Když uhodí tropická vedra, člověk neví, jak už by se zchladil. Ale jak to udělat zdravě? Můžeme si dovolit zmrzlinu, tropické ovoce nebo ledové nápoje? Máme pro vás důležité tipy, jak se přirozeně ochladit a doplnit tělu to, co v horku ztrácíme.

Jak se v létě nejlépe ochladit?

Základy toho, jak se má člověk v létě stravovat, jsou v kostce vysvětleno v tomto videu Letní jídelníček pro lepší postavu a zdraví. Pokud se dobře stravujeme, tak i vedra snášíme dobře. Náš jídelníček přirozeně v létě obsahuje více potravin, které mají ochlazující charakter a i způsob úpravy pokrmů vede k tomu, že nejsou tolik zahřívající jako třeba v zimě, kdy potřebujeme teplo doplňovat.

Ve skutečně parných dnech však děláme drobné úpravy oproti běžnému letnímu jídelníčku. V těch vyloženě tropických je skutečně potřeba se trochu více ochladit, i když jindy to není nutné, protože tělo si poradí v létě samo svou vnitřní regulací. Máme pro vás pár zdravých tipů jak na to:

Melounová očistná kúra

Ta je skvělým řešením pro ty, kdo v horku nemají hlad a při pohledu na sporák se jim dělá nevolno. Dejte si melounový den. Horké dny jsou na to jako dělané. Příjemně se osvěžíte, nebude vám chybět teplá vařená strava, nepodchladíte se a ještě doplníte tekutiny. Melounová kúra funguje jako jemný detox – pěkně se zavodníte, uleví se vašemu trávení, které nebude mít s melounem moc práce, a pročistíte si ledviny. Je počítejte s tím, že budete častěji běhat na malou. Melounová kúra není vhodná pro ty, kdo nejsou úplně zdraví, nemají v pořádku ledviny nebo trpí hypoglykemií.

Vhodné pití

Mnohdy náš pocit nezvladatelného vedra není o tom, že jsme přehřátí, ale že žízníme. Ztrácíme vodu pocením a zapomínáme ji doplňovat tekutinami. Když se tělo nemůže potit, protože má nedostatek tekutin, začne se přehřívat. A odtud plyne pocit, že už to nevydržíme, že se uvaříme, že omdlíme. Chce to honem se napít!

Pokud se stravujete podle našich jídelníčků, máte tekutin relativně dost díky polévkám, omáčkám a vodě, ve které se máčí a vaří obilí i luštěniny. Ale pít musíme také a v horkých dnech o to více. Takže nezapomínejte více pít.

K pití se nejlépe hodí horké nápoje – horká voda s trochou citrónu, horký čaj. Ano, i v létě! Pomáhají totiž vyrovnat vnitřní a vnější teplotu. Koho jsem to za ty roky naučila, ten si to chválí. Ve vyloženě tropických dnech ale přeci jen toužíme po něčem chladném. Pak se tedy skvělé hodí čistá pramenitá voda, případně doplněná o lístky máty, meduňky, kousky ovoce, šťávu z citrónu, jablečný ocet apod. Můžete si udělat skvělé domácí limonády a osvěžující nápoje.

Ačkoli nás to v létě svádí, neměli bychom je pít vyloženě ledové. Ideální je pokojová teplota, aby nedošlo k prudkému ochlazení organismu a tím k nachlazení. A když už pijete ledové nápoje, tak je v ústech ohřívejte po doušcích.

Důležitost doplnit vypocené minerály

Nezapomeňte ani v létě přidávat do jídla mořské řasy. Pocením ztrácíme hodně minerálů, proto je potřeba je stále doplňovat. V naší stravě jsou bohatě zastoupeny díky zeleniny, obilí, luštěninám a zelenině, nicméně řasy jsou něco jako super foods. Nemusíte polykat tabletky, stačí přidat do jídla mořskou zeleninu, tedy řasy, které jsou na minerály bohaté, a máte vystaráno. Velmi dobře využitelné minerály můžeme tělu dodat také pomocí fermentovaných výrobků. Mezi naše favority patří kvalitní sojová omáčka a miso pasty. Nejsou to jen dochucovadla, jsou to přirozené léky.

Zmrzlina a jak na ní

Zmrzlina nás ve skutečnosti neochladí, což vysvětlujeme ve videu níže uvedeném. Ale přesto ve většině rodin neodmyslitelně patří k létu, k výletům a k dovoleným. Což o to, když jsme zdraví a nejíme ji denně, není to žádný problém si ji jednou za čas dát. Ale většina rodin dnes už zdravá není a děti po zmrzlině touží denně, protože ji potkávají na každém rohu. Co s tím?

