Recept na tento koláč jsem dostala od jedné šikovné maminky, která začala před několika měsíci vařit jinak a dneska stíhá kromě zdravého jídla i péct takovéhle dobrotky. Koláč je rychlý a jednoduchý, jen je potřeba mít doma sladěnku, dýni a celozrnnou mouku. Zbytek ingrediencí už najdete většinou v každé domácnosti.

Základní informace

Tento velmi jednoduchý a přitom chutný koláč jsem si zamilovala hned po prvním upečení. Má jemně nasládlou chuť a díky sezamovému oleji krásně voní i chutná. Komu se bude zdát málo sladký, může ho zkusit s níže uvedenou polevou.

Ingredience

  • 500g špaldové mouky polohrubé, nebo kombinace 300g špaldové a 200g kukuřičné
  • 400g sladěnky  (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 120g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
  • 600g nastrouhané dýně hokaido, může být i na hrubo
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 250ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
  • šálek spařených hrozinek (nemusí být)

Postup

Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, hrozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180’C asi 30 minut.

Praktické

Dýni, pokud je mladá nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.

Kombinujeme

Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral.  Krém se dá zjemnit i lžící citronové šťávy.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Obě karantény jsem díky Jíme Jinak překonali s úsměvem (Eliška)

Eliška: Milá Evo a Romane, chtěla bych vám ze...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Díky JJ se nám změnil život

Lenka W.: DĚKUJI DĚKUJI DĚKUJI - změnil se nám...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Zhubla jsem, zlepšilo se i zažívání a atopický ekzém. (Olga)

Olga: Tak už jím podle Jíme Jinak asi měsíc...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Bez Jíme Jinak si to už s partnerem neumíme představit (Jitka)

Jitka: Dnes se mě partner po opět skvělé večeři...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Neuvěřitelných 118 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Jani, řekla bych, že je taková jemnější, nevím, jestli stejně sladká, možná to osladí o trošku méně. Ale fungovat by to s ní mohlo též.

  1. ja som si ho dnes spravila ako večeru, lebo som mala chuť dnes na niečo sladké a ono to bolo v jedálničku ako svačinka. Ja som poobede na svačinku nemala chuť a na večeru som už nechcela nič slané. Je to fakt, že úžasný koláčik. Naložila som si tri také klasické štvorčeky a myslela som, že budem dokladať, veď to nič moc nie je, ale veru už po polovičke som bola úplne sýta. Takže dokladanie sa nekonalo a na tanieri aj niečo zostalo, čo sa mi veru pri inej strave nikdy nestávalo. Na budúce však spravím podstatne menej, lebo takúto dávku sama veru neviem kedy zjem. Celkovo mám problém odhadovať jednu porciu a uvariť ju. Nevadí, zvyknem si.

    • Katarína, jak se vaří pro jednoho, tak se vyplatí dělat toho méně, aby se to člověku nepřejedlo a nepřejídal se tím (protože je mu to líto vyhodit). Chce to cvik. Já si vždycky dva tři dny zvykám, když mám vařit jen pro sebe. První dny udělám porci pro tři, pak pro dva a když už umím na jednoho, tak se rodina vrátí 😂

  2. Jsem naprostý začátečník, ale chci se zeptat a prosím, aby to nevyznělo jako kritika receptu, který jsem nevyzkoušela. Určitě mi to někdo poradí nebo nasměruje. Dala jsem si závazek omezit cukr, často mě pálívá žáha, tak třeba je to právě z cukru. Ale samozřejmě chuť na sladké mám, na jablka jsem alergická, skoro bych řekla, že mi vadí i tepelně neopracovaná mrkev, banány se tady nedoporučují, chápu-li správně. Tak bych ráda upekla i něco podle receptů JJ (a tenhle mám v navrženém jídelníčku Jarní očisty). Ale jak to děláte? Já koupila sladěnku 250 g za víc než 70,- Kč. Když tady má být 400 g a ještě budu řešit polevu pro případ, že mi to nebude připadat dost sladké, vlastně mě to rovnou odradilo, resp. mám chuť tam místo toho dát trochu třtinového cukru nebo medu. Já vím, že můžu všechno :). Jen by mě zajímalo, jak do děláte vy? Fakt do toho klidně zainvestujete, když je to jednou za čas, nebo si uzpůsobujete recepty?

