Zdravá pomazánka, kterou určitě ohromíte i běžné strávníky.
Ingredience
pro 4 porce
  • 80 g černých oliv
  • 300 g vařených fialových fazolí (mohou být i jiné)
  • 2 šalotky nebo cibule
  • 4 lžíce sezamového oleje 
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • velká hrst bazalky (hrnek)
  • umeocet na dochucení (pokud je potřeba)

Jak připravit olivovou tapenádu

  1. Bazalku omyjeme, otrháme lístky a osušíme na utěrce.
  2. Olivy slijeme a pokud mají pecku, tak vypeckujeme.
  3. Šalotku nebo cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata spolu se solí na oleji.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, pak vypneme oheň.
  5. Do mixéru dáme osušenou bazalku a mixujeme na plné obrátky až vznikne zelená pasta.
  6. Pak přidáme do mixéru uvařené fazole a olivy, orestovanou cibulku s česnekem a společně mixujeme dohladka.
  7. Ochutnáme a pokud bude potřeba tapenádu ještě dosolit, použijeme trošku umeocta.

Kombinujeme

  • Tapenádu můžeme použít jako pomazánku na placky, palačinky, tortilly, kváskové pečivo nebo také jen jako kondiment k jídlu.
  • Výborná je servírovaná jako dip k čerstvé zelenině. 

Obměna

  • Fazole můžeme použít jakékoliv. Skvělé jsou adzuki, mungo, ale i světlé druhy fazolí.
  • Zajímavou chuť dostanete i s cizrnou.

Děti

  • Tapenáda je vhodná pro děti v malém množství od 2 let.

Své porce musím bránit před rodinou:-)

Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Martina: Výborné! A muž pochválil: “Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTortilla s pečenými batáty a tofu dipem
Další článekNejčastější otázky