Základní informace

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou „tvarohovou“ chuť.

 Ingredience na formu běžného beránka

  • 200g špaldové nebo ječné mouky, nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody, nebo 1,5 deci jablečného moštu
  • 150g sladěnky
  • 150g tuku (rostlinný margarín alsan, nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50g oříšků nebo loupaných mandlí, či slunečnicových semínek, nebo kombinace různých druhů
  • 50g spařených hrozinek, nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Postup

Mokrá část

Dva balíčky bílého přírodního tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme. Vaříme asi 15-20 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo rozmixujeme úplně dohladka.

V míse rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.

Suchá část

Všechny druhy mouky promícháme s vinným kamenem.

Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky, nebo mandle, hrozinky, nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.

Troubu předehřejeme na 170’C. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vlijeme do for

my a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.

Poleva

Beránka můžete sníst tak jak se, nebo ho polít buď „čokoládovou“ polevou z karobu, či polevou z mandlového másla.

 

Mandlová poleva

  • 4 vrchovaté lžíce mandlového másla (prodávají ho ve zdravé výživě, nebo si ho můžete vyrobit sami)
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce ovesné nebo sójové smetany

Všechny ingredience smíchejte dohromady, pokud bude poleva moc hustá, přidejte ještě citronovou šťávu. Polijte beránka a můžete ho ještě posypat kokosem.

 

 

 

 

 

 

Praktické

Jako první spařte hrozinky, nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.

 

Obměna

Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou. Úplně

Trvanlivost

Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Děti

Dort k 1. narozeninám

K prvním narozeninám raději uděláme jen agarový dort a vynecháme ještě ořechy.

Dort ke 2. narozeninám

Vynecháme raději marmeládu a místo ořechů použijeme jen mandle.

Děti od 3 let

Ke 3. narozeninám už mohou děti tento dort.

40 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Děvčata, mně ž toho vznikla taková podivná hmota asi jako když se srazí babovka. Místo kokosového oleje jsem dala normální, může to být tím? Když jsem to mixovala, udělalo to takovou majonézu ☺ no moc jsem se těšila, protože beránka miluju, ale nějak se mi to nepodařilo a nebylo to vůbec dobrý. .

  2. Už je v troubě, nemám sladěnku a chtěla jsem dodržet pravidla, co nejvíc recept, tak jsem dala víc sušeného ovoce a povařila jsm jablíčko s tofu 🙂

      • Držel 😀 snědli jsme ho k véče :-O po cvíču se mi nechtělo vařit.. dělala jsem bezlepkovou verzi 1/2 na 1/2 pohanková a kukuřičná mouka, maličko byl zvenčí popraskaný, ale to by spravila poleva 🙂 vyfotit jsem stihla 😉

      • Dala jsem místo 150g sladu 150g jablka, příště dám celé plus nějakou vymazlenou polevu a udělám ho večer,aby přežil noc :))

  3. Ahoj či dobrý den, nenapadá vás někoho cenově dostupná alternativa Alsanu nebo kokosového oleje v tomhle receptu? V Alsanu je palmový olej, kterému se kvůli ohledům na životní prostředí snažím vyhýbat. Kokosový olej je z tohohle hlediska snad pořád OK, ale ta cena.. Přemýšlela jsem, jestli by zrovna v tomhle receptu nemohl být místo nich olej. Beránka jsem upekla nakonec z Alsanu, vyšel dobře. Ve fázi mixování tofu, ovocné šťávy, sladěnky a tuku mě napadlo, že olej to možná až tak dramaticky už nezředí…. Zkusím.
    Jenže alsan/kokosový olej se používá i v jiných receptech a do mnoha olej použít nejde, typicky křehké těsto nebo vánoční cukroví. Budu ráda za jakýkoli tip, co vzít místo nich…

    • Tak jsem vyzkoušela beránka s olejem. Není to dobrá varianta. Jíst to šlo, ale těsto nebylo nadýchané a vůbec se chovalo jinak. Olej tedy považuju za nouzovku.

