Zdravá pomazánka, kterou určitě ohromíte i běžné strávníky.

Ingredience
pro 4 porce
  • 80 g černých oliv
  • 300 g vařených fialových fazolí (mohou být i jiné)
  • 2 šalotky nebo cibule
  • 4 lžíce sezamového oleje 
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • velká hrst bazalky (hrnek)
  • umeocet na dochucení (pokud je potřeba)

Jak připravit olivovou tapenádu

  1. Bazalku omyjeme, otrháme lístky a osušíme na utěrce.
  2. Olivy slijeme a pokud mají pecku, tak vypeckujeme.
  3. Šalotku nebo cibulku nakrájíme na kostičky a orestujeme do sklovata spolu se solí na oleji.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek a chvilku restujeme, pak vypneme oheň.
  5. Do mixéru dáme osušenou bazalku a mixujeme na plné obrátky až vznikne zelená pasta.
  6. Pak přidáme do mixéru uvařené fazole a olivy, orestovanou cibulku s česnekem a společně mixujeme dohladka.
  7. Ochutnáme a pokud bude potřeba tapenádu ještě dosolit, použijeme trošku umeocta.

Kombinujeme

  • Tapenádu můžeme použít jako pomazánku na placky, palačinky, tortilly, kváskové pečivo nebo také jen jako kondiment k jídlu.
  • Výborná je servírovaná jako dip k čerstvé zelenině. 

Obměna

  • Fazole můžeme použít jakékoliv. Skvělé jsou adzuki, mungo, ale i světlé druhy fazolí.
  • Zajímavou chuť dostanete i s cizrnou.

Děti

  • Tapenáda je vhodná pro děti v malém množství od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Zbavila jsem se zánětu v rameni

Jitka M.: srdečně Vás zdravím a děkuji Vám za spoustu...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Výborné recepty

Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTortilla s pečenými batáty a tofu dipem
Další článekNejčastější otázky