Základní informace
Tento velmi jednoduchý a přitom chutný koláč jsem si zamilovala hned po prvním upečení. Má jemně nasládlou chuť a díky sezamovému oleji krásně voní i chutná. Komu se bude zdát málo sladký, může ho zkusit s níže uvedenou polevou.
Ingredience- 500g špaldové mouky polohrubé, nebo kombinace 300g špaldové a 200g kukuřičné
- 400g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
- 120g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
- 600g nastrouhané dýně hokaido, může být i na hrubo
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
- 250ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
- šálek spařených hrozinek (nemusí být)
Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, hrozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180’C asi 30 minut.
PraktickéDýni, pokud je mladá nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.
KombinujemePokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral. Krém se dá zjemnit i lžící citronové šťávy.
ObměnaMísto špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný koláč. Dala jsem špaldovou polohrubou mouku se špaldovou hladkou celozrnnou a místo sladěnky 350g medu, příště ho dám méně. Zařazuji mezi oblíbené.
Hezký den týmu JJ. Chtěla jsem se zeptat ohledně sladěnky a jejího povaření. Jak je nejlepší povařit? Jak to děláte? Ponořit celou sklenici do vodní lázně nebo přendat do hrnce na chvíli za stálého míchání vařit? Díky za odpověď.