Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Velikonoční “tvarohový” beránek

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou “tvarohovou” chuť.

Ingredience
na běžnou formu
  • 200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
  • 150 g sladěnky
  • 150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
  • 50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Celý dospělý život jsem držela dietu s nedobrými jídly. Bylo zdravé, ale nechutnalo mi. Úlety jsem doháněla sportem. ...

Jak připravit tvarohového beránka

  1. Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
  2. Vaříme asi 15-20 minut.
  3. Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka.
  4. V míse rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
  5. Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.
  6. Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky nebo mandle, hrozinky nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
  7. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.
  8. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
  9. Troubu předehřejeme na 170°C.
  10. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  11. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.
  12. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.

Praktické

  • Beránka můžete sníst tak, jak je nebo ho polít buď “čokoládovou” polevou z karobu či polevou z mandlového másla.
  • Jako první spařte hrozinky nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
  • Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Obměna

  • Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.

Děti

  • Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

makropes
21. 4. 2022

Tak jsem si den po Velikonocích upekla svého prvního beránka v životě. Taková mnamka, rychlý a blbuvzdorny recept, který snesl i mojí chybu záměny 100ml (deci) za 10ml. Naštěstí pripekajici se tofu a poznamka v prakticke sekci mi pomohli doladit konzistenci, takze i konečné prilevani vody těsto zvládlo. Beran šel krásně vyklopit. Výtečná dobrota, vláčné, pár bublin z nakynutí, plesám, mlsám a moc děkuji!!!

Šarika
5. 4. 2021

Syn chce po me uz od Vanoc upect beranka (u nas v biokramku ho videl na receptovych kartickach) a ted pred Velikonocemi se jeho potreba beranka zintenzivnila :-) Beranka jsem v zivote zadneho nepekla, a tak si rikam, proc ho nezkusit teda rovnou zdrave podle JJ :-) Byla to vyzva, ale teda povedl se na vybornou – nejen na dekoraci, ale i na jidlo :-) Dekuji vam a preji pohodove Velikonoce :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

142
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

5
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Celozrnné muffiny

Velmi jednoduchý a rychlý recept na muffiny, který můžete libovolně obměňovat a pokaždé budou “mafiny” jiné, vždycky ale skvělé!
7
69

Šťavnatá maková bábovka bez lepku

Milujete mák? Tak to si stejně jako my zamilujete tuto zdravou šťavnatou bábovku plnou máku. Je zcela bez lepku a slazená pouze čerstvým a sušeným ovocem. ...

Mrkvová vajíčka v čokoládě

Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.

Bezlepkový perník – vhodný i pro malé děti (bez mouky)

Zdravá buchta bez cukru, živočišných produktů a i bez mouky? Jde to a dokonce chutná luxusně. Tento perník je krásně vláčný. A jako efekt cukru krásně posl...
3
9

Makový koláč se švestkami

Kombinace švestek, máku a “tvarohu” dělá z tohoto koláče luxusní chuťový zážitek.