    • Lucko, vezmu to od konce. Ne, recepty si nijak neuzpůsobujeme, aby byly levnější. Investujete přeci do svého zdraví. Ale vyplatí se chytřeji nakupovat. Třeba na pečení je vhodný Dobroslad, normální cena je 150Kč za 920g, kdy členové klubu mohou využít slevu 20%. Většinou nakupuji jen velká balení, která bývají levnější. Proto mají členové klubu JJ např. slevu 10% u Country Life či Paní Dýně, před Vánocemi to bylo i u Danfood. No a tím, že investujete do počátečních kvalitních surovin, ušetříte jinde. Pořád je lepší upéct si vlastní koláč, než koupený. Tím ale nemyslím buchtu plnou éček za padesátikorunu, to prostě není potravina a něco, co bych chtěla jíst.

  3. Tyjo, tak to by mě ani ve snu nenapadlo, že to bude taková lahoda! Vůbec jsem v tento koláč nevkládala valné naděje, zkoušela jsem to spíš ze zvědavosti. A on je tak báječný a dokonce chutná opět i manželovi! (A to tak, že hodně. 😉) No jsem ráda, že jsem hi vyzkoušela.

  4. Prosim pekne, opravdu se tam ma dat 400g sladidla? 😶 To by byla cela lahvicka Sladenky, kterou jsem si dnes zkusila koupit… To mi prijde strasne moc, nebo se etu (?)

  5. vyzkoušeno s máslovou dýní a datlovým sirupem (přespolní podmínky v karanténě nedovolily držet se receptu) a taky super! :)

  6. Dnes upečeno. Místo sladěky jsem použila dobroslad a dala ho méně. Když jsem smíchavala mokré a suché ingredience, tak ve mě hrklo, že to snad ani nesmíchám, že je to nějak sypké, taková drobenka a že tam budu muset dodat nějakou tekutinu….Ale postupně se vše hezky zapracovalo. Pekla jsem déle, asi 45min. Ale je to opravdu velmi dobrý koláč. Ukládám do oblíbených. Jo a místo polevy jsem namazala švestkovýma povidlama podle JJ. Myslím, že do večera nezůstane.

  7. Něco se nepovedlo. Neměla jsem polohrubou mouku, jen hladkou, tak jestli se to třeba kvůli tomu spláclo? Je to taková mazlavá hmota. Kousek jsem snědla, ale spíš díky tomu, že jsem měla fakt hlad. Za mňamku bych to rozhodně neoznačila. :-(

    • Hladká se na to tak nehodí, ale spíš byl problém v době pečení nebo teplotě. Ona každý trouba peče trochu jinak, tak se to musí vychytat. Tohle vypadá jako nedopečené.

  8. Navnadila jsem se příspěvky. Dnes jsem také upekla z pol.dávky,těsto vypadalo krásně. Po vychladnutí to bylo zdrclé, musela jsem to vyhodit. Bezlepkové palačinky také. Poradíte mi, co s tím?

    • Nechladlo to prilis zprudka? A palacinkam se stalo co? Chce to trochu praxe a dobrou panev.

      • Ani ne, spíš jem si pak říkala,že to asi chtělo víc prášku do pečiva. Nebo jestli složení kukuřičná 100g, pohanková 50g, žitná 50g a bezlepková 50g nebyl úplně nejlepší výběr.. Palačinky se jevily jako opečené, ale uvnitř byly syrové. Náplň byla ovšem bezvadná, takže jsem ji jedla holou. Zatím jiná jídla se mi daří, ale tato dvě byla propadák. Prostě začínám, snad časem, všechno je jiné. Snažím se zorientovat. Děkuji. Alena

        • Já do palačinek nedávám nic než mouku a vodu, ale chce to hoooodně řídké těsto a dobrou pánvičku. Pak může být kombinace mouk jakákoli. To se vychytá ;-)

  9. Hmmm, no mamííííííííí, cos tam dala? – chutná ti to? – je to excellentní.
    Když jsem strouhala dýni, zjistila jsem,že mám málo, tak přibyla mrkev, u té jsem posléze taky zjistila, že nestačí, takže obměna, která tu ještě nebyla: petržel – koneckonců je to taky sladká zelenina :-)