Udělejte si domácí. Zamrazte rozmixované ovoce do tvořítek na nanuky nebo zamrazte malé kousky ovoce s vodou viz úvodní fotka. Nebo si udělejte sorbet. Ten připravíme velmi rychle tak, že rozmixujeme jakékoli mražené ovoce s trochou vody. Pokud potřebujete smetanovou verzi, přidejte rostlinou smetanu. Dosladit obvykle není potřeba, pouze kyselejší ovoce jako rybíz potřebuje trochu sladu nebo sirupu, aby nám chutnalo jako zmrzlina či sorbet. Další tipy na zdravější domácí zmrzliny najdete v článku Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro malé děti.

Zmrzlina má samozřejmě spoustu zdravotních nevýhod (i když je to ta domácí a není plná chemie jako běžná kupovaná), a je dobré znát souvislosti než se do ní pustíte ve velkém po celé léto.

Malé děti je dobré na ni neučit a nechat je v létě radovat se z ovoce, které běžně v průběhu roku není k dispozici. Větším dětem uděláme radost koktejlem a dalšími zdravějšími alternativami běžné zmrzliny. Pokud chcete vědět, jak zmrzlina působí na naše tělo, z čeho se vyrábí a kolik jí můžeme sníst, pusťte si toto video. Velmi doporučuji pustit ho i dětem, ušetříte si spoustu energie.

Všeho s mírou

V tropických dnech si můžeme dovolit zařadit pro zpestření tropické ovoce, které jinak nejíme, stejně tak se hodí ochlazující rajčata. Můžeme si dovolit frappé a jiné osvěžující jídla a nápoje, kterým se v průběhu roku jinak cíleně vyhýbáme. To však platí pro ty, kdo jsou zdraví a komu se tyto výstřelky nevrátí v podobě bolavých kloubů, zhoršeného ekzému apod. A taky platí zlaté pravidlo, že všechno extrémně ochlazující jíme a pijeme s mírou. Šetříme si tyhle chvíle právě na horké dny nebo na dovolené v tropických oblastech, kde se jižní ovoce a zelenina běžně vyskytují.

Přirozené zdroje ochlazení

Kromě úpravy v jídelníčku si samozřejmě v horkých dnech hlídáme také fyzickou námahu a hledáme přirozené zdroje ochlazení jako je stín stromů, les nebo koupání ve vodě. Věděli jste, že pod stromy je úplně jiné klima a dokonce až o 5°C méně než mimo strom. V lese to může být rozdíl i 15°C. Kromě toho, že je tu chladněji, je tu i vlhčeji, lépe se tu dýchá, je tu vlastně úplně jiné klima. Pokud tedy nemůžete vydržet v rozpáleném městě plném betonu a asfaltu, určitě utečte někam do přírody a zchlaďte si nohy v potůčku nebo skočte do rybníka.

A jak se v létě ochlazujete vy?

 

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...
  1. Díky za komentáře o množství tekutin pro děti – znejistěla jsem, neboť moje kojená 15 měsíční dvojčata se stravou podle JJ nechtěla moc pít vodu ani čaj. I při vedru obvykle vystačila se 100 až 200 ml pití a já měla strach, zda je to dostatečně. Jsou ale v pohodě a moč také. Přesto jsem hledala nějaké komentáře :-). Díky, hezké dny.

  2. Prosím, prosím, vysvětlit proč je zmražený tuk hůř stravitelný a informace že se usazuje na plicích taky. Děkuji!

    • Olo, všechno mražené je hůř stravitelné, zmrazený tuk je takřka nestravitelný. Vražedná je kombinace cukru a tuku. Překyseluje to, zahleňuje a průdušky jsou první na ráně. Zkušenější lektoři tvrdí, že zrmzlina může vyvolat i černý kašel. A že některé děti po jedné zmrzlině 2 měsíce pokašlávají, to jste určitě ve svém okolí už zažila.

      • Tak to je přesně moje dítě…Naposledy dostala nanuka jako bolestné ve školce. Lehce pokašlával a byl zahleněný už delší dobu a nanuk to totálně rozjel. Odpoledne se už mohl ukašlat, rýma nešla zastavit atd. Pokud už mu zmrzlinu dovolím, tak pouze jeden kopeček. Ale celého nanuka nebo točenou zmrzku teda rozhodně ne.

