Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Velikonoční “tvarohový” beránek
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou “tvarohovou” chuť.
Ingredience
na běžnou formu
200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
80 g pohankové mouky
2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
150 g sladěnky
150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
2 lžíce vinného kamene
50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)
Díky změně stravy se mi podařilo shodit zatím 20 kg a můj dříve vysoký krevní tlak se vrátil na normální hodnotu. A p...
Ingredience
na běžnou formu
200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
80 g pohankové mouky
2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
150 g sladěnky
150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
2 lžíce vinného kamene
50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)
Jak připravit tvarohového beránka
Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
Vaříme asi 15-20 minut.
Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka.
V míse rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.
Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky nebo mandle, hrozinky nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.
Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
Troubu předehřejeme na 170°C.
Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.
Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.
Jako první spařte hrozinky nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).
Obměna
Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.
Děti
Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.
A co dále? Blíží se čas na jarní detox!
Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Tak jsem si den po Velikonocích upekla svého prvního beránka v životě. Taková mnamka, rychlý a blbuvzdorny recept, který snesl i mojí chybu záměny 100ml (deci) za 10ml. Naštěstí pripekajici se tofu a poznamka v prakticke sekci mi pomohli doladit konzistenci, takze i konečné prilevani vody těsto zvládlo. Beran šel krásně vyklopit. Výtečná dobrota, vláčné, pár bublin z nakynutí, plesám, mlsám a moc děkuji!!!
Syn chce po me uz od Vanoc upect beranka (u nas v biokramku ho videl na receptovych kartickach) a ted pred Velikonocemi se jeho potreba beranka zintenzivnila :-) Beranka jsem v zivote zadneho nepekla, a tak si rikam, proc ho nezkusit teda rovnou zdrave podle JJ :-) Byla to vyzva, ale teda povedl se na vybornou – nejen na dekoraci, ale i na jidlo :-) Dekuji vam a preji pohodove Velikonoce :-)
Ukázat další komentáře
Ingredience
na běžnou formu
200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
80 g pohankové mouky
2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
150 g sladěnky
150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
2 lžíce vinného kamene
50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)
Věřím v to také, když jsem se začala stravovat podle Jíme jinak a vyřadila lepek, začaly se mi zvyšovat trombocyty a odborný lékař se jen pousmál, když jsem mu řekla, že to je ze stravy. K tomu se mi hlavně bez lepku zlepšily je lymfatické problémy.
Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...
Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. ...
Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...
Komentáře
Tak jsem si den po Velikonocích upekla svého prvního beránka v životě. Taková mnamka, rychlý a blbuvzdorny recept, který snesl i mojí chybu záměny 100ml (deci) za 10ml. Naštěstí pripekajici se tofu a poznamka v prakticke sekci mi pomohli doladit konzistenci, takze i konečné prilevani vody těsto zvládlo. Beran šel krásně vyklopit. Výtečná dobrota, vláčné, pár bublin z nakynutí, plesám, mlsám a moc děkuji!!!
Syn chce po me uz od Vanoc upect beranka (u nas v biokramku ho videl na receptovych kartickach) a ted pred Velikonocemi se jeho potreba beranka zintenzivnila :-) Beranka jsem v zivote zadneho nepekla, a tak si rikam, proc ho nezkusit teda rovnou zdrave podle JJ :-) Byla to vyzva, ale teda povedl se na vybornou – nejen na dekoraci, ale i na jidlo :-) Dekuji vam a preji pohodove Velikonoce :-)