      • Jojo je to nejvíc a docela to i rychle zmizelo, ale zatím nejrychleji zmizela napařovaná rýžová bábovka (oba kluci) -ta se druhého dne takřka nedočkala.
        jestli to věděli – to má minipříběh:
        Vřdycky čekám, co na výtvor kdo řekne a protozže je to autentické a spontánní, zapamatuji si a píšu. Tak jsem seděla u PC a mladší Dany se ptá: co tam píšeš, co jsme na to řííkali? – ano, můžu? dobře a odešel. Tak jsem to napsala a že tam nebyl, přidala jsem i info o obsahu a odeslala. Jenže on přesně potom přišel a zeptal se, jestli si to může přečíst. Po chvilce váhání jsem svolila a čekala co bude. Přišel: já vím co tam je, není tam mejdlo? (tak mu prý chuǒvě připomíná nasekaná zelená petrželka) -ujistila jsem ho, že to tam rozhodně není, že by to bylo zelené a že petržele je tam nejmíň, protože to by byla buchta víc bílá a je hezky oranžová. Mezitím přišel brácha a Dany: mám to Nikovi říct- ten na to.co co co a já říkám nic mu neříkej, je dobrá, chutná, hezky vypadá a můžeme na to ještě udělat polevu. Tak už nic neřekl, protože starší by to opravdu nejedl.

        • Tak to je vůbec nejlepší historka s koláčem, dětma a složením, jakou jsem tu za poslední roky četla :-))))) Víš, ale je super, že už jsou takhle zapojení, to je fakt pecka. A že to mladší nepráskl :-))

  10. Dnes mě od samého rána honila mlsná, možná mě honila už od včerejšího večera :-) a natrefila jsem na tenhle úžasný recept, je to neskutečná mňamka, dokonce si pochutnává i náš mladší syn (11 let) a tomu jen tak něco nechutná, takže díky, díky, díky :-)

    • Ten se má! :-) Klidně si Soni množství uzpůsobte, ať nemusíte jíst koláč týden :-) A slad můžete vyměnit, jen podle potřeby přidejte tekutiny, aby šlo udělat těsto.

  11. Takovéhle mňamky je lepší nedělat, protože se nedá odolat dát si jen kousek. :-D Dělala jsem z hladké špaldové a kukuřičné hladké, koláč byl hodně takový vlhký, vláčný a mazlavý, ale to mi naprosto vyhovovalo. Chuťově luxusní. Příště zkusím dýni nahradit mrkví a taky cuketou.

  12. Tak jsem si jej dnes upekla na zítra do jarní očisty. Pekla jsem jen z 1/3, abych se pak nemusela obětovat ☺a dojídat …. Po vytáhnutí z trouby se my vysmekl z ruky a připlácl se mi na podlahu ?, tak jsem aspoň ochutnala a je vynikající. Myslím, že to bude horký kandidát na dortový korpus.

  13. Super recept! Místo dýně jsem využila právě rostoucí cukety a je prostě úžasný, krásně vláčný.

  14. Včera jsem koláč upekla a moc mi chutná, až moc! Udělala jsem i polevu z mandlového másla, taký dobré, ale zbytečné, koláč je výborný i tak!

  15. Dneska jsem kolac upekla, ale bohuzel se nepovedl, chutna zvlastne slanohorce…myslite, ze je to tim, ze jsem tam dala maslovou dyni? Jinak ostatni ingredience jsem dala podle receptu, pokud teda Sladovit a Sladenka je to stejne, ja pouzila tekuty Sladovit…

    • Někdy může být starší dýně opravdu hořká, chce to kousek ochutnat než se dá do jídla, je už přeci jen dost po sezóně.