  3. Co vase deti pijou v lete? … moje 2lete odmita cokoli, co by ho trochu ochladilo ci alespon zavodnilo (krom MM).

    ps co kokosovou slehacka? mate sni dobre nebo spatne zkusenosti

    • Naše děti pijí jen vlažnou vodu, v zimě teplou, můj syn ani nechce bancha čaj, dá si ho jen občas když má žízeň, ale nejradši čistou vodu. Jestli je dítě kojené a vaříte mu jinak (polévky, mokřejší jídlo), tak bych ho do pití nenutila. Ve školce děti nutí pít a paní učitelka mě upozornila, že Dany pije nejméně. Poprosila jsem ji, ať ho do pití nenutí, že sám ví, kolik má pít a také můj syn jí jinak, takže do sebe dostane hodně vody z jídla. Denně má 2 polévky, mokřejší obiloviny, kaše, pudingy, spoustu zeleniny, teď hodně napařené, takže fakt jeho pití neřeším. Pokud se ale děti stravují běžně, je potřeba vody víc, většina jídla je suchá a často obsahuje i chemikálie a pak je potřeba voda na vyplavení. Jestli dítě pije dost poznáte podle moči. Jestli není tmavá, ale světlá a jestli často čůrá.

    • Vladka Strnadelova spise doporucuje na bezne piti banchu nez vodu. Voda se hodi spise na pusty nebo pri sportovni zatezi, kdy je potreba z tela vyplavovat skodliviny, ale pri normalnim „provozu“ pitim vody zbytecne prichazime o mineraly. Krom toho je dnes trochu problem s kvalitou vody. Z kohoutku je vetsinou celkem ok, ale balenou kupovanou bych detem nedavala. Moje deti (2,5 a 1 rok) bezne banchu pijou. Vyhoda je, ze je zasadotvorna a muzeme tim aspon vyrovnavat kyselinotvornejsi potraviny. Bezne ji pridavam i do obilneho mleka nebo do obilnych dezertu misto casti vody. V lete, kdyz je hodne teplo, starsi dceri obcas delam „stavu“ z ovocenky/jablecneho koncentratu, ale hodne, hodne naredenou. A i tuto „stavu“ ji delam casto s pridanim bancha caje.
      Jeste k tomu mnozstvi piti – muj rocni syn (nekojeny) pije 2x denne cca 200ml obilneho mleka, ale jine tekutiny (tj. banchu) pije ve forme piti jen kdyz je opravdu teplo. Nabizet zkousim casto, ale on se proste napije, jen kdyz ma zizen. Celkove to neni ani lahvicka denne. Ze ma ale mnoho kvalitnich tekutin z jidla snad uz zminovat nemusim… Curani je samozrejme nejlepsi indikator :)

  4. Ahojky. K tomu melounu,četla jsem někde nebo slyšela, že meloun by se měl konzumovat posypaný pár zrnky soli, aby se trochu stáhnul ten extrémní jin. Zkoušela jsem to a je to přímo dobrý.

    Já teda ale na meloun musím teď na chvíli zapomenout, trochu se ho bojím. Když ho má doma, jsem jako nemoudrá a pořád ujídám a ujídám, až ho sním. Minulý týden jsme snědla několik kilo (vím, že je to děs, ale nemohla jsem se ovládnout) a pak se mi krásně spustila rýma jako řemen. Teklo mi z nosu jako už dlouho ne. Na štěstí jen 3 dny. Blbý ale je to, že ještě kojím a Matýsek tu rýmu z mýho melouna dostal taky. A ten bohužel v noci ze spaní chrochtá furt. Ach jo, pěkně se proklínám :o(

    • Mám podobnou zkušenost. Po jednom nemoudrém ujídání jsem druhý den měla nohy jak konve. A čůrat jsem chodila snad 3 dny. Tak teď už si dávám velký pozor… ono jak se tělo ladí, tak velice citlivě reaguje na prohřešky. Jsem za to ráda :-)

  5. Tak jo, není to to nejdravější, ale děti (a konec konců i sebe) před kupovanými nanuky z ropy ochráníme dlouhodoběji jen vytvořením něčeho lepšího, a přitom zdravějšího. Já měla vždycky ráda právě ty smetanové nanuky, sorbety jsem prakticky nejedla, takže k nim asi tíhnu i v té zdravější podobě. Hedvábné tofu+ sojová smetana spolehlivě zmatou a učarují i těm, co jinak nejedí. Dnes jsem k tomuto základu rozmixovala ještě jahody a trochu kvalitní hořké čokolády, dosladila rýžovým sirupem a je to fakt děsná dobrota! Nechci slyšet, že to je nezdravé, to vím sama. :) …Neživíme se tím, je to příležitostná dobrota pro zpestření v opravdu teplých letních dnech.

