Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Špaldovo – dýňový koláč

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Recept na tento koláč jsem dostala od jedné šikovné maminky, která začala před několika měsíci vařit jinak a dneska stíhá kromě zdravého jídla i péct takovéhle dobrotky. Koláč je rychlý a jednoduchý, jen je potřeba mít doma sladěnku, dýni a celozrnnou mouku. Zbytek ingrediencí už najdete většinou v každé domácnosti.

Bára nebyla žádný tlouštík, přesto se raduje ze shozených 8 kg a zmizelých 11 cm v pase a přes boky. Prošla s námi po...

Základní informace

Tento velmi jednoduchý a přitom chutný koláč jsem si zamilovala hned po prvním upečení. Má jemně nasládlou chuť a díky sezamovému oleji krásně voní i chutná. Komu se bude zdát málo sladký, může ho zkusit s níže uvedenou polevou.

Ingredience
  • 500g špaldové mouky polohrubé, nebo kombinace 300g špaldové a 200g kukuřičné
  • 400g sladěnky  (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 120g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
  • 600g nastrouhané dýně hokaido, může být i na hrubo
  • 1 lžíce skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 250ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
  • šálek spařených hrozinek (nemusí být)
Postup

Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej. V míse smícháme nastrouhanou dýni, mleté ořechy, skořici, hrozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem. Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180’C asi 30 minut.

Praktické

Dýni, pokud je mladá nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.

Kombinujeme

Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral.  Krém se dá zjemnit i lžící citronové šťávy.

Obměna

Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, rýžová, pohanková. Místo oříšků použijte mandle, nebo slunečnicová semínka.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

54 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborný koláč. Dala jsem špaldovou polohrubou mouku se špaldovou hladkou celozrnnou a místo sladěnky 350g medu, příště ho dám méně. Zařazuji mezi oblíbené.

Hezký den týmu JJ. Chtěla jsem se zeptat ohledně sladěnky a jejího povaření. Jak je nejlepší povařit? Jak to děláte? Ponořit celou sklenici do vodní lázně nebo přendat do hrnce na chvíli za stálého míchání vařit? Díky za odpověď.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

9
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Nepečené kokosové kuličky z fazolí

Cukroví z fazolí? Ano, tyto fazolové koule jsou velmi chutným překvapením, které můžete servírovat i na vánoční stůl. Vsadím se, že základní ingredienci va...
13
40

Citrónová buchta z dýně

Jednoduchá buchta z dýně krásně voní a chutná po citrónu. Díky dýni je vláčná a my si ji zařadili mezi oblíbené dezerty. Je opět bez cukru, mléka, bílé mou...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...
13
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...