V chladných dnech nic nepřijde vhod víc, než talíř horké polévky. Tato topinamburová polévka nejen úžasně zahřeje, ale i zasytí a provoní celý byt dalekým Orientem.

Ingredience
2 porce

Na polévku:

  • 1 hrnek nakrájených topinambur
  • 4 polévkové lžíce žluté čočky
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 čajová lžička garam masaly
  • 2 čajové lžičky žluté kari pasty
  • sůl
  • 600 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • koriandr

Na kešu smetanu:

  • 1/2 hrnku namočených kešu
  • 1 čajová lžička citrónové šťávy
  • sůl
  • 120 ml vody

Na ozdobení:

  • koriandr
  • 2 polévkové lžíce kešu ořechů
  • krutonky z kváskového chleba

Jak připravit krémovou kari polévku z topinambur

  1. Na olivovém oleji zprudka zarestujeme kari pastu, kurkumu, garam masalu a nasekaný česnek, přisypeme topinambury, žlutou čočku a zalijeme vývarem/vodou. Osolíme, přidáme trochu koriandru i se stonky a vaříme do změknutí.
  2. Do mixéru dáme kešu, sůl, vodu a citrónovou šťávu a rozmixujeme na hladkou smetanu.
  3. Do uvařené polévky dáme asi 3/4 smetany (zbytek si necháme na ozdobení) a polévku rozmixujeme na hladký krém. Pokud se nám zdá příliš hustá, přidáme ještě trošku vývaru/vody.
  4. Polévku ozdobíme koriandrem, zbytkem smetany, orestovanými kešu ořechy a krutonky.

 

Praktické

  • Množství kari pasty uzpůsobte své chuti.
  • Pokud máte alergii na ořechy, zvolte ovesnou či sójovou smetanu a polévku posypte orestovanými slunečnicovými semínky.
  • Smetana se může zdát díky citrónové šťávě kyselejší, ale k polévce se to skvěle hodí.
  • Při bezlepkové dietě použijte krutony z bezlepkového chleba nebo je zcela vynechte.

Obměna

  • Žlutou čočku můžete nahradit červenou čočkou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní průvodce léčivými kořeny – díl I.
Další článekZahrada v září a říjnu – děláme zásoby na zimu