    • Jako příležitostná dobrota v horkých dnech je to naprosto v pořádku. Mnohem lepší si udělat vlastní z domácích surovin, než jíst ty hrůzy k obchodu anebo kdoví co ze stánku, tam už nevíte vůbec co v tom je.

  6. Já bych se do výroby domácí zmrzliny normálně nepustila (raději si dám meloun), ale zbylo mi trochu krému z výroby cheesecaku jehož základem bylo tofu a sojová smetana. Krém jsem rozmixovala se zbylými jahodami, zamíchala borůvky a dala zmrazit. Bylo to překvapivě dobré něco jako ovocný Míša.

    • Tak k tofu jsem se ještě nedostala, ale už číhá v lednici, chystám se zkusit hraběnčiny řezy podle Helči. Chci se naučit nějaké zdravější dezerty, než ty běžné, že bych s tím mohla zahánět mlsnou. Ale možná bude první pokus ta zmrzlina, vzhledem k počasí… Navíc teď v troubě testuju kukuřičný korpus, takže dortík asi ještě počká. I když…. :-D

  7. Hm, tak slova „stačí jim ji jednou ukázat a už ji budou chtít pořád, nebo jakmile ji u někoho uvidí“, ve mně vyvolávají pocit bezmoci a předem prohraného boje :-D
    Nenapadá mě jak zařídit, aby se děti se zmrzlinou nesetkaly. Zvlášť když jen u nás na náměstí se prodává na každém rohu, v létě jsou lavičky kolem kašny non-stop obsazeny lidmi (a hlavně dětmi) lízajícími zmrzliny ale co hlavně – ani náš táta si nedá zmrzlinu vymluvit a to ani nemluvím o ostatních rodinných příslušnících, co si myslí, že dítě hrozně šidím a omezuju… :-( Ach jo

    • každé dítě je jiné a na každé platí něco jiného. U malých je jediná šance jít vzorem, nejíst zmrzlinu před nimi a neučit je, že je to normální ji jíst denně. Ve věku kolem 4 let už se jim dá hodně vysvětlit. Zmrzlinu můj syn kdysi na dovolené ochutnal (protože já jsem nevydržela si jí nedat) a pak ji chtěl, kdykoliv ji u někoho viděl. Když potkávám děti se zmrzkou v kornoutu a u nás v Praze je fakt na každém rohu, tak jsem mu říkala, že je z prášku a chemikálií, že by nám z ní nebylo dobře a že si raději uděláme doma z ovoce. Letos ji měl zatím 2x ze zmražených jahod v největších vedrech a nadšeně ji se mnou vyráběl a pak si ji i užil. Kupodivu mu to stačilo a když s ní někoho potkáme, řekne, že si ji dáme doma a pak si ani nevzpomene. Já své dítě rozhodně nešetřím co se týče informací o tom, co nám jídlo plné cukru, mléčných výrobků a masa způsobuje. A když touží něco ochutnat, tak mu ochutnat dám, ale i s informací, co to v jeho tělíčku dělá. Můj muž jí s námi napůl, takže příležitostí je dost. Když chtěl ochutnat řízek, tak ho ochutnal, nějak výrazně ho to neuchvátilo a také se dozvěděl, z čeho to je, že kravička kvůli tomu musela umřít a co maso ve velkém množství v těle dělá. Kupodivu začíná být čím dál rozumnější a nechá si hodně vysvětlit. Já bych to nevzdávala a 100x lepší je udělat domácí ovocnou, než kupovat kdoví co ve stánku.

      • Jé, to je vyčerpávající odpověď, děkuji moc. Taky to tak nějak budu dělat. Ještě se nějak vypořádat s tím okolím – s rodinou, to bude asi horší. Naše dcerka je ještě malinká a přesto už by jí babička cpala do pusinky všechno co jí projde rukama – a že ona zrovna nic zdravého ani nezná. Nebo když vyndám nějaké „naše“ dobroty (což je zatím jen obilná kašička, zelenina nebo kuku křupka) , tak začne doslova vyšilovat jaký to je blivajz a jak to dítě ochuzuji a trápím…

  8. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekRok od mého znovuzrození (Katka, 40 let)
Další článekVideo návod: Jak připravit pickles z mrkve