Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Sytá zahřívací polévka

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Ingredience
3-4 porce
  • 1 mrkev
  • kousek cukety
  • 1/2 batátu
  • 1 cibule
  • česnek
  • kousek květáku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička červené papriky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • himalájská sůl
  • pepř
  • 600 ml vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku neuvařených fazolí pinto
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Na kávě jsem byla emočně závislá, pila jsem několik šálků turka denně a přesto se mi podařilo ji bez problémů úplně o...

Jak připravit polévku ze zeleniny a kokosového mléka

  1. Fazole předem namočíme, nejlépe přes noc. Poté je uvaříme na skus.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, zbytek zeleniny na menší kousky.
  3. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme zeleninu, protlak a veškeré koření a krátce zarestujeme. Nakonec zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, přidáme scezené předvařené fazole a vaříme zhruba 20 minut.
  4. Podáváme posypané petrželkou a popřípadě i s kouskem kváskového chleba.

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Uzenou papriku doporučuji nevynechat. Toto koření využijete i do fazolových gulášů či různých omáček.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Zeleninu použijte dle chuti a sezóny.
  • Výborná je i varianta s cizrnou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polévka! Vařila jsem bez cukety a přidala na zahuštění červenou čočku (dala jsem víc vývaru). Zatím jedna z mých nejoblíbenějších z JJ.

Veronika
11. 2. 2024

Jsem doslova polevkova a eintopfova, a musim rict, ze lepsi sytou polevku jsem jeste v zivote nejedla 🏆✨🤩 Luxusni kombinace chuti! 🙂 Doplnila jen o kapustu a kedlubnu misto kvetaku, a hnedou cocku dala misto fazoli. Pro kompletni talir k ni prikusovala knedlicky z ovesnych vlocek a burizonu. Vynikajici obed! Dekuji, Klarko 👏🌹

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...