Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Velikonoční “tvarohový” beránek

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou “tvarohovou” chuť.

Ingredience
na běžnou formu
  • 200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
  • 150 g sladěnky
  • 150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
  • 50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Bára nejí maso už od základní školy. Je to přes 20 let a umíte si představit ten boj s okolím. Časem přestala pít mlé...

Jak připravit tvarohového beránka

  1. Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
  2. Vaříme asi 15-20 minut.
  3. Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka.
  4. V míse rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
  5. Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.
  6. Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky nebo mandle, hrozinky nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
  7. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.
  8. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
  9. Troubu předehřejeme na 170°C.
  10. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  11. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.
  12. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.

Praktické

  • Beránka můžete sníst tak, jak je nebo ho polít buď “čokoládovou” polevou z karobu či polevou z mandlového másla.
  • Jako první spařte hrozinky nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
  • Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Obměna

  • Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.

Děti

  • Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Alena Blažejová
10. 4. 2023

Krásne išiel baranček vyklopiť a vyšlo ešte aj na malého barančeka a 3ks muffin😀

Velikonoce zrovna nepatří mezi moje oblíbený svátky, takže tohle je asi vrchol velikonoční výzdoby, jaký jsem (hlavně pro děti) schopná☺️. Kuřata sice včera při zalévání trávy zmokla, pšenice je lehce přerostlá a začíná žloutnout, karafiáty z minulé soboty už mají taky to nejlepší za sebou, ale na beránka se fakt těším(e)😍. Už jsem ho jednou pekla, je opravdu výborný!!! Kdo nevěří, ať sem běží 😃. Těsta bylo dost, tak má i mladšího bráchu 🙏🏻🤣😍🥳

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zdravé celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
15
34

Bezlepkový dýňový perník

Dýně skvěle nahradí část mouky v dezertech. Dostaneme tak lehčí a stravitelnější dezert. Ovšem na chuti nic netratí! Vyzkoušejte tento dýňový perník a dáte...

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.