      • Jo, jo, bude to ta dyne…ale kolac jsem nevyhodila, dnes rano jsem si kousek vzala a nakonec, jaksi se to nalezelo, ci co, proste da se snist…pachut tam trochu je, ale prece nevyhodim hrst orechu, spaldovou mouku…z litosti nad surovinami ho snim…zrejme asi sama ☺, max.premluvim manzela ke spolupraci…

    • Nehrajeme si na velikost porce, snažíme se jíst do polosyta :-) Někdy to nevyjde…člověk pak snadno pozná, že tohle už fakt bylo moc :-)

  16. Děkuji za tento recept, dávám 1* Dnes už na pekáči moc kousků nezbylo. Se sladkým bojujem – já a 4letý syn a je to dřina, ve vaření dezertů pokulhávám. Chystám se na nějaký „sladký“ krém, snad uspěju, protože cokoliv udělám, nechce to. Maminka je totiž ta, která stále všechno zakazuje a vaří stále jen zdravě a on chce jen to, co mají ostatní – a ti jsou vůdči mě v přesile…. No ale zatím to nevzdávám.

    • Tak tohle dobře znám, můj 6-ti letý syn to vidí úplně stejně, ostatní si u stolu pochutnají (já, manžel, 2,5letá dcera), ale jemu se zavděčit nebo spíš strefit do chutě je umění, nejvíc se těší, až zase bude v týdnu chodit na obědy do školní jídelny, na jednu stranu mě to mrzí, na druhou stranu jsem ráda, že přes týden si ty naše obědy užíváme jen s malou, protože kolikrát mě svým přístupem a ofrňováním tak otráví, že pak ztrácím nadšení a říkám si, jestli mám tohle za potřebí…

      • Xri, jsem na tom naprosto stejně ;-( 2,5 letý se cpe s chutí, tatínek vetsinou taky (ten nejmladší zatím začíná s prikrmy, Takže ještě nedotčený), no a ten skoro osmiletý často ofrňuje a k tomu někdy přidá i komentař, že bych i brečela. Ale nedám se, prostě jim nic nedaruju zadarmo a tak to se mnou budou muset postupně nějak přijímat, i kdyz ty jídelny v týdnu mě taky straší :-( no aspoň doma dělám, co můžu, aby se to jejich (i mamželovo) nezdravé stravování v jídelnach alespoň krapet kompenzovalo ;-0

  17. Zítra budem slavit první narozeniny:) Takže malé zdravý dortík pro roční díťátko a já si dám s ní. A aby ostatní nebyli ochuzeni, tak jsem plánovala koupit 12 špiček (místo svíček a za každý měsíc jednu – ať netroškaříme). Já je asi nekoupím… Udělala jsem poloviční porci tohohle koláče a to mi vyšlo přesně do 12 forem na muffiny a teď se pečou:) Tudíž se na špičky asi vybodnu, sice víc evokují svíčky, ale 12 ks je 12 ks. A všichni budou mít zdravou variantu:-D

  18. Chválím, jeden z mých nejvydařenějších pokusů o zdravé pečení! Příště zkusím zdokonalit ubráním sladu a přidáním trochy tekutiny. Těsto bylo tak husté, že skoro nešlo rozetřít, a po upečení se dost drolí. Možná jsem dýni nastrouhala až moc nahrubo…

  19. Chystám se upéct tento dýňový koláč, jen mě zaráží množství sladěnky, vždyť to je skoro půl kila sladu. Není v receptu chyba?
    Děkuji.

    • On slad moc nesladí a taky je těžký. Nevážila jsem, ale tipla bych si, že na objem to bude tak 250 ml a to na množství dýně a mouky není moc.

      • No, je to celá sklenice sladěnky – o objemu 0,33 l.
        Ale už se peče, voní, sice místo 30 minut už je v troubě 45 min., pořád není hotový… Máte někdo recept na dýňová povidla, džem…..samozřejmě podle zásad MB?

    • Není, můžete dát klidně méně, nebo nahradit sirupem, ty ale mají větší sladivost. Já když si nejsem jistá, tak ochutnávám těsto, musí mi chutnat :-).

  20. Právě dopečeno, foukám, ochutnávám. A zase chutná! Jen se optám, jestli to mám dobře – je to těsto takové vlhčí, nebo mám péct příště trochu déle?

    • Prosím vás, jak to chutná studené? :-D Já dělala z menšího množství a část jsem dala rodičům a ten zbytek jsem snědla ještě teplý:-/

      • I studeny je vynikající :) zkoušela jsem i s tou polevou a sbihali se nám sliny ;0) mohu vřele doporučit.
        A těsto úplně suché nebylo, ale nějak moc vlhké taky ne, diky té dýni a rozinkam taková zlatá střední cesta…

    • Já mám těsto raději vlhčí a je to i zdravější pro trávení. Pokud by vám to vadilo, dejte o trochu méně tekutých ingrediencí, nebo pečte déle.

