Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Sytá zahřívací polévka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Ingredience
3-4 porce
  • 1 mrkev
  • kousek cukety
  • 1/2 batátu
  • 1 cibule
  • česnek
  • kousek květáku
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžička červené papriky
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • himalájská sůl
  • pepř
  • 600 ml vývaru
  • 400 ml kokosového mléka
  • 1/2 hrnku neuvařených fazolí pinto
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit polévku ze zeleniny a kokosového mléka

  1. Fazole předem namočíme, nejlépe přes noc. Poté je uvaříme na skus.
  2. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno, zbytek zeleniny na menší kousky.
  3. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme zeleninu, protlak a veškeré koření a krátce zarestujeme. Nakonec zalijeme vývarem a kokosovým mlékem, přidáme scezené předvařené fazole a vaříme zhruba 20 minut.
  4. Podáváme posypané petrželkou a popřípadě i s kouskem kváskového chleba.

 

Praktické

  • Uzenou papriku doporučuji nevynechat. Toto koření využijete i do fazolových gulášů či různých omáček.
  • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčatový protlak.

Obměna

  • Zeleninu použijte dle chuti a sezóny.
  • Výborná je i varianta s cizrnou.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

31 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
11. 2. 2024

Jsem doslova polevkova a eintopfova, a musim rict, ze lepsi sytou polevku jsem jeste v zivote nejedla 🏆✨🤩 Luxusni kombinace chuti! 🙂 Doplnila jen o kapustu a kedlubnu misto kvetaku, a hnedou cocku dala misto fazoli. Pro kompletni talir k ni prikusovala knedlicky z ovesnych vlocek a burizonu. Vynikajici obed! Dekuji, Klarko 👏🌹

Tak toto byla opět další naprosto luxusní polévka :) Uvařeno ráno, na oběd díky termosce stále horké, ještě zbylo i na večeři (pořád teplé). V těchto mrazech ideální na zahřátí :) Děkuji za recept :))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Horská čočka na smetaně

Lehce pikantí a přesto krémová, přesně taková je horská čočka na smetaně. Lze nakombinovat s různými obilovinami, ale také s plackami či těstovinou. Zahřej...

Podzimní kaše s pečenou zeleninou

Lahodná rýžová kaše s vynikající pečenou zeleninou, která vás potěší a v chladných dnech i příjemně zahřeje. Ideální také jako zdravá snídaně.

Quiche s cibulí a špenátem

Slaný francouzský koláč je klasika, ale původní recept obsahuje vejce a mléčné výrobky. Tento quiche nepotřebuje ani vejce, ani mléko a přesto je skvělý.

Variace na stroganoff

Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu kváskové...

Krémová kořeněná rýže s křupavým tofu

Krémová kořeněná rýže a do křupava upečené, lehce pikantní tofu je skvělou kombinací nejen pro chladné dny. Koření i zeleninu můžete měnit dle chuti a záso...