      Pídila jsem se proto po rostlinném margarínu, ve kterém by nebyl palmový olej (a ten je skoro ve všech). A heuréka, objevila jsem! Frisan – je ze převážně ze slunečnicového a trochu i z kokosového oleje. Žádný palmáč!! Prodávají ho v Normě, cena navíc velmi krotká. Je na něm napsáno, že je pro studenou i teplou kuchyni. Vyzkoušela jsem ho pro tenhle beránkový recept a vyšlo to moc dobré.

      Nepoužívat palmový olej mi přijde hodně důležité. Věcné argumenty proti plamovému oleji jsem znala už dřív, ale pak jsem se na internetu omylem podívala na fotky z vypáleného tropického pralesa, na jehož ploše měla být palmová plantáž (mj. upálení orangutani) a makrobiotika-nemakrobiotika, udělalo se mi dost zle od žaludku. Přijde mi dost důležité, jaký vliv na tuhle Zemi má moje konání. Přechodem na makrobiotiku se mi docela snížila ekologická stopa a jsem za to ráda. Když teď slyším něco o problematických podmínkách, v jakých jsou chována hospodářská zvířata, uleví se mi, když si uvědomím, že na tomhle se já, díky tomu, že nejím maso, mlíko ani vejce, už nepodílím. Odmítnout palmový olej mi přijde jako logický další krok.

      Nevím, možná by to bylo pro někoho obtížně stravitelné, ale myslím, že ke zdravému životu je potřeba harmonie, a ta vzniká mimo jiné tak, že když nemusím, tak neškodím.

  4. Vynikající beránkové těsto. My měli ve formě zajíce. Dělala jsem ze špaldové a kukuřičné mouky, politý karobovou čokoládou. Připomínal mi trochu biskupský chlebíček, který jsem z kupovaných buchet měla v dětství nejradši. Snědla jsem zajíce skoro sama téměř na posezení, dcera dala přednost povidlovým perníčkům podle babičky Dáši v bezlepkovém provedení. Taky výborné.

  5. Mě vyšel dobře. Je to rozhodně na větší formu. Já jsem z toho udělala dva menší beránky a malého zajíčka. Mě mátlo, jak je tam popsané to množství tofu. Balíčky tofu mohou mít velmi různé velikosti, tak jsem chvíli premýšlela, jestli se to myslí jako dva balíčky po 250g, nebo 250g celkově. Nakonec jsem usoudila, že celkově a dobře jsem udělala.

  6. Tak těsto bylo a i po upečení vyšlo naprosto skvělé 😉 chuťově bych ho priste trochu víc prisladila, došel mi slad, tak jsem to dohanela sirupem ze sladu a sušeným ovocem. Taky došla pohanková mouka, tak tam místo ni šla kombinace kukuřičné a jahelné a k tomu trosku namixovanych a namocenych lnenych semínek (ten šlem na spojení 🙂 přesto vypada úžasně a je moc dobrý, příště určitě opět vyhraje toto těsto 😀

  7. Taky jsem vyzkoušela a moc se to nepovedlo. Pekla jsem přes hodinu a je uvnitř jakoby syrový a mazlavý. Okraje jsou chuťově dobré, ale vnitřek je jako jíst syrové těsto. A asi bych dala i míň tuku. Jinak vzhledově vypadá dobře.

    • Dopadla jsem úplně stejně 🙁 vůbec nevím, kde jsem udělala chybu. Nějak mi to pečení podle JJ nejde…asi proto, že bych se vždycky chtěla strašně moc „vytáhnout“ před zbytkem rodiny, jak ty dobroty i podle mého stylu můžou být výborné a bohužel to většinou dopadne podobně jako dnes 🙁

      • Je to tak, Evi, někdy když se chce moc, tak to nevyjde. Já pro zbytek rodiny, který odmítá jíst naše prostě koupím sušenky v krámě a všichni jsou spokojení 🙂

  8. Dobré ráno! Potřebovala bych recept na beránka z bezlepkové mouky. Poradíte mi, jaká kombinace by byla nejlepší? Děkuji!

    • Kukuřičná a pohanková. 😉 nebo i jáhlová, ale to leda doma mletá, jinak bude dost možná žluklá/stará – ta kupovaná.

      • Osvědčenou kombinaci mám kukuřičnou a rýžovou a k tomu trochu amarantové. Pohankové dávám minimálně nebo vůbec, má podle mě do sladkého pečiva moc výraznou chuť a pro malé děti asi taky není pečivo s velkým podílem pohankové mouky nejvhodnější. Peču z této kombinace i linecké cukroví nebo korpusy na koláče.