    • Dneska jsem upekla a je opravdu vynikající jen možná dám příště méně sladěnky na mne je dost sladký. Také mám takové vlhčí těsto ale myslím že to je dělá ta dýně. Tenhle recept mne opravdu potěšil příště vyzkouším s mrkví :)

  21. Dá se něčím to mandlové máslo nahradit? Můj mixér je asi stejně starý, jako já… Ehm… Čili hoooooodně:-D

    • Můžete použít nesolené tahini, ale já si mandlové máslo raději kupuji, sice ho můj mixér zvládne, ale vždy se bojím, aby to přežil a mimo to je práce na dlouho.

  22. Dobry den, chtela jsem se zeptat na dyni, co je v receptu a na jeji zasadotvornost resp kyselotvornost. Cetla jsem, ze kdyz uvarena zelenina vychladne, stane se z ni kyselotvorna, jak je to s moucniky, kde je zelenina? dekuji

    • Úplně stejně, do 2 hodin je zelenina kyselinotvorná. Jen to u moučníků řešíme méně, protože se jedí občas a jen jako pochoutka. Důležité je, aby každodenní jídlo bylo co se týče zeleniny čerstvě uvařené.

  23. Tenhle výborný recept jsem zkoušela před dvěma dny a uz včera nezbyl ani kousek. Ke svačince rozhodne skvělá varianta, pokud ma člověk sladke chutě. A ty moji kluci (bohužel i já :-( máme často :-O
    Takže Mňamka i s kombinaci dyně a jablicek dohromady :-) díky za skvělou inspiraci … příště chci zkusit verzi s mrkví, uz ted se mi sbíhají sliny ;-0

  24. Tak, protože jsem vždycky pekla hrozně ráda, musím to teď zkusit i zdravě :). Bohužel moje dřívější pokusy o zdravé koláče moc nedopadly, tak snad to bude lepší. Chtěla jsem se jen zeptat, co říkáte na to, použít jako sladidlo pšeničný sirup? Ve zdravé výživě ho mají hned vedle sladěnky, jenže je o polovinu levnější. A to vzhledem k tomu, že je pro mě jako pro studentku sladěnka dost drahá, není zanedbatelné. Jen jsem o pš. sirupu nikdy ještě neslyšela.

    • Jakmile je sladidlo nazváno sirupem a je jedno zda je to pšeničný, kukuřičný, nebo rýžový sirup, obsahuje hlavně jednoduché cukry, oproti sladěnce, která má většinu cukrů složitých, které se při trávení odbourávají pomalu. Proto je i dražší. Samozřejmě můžete použít levnější sirup, jen počítejte s tím, že to už tolik zdravé nebude. V podstatě je to podobné, jako by jste použila cukr, nebo med.

      • jejda, a já si teď nakoupila rýžový, kukuřičný a agávový sirup a myslela si, co skvělého nemám. Ach jo.

        • To je všechno vývoj, kdysi jsem používala ještě třtinový cukr, protože jsem si mylně myslela, že je to zdravé. Ideální je slad, ale sirup není až taková hrůza.

  25. Dnes jsem koláč vyzkoušela, ale místo dýně jsem dala jablíčka a jen polovinu sladěnky, měla jsem hodně sladká jablka. Všichni jsme se olizovali až za ušima. Škoda jen, že se u nás nedá sehnat mandlové máslo. To mě moc láká. Budu si ho muset udělat holt doma. Opravdu moc dobré.

      • Chce to hodně výkonný mixér a oloupané mandle opražíte nasucho na pánvi a pak mixujete tak dlouho, dokud z nich nevznikne krém. Trvá to i víc jak půl hodiny, jestli to váš mixér vydrží.

