Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Topinamburová kari polévka

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim

V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt dalekým Orientem.

Ingredience
2 porce
Na polévku:
  • 1 hrnek nakrájených topinambur
  • 4 polévkové lžíce žluté čočky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 2 čajové lžičky žluté kari pasty
  • sůl
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • koriandr
Na kešu smetanu:
  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • 120 ml vody
Na ozdobení:
  • koriandr
  • 2 polévkové lžíce kešu ořechů
  • krutonky z kváskového chleba

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit krémovou kari polévku z topinambur

  1. Na olivovém oleji zprudka zarestujeme kari pastu, kurkumu, garam masalu a nasekaný česnek, přisypeme topinambury, žlutou čočku a zalijeme vývarem/vodou. Osolíme, přidáme trochu koriandru i se stonky a vaříme do změknutí.
  2. Do mixéru dáme kešu, sůl, vodu a citrónovou šťávu a rozmixujeme na hladkou smetanu.
  3. Do uvařené polévky dáme asi 3/4 smetany (zbytek si necháme na ozdobení) a polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud se nám zdá příliš hustá, přidáme ještě trošku vývaru/vody.
  4. Polévku ozdobíme koriandrem, zbytkem smetany, orestovanými kešu ořechy a krutonky.

 

Praktické

  • Množství kari pasty uzpůsobte své chuti.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zvolte ovesnou či sójovou smetanu a polévku posypte orestovanými slunečnicovými semínky.
  • Smetana se může zdát díky citrónové šťávě kyselejší, ale k polévce se to skvěle hodí.
  • Při bezlepkové dietě použijte krutony z bezlepkového chleba nebo je zcela vynechte.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete nahradit červenou čočkou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Hlíva na kari

Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle hotový...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...