  9. dobry den,moc dekuji za tento recept,neb je jedinym,ktery mi internert nabidl ve vegan forme!
    zajima me vsak,zdali je vinny kamen mozno nahradit praskem do peciva [treba tim bez fosfatu,ktery se sklada prave z jedle sody,vinneho kamene a skrobu],nebo jakou tam tedy sehrava roli.a pak – jablecny koncentrat ci most,lze to tez nahradit kuprikladu jablecnym pyre zredenym vodou do konzistence mostu?pokud vim,koncentrat je neco jako klasicka stava a tu ja doma nevyuziji,tak nevim,cim to obejit.dekuji moc!

    • ano lze prášek bez fosfátů ten vinný kámen obsahuje
      s jablečným pyré jsem to nezkoušela, tak pak dejte vědět
      koncentrát je něco jako šťáva ale zdravá, je to redukovaná šťáva z jablek, a je to výborné jak na vaření, tak do čaje či jako limonáda

  10. Helčo, díííky! Přemítala jsem, jak udělat beránka, aby i moje děti měli doma tu velikonoční klasiku na zdravý způsob. Ještě jsem nezkoušela, tak nemůžu sdělit, jak se povedl. Ještě mám dotaz k velikosti formy, je to velký nebo malý beránek?Moc díky a hezké Velikonoce!

  11. Ahoj zkusenejsi hospodynky, poradte mi prosim, kde delam chybu. Zase jsem zkusila upect tady z tohoto testa, tento ktat babovku a zase mi to nevybehlo, chutove v pohode, ale esteticky nic moc, rozhodne ne pro navstevu.
    Pouzila jsem mouku spaldovou celozrnnou, pohankovou hladkou, vinny kamen od firmy Natural s motylem na obalu, vse jsem delala do slova do pismena podle receptu… No proste nejaka smula!
    A take proc se to ma pect prvni 45 minut priklopene? Lze priklopit alobalem? Dekuji!

    • Možná neděláte žádnou chybu a čekáte od receptu víc než může nabídnout. 🙂 Upečené těsto ve výsledku nevypadá jako klasická naběhlá bábovka, spíš je hutnější, jako biskupský chlebíček, ale chuťově moc dobré. Přiklopené to peču, aby to moc nevyschlo, ale klidně zkuste i bez toho, třeba to bude lepší. Alobal klidně stačí.

  12. Zkusila jsem dát toto těsto do srnčího hřbetu a nějak se mi to nepovedlo… Nevím, kde se stala chyba, možna jsem přídala malo vinného kamene. Zkusím znovu)

  13. Další, velmi lákavý recept! Jen se obávám, že už toho tofu jím moc – dávám si ho skoro každý den, občas také sojový nápoj a ještě upéci buchtu s bílým tofu…

    Existuje něco jako denní „sojový limit“?

    • Tofu na sladko by se opravdu nemělo jíst moc často, 1-2x týdně je až až. Je hodně jin a ve spojení se sladidlem ještě víc.

  14. Tak Helco, beranka jsem upekla taky jako buchtu na plech a bylo to luxusni! Krasne vybehla, skoda jen, ze se tofu na sladko nemuze jist casteji 😀 Opravdu vyborny recept, diky!!!

  15. a take mandlove maslo, proste rozdrtit blansirovane mandle do tekuteho stavu nebo je v tom nejaky dalsi trik? Dekuji)

    • Trik je ty mandle oprat a pak opražit do sucha na pánvi až se trochu opotí a hup s nimi do mixéru a mixovat tak dlouho, dokud nezkrémovatí. Ale pozor, chce to fakt dobrý mixér.

    • Tekuté 🙂 Je zajímavé že když dám do krémově tekutého mandlového másla pár lžic citrónové šťávy, tak to prostě zhoustne skoro k nezamíchání a pak se to musí naředit tekutou smetanou. Sice to fyzikálně nechápu, ale je to tak. 🙂

  16. Dobrý den, Helo, dnes jsem použila Tvůj předpis na beránka a upekla ho
    v bábovkové formě. Moc dobrá. Děkuji za výborný typ.

  17. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.