Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak na vedra – 5 tipů jak se zdravě ochladit

Když uhodí tropická vedra, člověk neví, jak už by se zchladil. Ale jak to udělat zdravě? Můžeme si dovolit zmrzlinu, tropické ovoce nebo ledové nápoje? Máme pro vás důležité tipy, jak se přirozeně ochladit a doplnit tělu to, co v horku ztrácíme.

Jak se v létě nejlépe ochladit?

Základy toho, jak se má člověk v létě stravovat, jsou v kostce vysvětleno v tomto videu Letní jídelníček pro lepší postavu a zdraví. Pokud se dobře stravujeme, tak i vedra snášíme dobře. Náš jídelníček přirozeně v létě obsahuje více potravin, které mají ochlazující charakter a i způsob úpravy pokrmů vede k tomu, že nejsou tolik zahřívající jako třeba v zimě, kdy potřebujeme teplo doplňovat.

Ve skutečně parných dnech však děláme drobné úpravy oproti běžnému letnímu jídelníčku. V těch vyloženě tropických je skutečně potřeba se trochu více ochladit, i když jindy to není nutné, protože tělo si poradí v létě samo svou vnitřní regulací. Máme pro vás pár zdravých tipů jak na to:

Melounová očistná kúra

Ta je skvělým řešením pro ty, kdo v horku nemají hlad a při pohledu na sporák se jim dělá nevolno. Dejte si melounový den. Horké dny jsou na to jako dělané. Příjemně se osvěžíte, nebude vám chybět teplá vařená strava, nepodchladíte se a ještě doplníte tekutiny. Melounová kúra funguje jako jemný detox – pěkně se zavodníte, uleví se vašemu trávení, které nebude mít s melounem moc práce, a pročistíte si ledviny. Je počítejte s tím, že budete častěji běhat na malou. Melounová kúra není vhodná pro ty, kdo nejsou úplně zdraví, nemají v pořádku ledviny nebo trpí hypoglykemií.

Vhodné pití

Mnohdy náš pocit nezvladatelného vedra není o tom, že jsme přehřátí, ale že žízníme. Ztrácíme vodu pocením a zapomínáme ji doplňovat tekutinami. Když se tělo nemůže potit, protože má nedostatek tekutin, začne se přehřívat. A odtud plyne pocit, že už to nevydržíme, že se uvaříme, že omdlíme. Chce to honem se napít!

Pokud se stravujete podle našich jídelníčků, máte tekutin relativně dost díky polévkám, omáčkám a vodě, ve které se máčí a vaří obilí i luštěniny. Ale pít musíme také a v horkých dnech o to více. Takže nezapomínejte více pít.

K pití se nejlépe hodí horké nápoje – horká voda s trochou citrónu, horký čaj. Ano, i v létě! Pomáhají totiž vyrovnat vnitřní a vnější teplotu. Koho jsem to za ty roky naučila, ten si to chválí. Ve vyloženě tropických dnech ale přeci jen toužíme po něčem chladném. Pak se tedy skvělé hodí čistá pramenitá voda, případně doplněná o lístky máty, meduňky, kousky ovoce, šťávu z citrónu, jablečný ocet apod. Můžete si udělat skvělé domácí limonády a osvěžující nápoje.

Ačkoli nás to v létě svádí, neměli bychom je pít vyloženě ledové. Ideální je pokojová teplota, aby nedošlo k prudkému ochlazení organismu a tím k nachlazení. A když už pijete ledové nápoje, tak je v ústech ohřívejte po doušcích.

Důležitost doplnit vypocené minerály

Nezapomeňte ani v létě přidávat do jídla mořské řasy. Pocením ztrácíme hodně minerálů, proto je potřeba je stále doplňovat. V naší stravě jsou bohatě zastoupeny díky zeleniny, obilí, luštěninám a zelenině, nicméně řasy jsou něco jako super foods. Nemusíte polykat tabletky, stačí přidat do jídla mořskou zeleninu, tedy řasy, které jsou na minerály bohaté, a máte vystaráno. Velmi dobře využitelné minerály můžeme tělu dodat také pomocí fermentovaných výrobků. Mezi naše favority patří kvalitní sojová omáčka a miso pasty. Nejsou to jen dochucovadla, jsou to přirozené léky.

Zmrzlina a jak na ní

Zmrzlina nás ve skutečnosti neochladí, což vysvětlujeme ve videu níže uvedeném. Ale přesto ve většině rodin neodmyslitelně patří k létu, k výletům a k dovoleným. Což o to, když jsme zdraví a nejíme ji denně, není to žádný problém si ji jednou za čas dát. Ale většina rodin dnes už zdravá není a děti po zmrzlině touží denně, protože ji potkávají na každém rohu. Co s tím?

