleje 
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • velká hrst bazalky (hrnek)
  • umeocet na dochucení (pokud je potřeba)

V komentářích se už před časem objevil Marek, jehož příspěvky nám mluvily z duše a ženské se začaly ptát po jeho klon...

Jak připravit olivovou tapenádu

  1. Bazalku omyjeme, otrháme lístky a osušíme na utěrce.
  2. Olivy slijeme a pokud mají pecku, tak vypeckujeme.
  3. Šalotku nebo cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata spolu se solí na oleji.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, pak vypneme oheň.
  5. Do mixéru dáme osušenou bazalku a mixujeme na plné obrátky až vznikne zelená pasta.
  6. Pak přidáme do mixéru uvařené fazole a olivy, orestovanou cibulku s česnekem a společně mixujeme dohladka.
  7. Ochutnáme a pokud bude potřeba tapenádu ještě dosolit, použijeme trošku umeocta.

Kombinujeme

  • Tapenádu můžeme použít jako pomazánku na placky, palačinky, tortilly, kváskové pečivo nebo také jen jako kondiment k jídlu.
  • Výborná je servírovaná jako dip k čerstvé zelenině. 

Obměna

  • Fazole můžeme použít jakékoliv. Skvělé jsou adzuki, mungo, ale i světlé druhy fazolí.
  • Zajímavou chuť dostanete i s cizrnou.

Děti

  • Tapenáda je vhodná pro děti v malém množství od 2 let.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Dneska z mungo fazolek…vynikajici! Diky moc!

Jaroslav Hlávka
27. 6. 2020

Spojení bazalkového pesta s černými olivami a fialovými fazolemi je dokonalé! Tapenádu jsem použil na Mexické tortilly podle Romana, náplň pak z jiného receptu.

Ukázat další komentáře