        • Já jsem si máslo také umixovala, jelikož ho nemají příliš často k dostání ;-( vyšla z toho sice takova hutná hmota, není to krémově řídké jako to koupené (to bych se asi umixovala s tím našim mixerem :-), ale účel to splní úplně stejně. Jen se to pak při použití musí důkladněji rozmichat, ale chuťový vysledek je totožný :-)
          Takže pokud ho nutne nemusíte mit tak řídké, tak mě to stačí takto a mixovala jsem cca 20-30 min s průběžným odlupovanim té hutnejší hmoty ze stran a dna mixéru, aby nešel mixér naprázdno a hmota nezůstávala nedotčená okolo nožů.
          Takže mixovaní zdar a krásný den ;-) Lea

          • Přesně tak, nejhorší je to sundavání hmoty ze stěn mixéru. Myslím si, že ho z obchodu mají tekutější, protože do něj přidávají mandlový olej.

          • Je to zvláští, mandlové máslo jsem dělala už několikrát, vždy bylo i celkem tekuté..ale teď jsem ho dělala z dvojnásobné dávky, protože ho používám i jako pomazánku a nemohla jsem se domixovat konce a ke všemu bylo hrozně suché..no,nevím čím to může být..jen mandle byly upražené méně…pražím je v troubě, na 170°, 20 min..

            • Možná to bylo právě tím množstvím, že to váš mixér neutáhl. Já většinou dělám z půl kila a trvá to hrozně dlouho, než se ze sypké směsi stane máslo.. Zkoušela jsem i nepražené a šlo to také, jen to trvalo déle.

  26. nevim to jiste ale zni to podobne jako jeden recept co jsem chutnala v anglii a tam to meli z mrkve!vyborne! zitra zkusim tu dyni a dam vedet jestli se povedla i ta mrkev :-)

    • Tak se těšíme na zprávu jak to dopadlo! Ještě jsem zkoušela mrkvovník a byl taky výborný, snad se mi brzy podaří dát sem recept.

  27. Dobrý den ,vaše stránky jsou velmi inspirující a ráda je navštěvuju. A protože jsem bezlepkář, tak bych chtěla jenom podotknout,že tento recept a recept na celozrnné vafle nejsou bezlepkové.S pozdravem Veronika

    • Děkujeme za upozornění, chybička se vloudila, máte naprostou pravdu, je tam špaldová a ječná mouka. Oba tyto recepty jdou udělat i bezlepkově a to z mouky rýžové a pohankové.

      • Jak byste viděla poměry té mouky u bezlepkové verze? Ona ta bezlepková mouka nesnese podle mě moc mokrých ingrediencí – třeba nastrouhané jablko. To jsem zkoušela asi 2x a vyšlo mi z toho něco jako zdrclý bramborový knedlík, což nešlo jíst :o( Ale stou dýní by mě to lákalo!

          • Já právě znám slečnu přes net, která bezlepkově peče (kasicky) a jí trvalo rok, než se odhodlala péct s mokrými surovinami, taky se jí nevedlo. Ovoce nebo zelenina (třeba cuketový perník) s bezlepkovou moukou bude prostě tuhá placka, proto je u těchto receptů zavádějící psát, že lze nahradit bezlepkovou moukou..si myslím. Když, tak se sušeným ovocem, třeba pár brusinkama, to se mi povedlo.

  28. Dobrý den,
    můžu mít dotaz? Když nemám dýni, posloužily by i jablka? Co hrušky? Pokud bych to také chtěla odlehčit, ale nemám rýžové mléko…. zato mám ovesný nápoj Oatly (čoko), lze to také použít?
    Děkuji za odpověď ;)
    Markéta

    • určitě to můžete vyzkoušet :-) zrovna tuhle kombinaci jsme nedělaly, ale není důvod, proč by to nemělo být dobré

      • Zdravím, recept vypadá moc chutně, ale nevadí, že se pak kombinuje ovoce a obilovina??..co takhle mrkev? dělám muffiny se strouhanou mrkví a jsou úžasné:-)

  29. Vcera jsem upekla a decka se jen olizuji :-) Ani jim nevadi, ze to neni moc sladke. Jen jsem jeste odlehcila testo asi 1 dcl ryzoveho mleka. Nebylo pak tak hutne.

    • No to jsi fakt šikulka a s tím mlékem to musím také zkusit. Vím jak jsi vždycky ráda pekla, tak je dobré zjistit, že i péct se dá zdravě bez cukru a vajec.

  30. Zobrazit všech 118 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJablíčka v páře
Další článekTěsto na celozrnné palačinky ze špaldové, ječné a pohankové mouky