Udělejte si domácí. Zamrazte rozmixované ovoce do tvořítek na nanuky nebo zamrazte malé kousky ovoce s vodou viz úvodní fotka. Nebo si udělejte sorbet. Ten připravíme velmi rychle tak, že rozmixujeme jakékoli mražené ovoce s trochou vody. Pokud potřebujete smetanovou verzi, přidejte rostlinou smetanu. Dosladit obvykle není potřeba, pouze kyselejší ovoce jako rybíz potřebuje trochu sladu nebo sirupu, aby nám chutnalo jako zmrzlina či sorbet. Další tipy na zdravější domácí zmrzliny najdete v článku Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti.

Zmrzlina má samozřejmě spoustu zdravotních nevýhod (i když je to ta domácí a není plná chemie jako běžná kupovaná), a je dobré znát souvislosti než se do ní pustíte ve velkém po celé léto.

Malé děti je dobré na ni neučit a nechat je v létě radovat se z ovoce, které běžně v průběhu roku není k dispozici. Větším dětem uděláme radost koktejlem a dalšími zdravějšími alternativami běžné zmrzliny. Pokud chcete vědět, jak zmrzlina působí na naše tělo, z čeho se vyrábí a kolik jí můžeme sníst, pusťte si toto video. Velmi doporučuji pustit ho i dětem, ušetříte si spoustu energie.

Všeho s mírou

V tropických dnech si můžeme dovolit zařadit pro zpestření tropické ovoce, které jinak nejíme, stejně tak se hodí ochlazující rajčata. Můžeme si dovolit frappé a jiné osvěžující jídla a nápoje, kterým se v průběhu roku jinak cíleně vyhýbáme. To však platí pro ty, kdo jsou zdraví a komu se tyto výstřelky nevrátí v podobě bolavých kloubů, zhoršeného ekzému apod. A taky platí zlaté pravidlo, že všechno extrémně ochlazující jíme a pijeme s mírou. Šetříme si tyhle chvíle právě na horké dny nebo na dovolené v tropických oblastech, kde se jižní ovoce a zelenina běžně vyskytují.

Přirozené zdroje ochlazení

Kromě úpravy v jídelníčku si samozřejmě v horkých dnech hlídáme také fyzickou námahu a hledáme přirozené zdroje ochlazení jako je stín stromů, les nebo koupání ve vodě. Věděli jste, že pod stromy je úplně jiné klima a dokonce až o 5°C méně než mimo strom. V lese to může být rozdíl i 15°C. Kromě toho, že je tu chladněji, je tu i vlhčeji, lépe se tu dýchá, je tu vlastně úplně jiné klima. Pokud tedy nemůžete vydržet v rozpáleném městě plném betonu a asfaltu, určitě utečte někam do přírody a zchlaďte si nohy v potůčku nebo skočte do rybníka.

A jak se v létě ochlazujete vy?

 

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

pavlína
14. 6. 2015

Díky za komentáře o množství tekutin pro děti – znejistěla jsem, neboť moje kojená 15 měsíční dvojčata se stravou podle JJ nechtěla moc pít vodu ani čaj. I při vedru obvykle vystačila se 100 až 200 ml pití a já měla strach, zda je to dostatečně. Jsou ale v pohodě a moč také. Přesto jsem hledala nějaké komentáře :-). Díky, hezké dny.

Prosím, prosím, vysvětlit proč je zmražený tuk hůř stravitelný a informace že se usazuje na plicích taky. Děkuji!

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

14

Vařte sezónně – má to spoustu výhod! Víte, jak na to?

Už jste začali vařit podzimně? Nebo je to pro vás vyšší dívčí a vaříte celý rok to samé? Má to velké výhody přizpůsobit se ročnímu období. Když si budete v...
4

Barviva na velikonoční vejce pronikají i pod skořápku

Barvíte vejce klasickými koupenými barvivy v prášku? A víte, co obsahují? Riskujete zdraví (nejen) vašich dětí.
1

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
2

Ozdobte si talíř: 10 jedlých, krásných i zdravých květů

Barevné květy mohou rozjasnit nejen vaši zahradu, ale také talíř i vaše zdraví. Až budete příště vařit pro sebe nebo hosty, nezapomeňte pokrmy ozdobit někt...
9
4

Výživné batáty: Přirozeně sladké superfoods

Sladké brambory nebo-li batáty jsou sladké a zdravé hlízy pěstované po celém světě. Na rozdíl od klasických brambor neobsahují toxický solanin. Batáty exis...
3
6

Proč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí

Třešně známe a milujeme všichni. Ale i o třešních se můžete dozvědět leccos zajímavého – a hlavně užitečného! Přečtěte si, co vlastně všechno skrývá ...